Internasjonal fotofestival i Risør

I august neste år er det duket for enda en fotofestival i Norge: Risør Internasjonale Fotofestival.
12. – 16 . august neste år er det duket for enda en fotofestival i Norge. Risør Internasjonale Fotofestival satser på å etablere seg som en biennale, det vil si at den går av stabelen hvert andre år. Fotofestivalen i Risør ser ikke på seg selv som en direkte konkurrent til Nordic Light. De kommer blant annet ikke til å satse på de virkelig store navnene slik som Nordic Light gjør, men istedenfor legge seg på en noe annen profil.

Daglig leder Rune Nylund Larsen i Risør Internasjonale Fotofestival forteller til NRK Sørlandet at han ser for seg at dette kan bli en festival med tilsvarende kvalitet som Nordic Light i Kristiansund. Festivalen ønsker å satse på fotokunst av høy kvalitet. Likevel er ikke kunstnerisk retning for festivalen avgjort ennå, skriver NRK Sørlandet.

Aust Agder Blad kan derimot avsløre at fotofestivalen satser på å få med seg et samarbeidsland. Til den første festivalen har de valgt Sør-Afrika og kommer til å invitere med seg fotografer fra dette landet. Mye tyder på at dette blir en fotofestival som satser på fremtidens stjerner istedenfor de utdaterte kanoner.

På spørsmål fra NRK Sørlandet om det er plass til to fotofestivaler i Norge er ikke Nylund Larsen i tvil:

- For det første er det stor geografisk spredning på de to festivalene og vi kommer i mye større grad til å hente inn nye navn som kanskje ikke så mange kjenner. Vi kommer til å ta sjanser og skape en arena for nye fotografer.

Kreativt team
Rune Nylund Larsen forteller til Aust Agder Blad at han er strålende fornøyd med alle ressurspersonene som allerede er tilknyttet festivalen. I styret sitter blant annet Per Kr. Lunden (styreleder), Kamilla Solheim, fotograf og foto.no-medlem Atle Goutbeek og fotograf Siri Knutsen. Risør fotoklubb er også representert i styret med medlemmene Gerd Langmyr og Roar Stavelin.

I kunstnerisk råd sitter fotografene Rolf. M Aagård og Ellen K. Syverstad og redaktør i Fotografi Tore Holter.

– Disse tre personene har til sammen et enormt kontaktnett, og det betyr mye for festivalen. Alle tre viser dessuten en veldig entusiasme for prosjektet. Det er jo morsomt, særlig med tanke på at dette er noe de gjør på dugnadsbasis, sier Rune Nylund Larsen til Aust Agder Blad.

Finansiering
Etter det foto.no kjenner til er det noe vei som gjenstår før finansieringen er på plass. I Risør kommune er det ikke mye å hente økonomisk, men assistanse til å hente midler får de og troen på at dette skal ordne seg er stor. Det blir en festival som først og fremst satser på kulturmidler fremfor kommersielle sponsorer. Det siste for å unngå en festival med typisk messepreg.

Til tross for finanskrise biter initiativtakerne tennene sammen. Til NRK Sørlandet forteller Rolf Nylund Larsen at de får se om entusiasme og ambisjoner kan parres med økonomiske forutsetninger. Han garanterer uansett festival av topp kvalitet.

To fotofestivaler
Undertegnede tror det er plass til to store fotofestivaler i Norge. Med beliggenhet i Risør er det siste fotofestivaltilskuddet minst like eksotisk som Kristiansund. Uten tvil kommer begge festivalene til å konkurrere om de samme festivaldeltagerne, og det er nok mange som velger sørlandssommer fremfor bacalao og Krogvold. Hvis det viser seg at Risør internasjonale fotofestival fremstår som en dønn seriøs og profesjonell organisasjon vil de stjele mye oppmerksomhet i forhold til Nordic Light.

Selv om fotofestivalen i Risør først offentliggjør program og festivalprofil over nyttår kan det se ut som de satser på en noe annen profil enn Nordic Light. Det er positivt og da får festivalpublikummet et alternativ som kanskje er vel så bra, men annerledes.

I foto.no gleder vi oss over to fotofestivaler. Det fortjener alle fotointeresserte i dette landet og forhåpentlig utfyller de hverandre istedenfor å fremstå som to konkurrenter.

___________________________________________

Aust Agder Blad:
http://www.austagderblad.no/kultur/article3948260.ece

NRK:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.6324588
Atle Goutbeek -
Atle Goutbeek

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu