Spennende foredragsholdere

Fotografi 2009 og Lennart Nilsson Conference 2009 tilbyr en rekke interessante foredragsholdere.
Mats Wibe Lund - Island fra lufta
Den norske fotografen Mats Wibe Lund flyttet til Island våren 1966 og har siden vært aktiv på en rekke områder innen faget: Colour Art Photo, fly-, industri- og pressefotografi, fotoimport og detaljforretning, eget fargelaboratorium og bildedyrå med 17 ansatte på det meste.

Siden midten av åttitallet har Mats prioritert planvis skråfotografering fra luften over Island. Først var målet å tilby hjemstedsbilder såvel i byene som av de enkelte bondegårder. Han ble godt mottatt da han på eget initiativ banket på dørene med ferdig innrammede bilder í størrelsen fra 50 X 75 helt opp i knappe 2 kvadrameter. Det ble straks klart hvilken historisk dokumentasjons-verdi bildene har og ikke minst vil få for kommende generasjoner. Under LNC vil Mats ta oss med på en reise rundt hele Island – for det meste i luften og fortelle om møter med folk i by og bygd og hvor opptatte de er av sine hjemsteder.
Man har nå begynt en nitidig nedtegning av stedsnavn med hjelp av de eldste – fra den tid da mediaene ikke distraherte, mens folk ferdet omkring og gledet seg over sine omgivelser og visste hva de het. Vi har en soleklar plikt til å overlate til våre neste denne viten og i så henseende er skikkelig inntegnig av stedsnavn på skråbilder det rette medium. Mats sitt bidrag burde bli en interessant tur i et spennende naboland med mangt et innslag til ettertanke.

Du kan se mer om Mats her: www.mats.is


Lege Mikael Matzen - Et bedre liv
“A Better Life Foundation” har i samarbeid med Burkinabé Røde Kors etablert et dagsenter i Ouagadougou, Burkina Faso. I et av verdens fattigste land har man via dette senteret mulighet for å gi behandling, profylakse og velferdsytelser til de mest sårbare og glemte mennesker: De handikappede, de utstøtte gamle, samt barn og voksne med svære misdannelser i ansiktet.

Organisert av ”Operasjon Bedre Liv” dro et team av rekonstruksjonskirurger, anestesiologer og sykepleiere fra Norge og Danmark i januar 2003 ut på den andre leppe-kjeve-ganespalte-mission til Burkina Faso. I ukevis ventet pasienter med leppespalte, ganespalte og andre misdannelser forårsaket av svulster, traumer og noma ved sentret. Senterets fasiliteter blir presentert. Det vises forskjellige pasienttilfeller, og en 8-årig gutt med leppespalte illustrerer et representativt behandlingsforløp. På 12 dager ble 114 barn og voksne operert og dermed gitt håpet om: Et bedre liv. Videopresentasjon.


Ole Christiansen - 80 til 08
Ole vil vise bilder fra 1980, da han startet som frilansfotograf i København, og fram til i dag. Det er portretter, bestilt av kunder eller til egne utstillinger, av blant annet musikere og kunstnere. Du kan også se gatebilder fra diverse storbyer som Tokyo, Paris m.fl. - samt til slutt stilleben av en gammel bok. Ole Christiansen bor og arbeider i København. Han har deltatt på en rekke fotoutstillinger, både nasjonalt og internasjonalt. Foredraget er på dansk.

Du kan se mer om Ole her: www.olechristiansen.dk


Dino Makridis - Fotograf Schrøder-prosjektet
En beretning om hvordan en stor fotosamling ble gitt i gave til en fotobevaringsinstitusjon, og arbeidet med å bevare den og gjøre den allment tilgjengelig. 1,7 millioner negativer og glassplater i alle formater som ble donert av bedriften Fotograf Schrøder i Trondheim, er en nøysom nedtegnelse av samfunnshistorie over flere tiår. Mengden og tilstanden er de to største utfordringene for registrering og bevaring.

Dino Makridis kommer fra Hellas men har bodd i Trondheim i over tyve år. Han jobber i dag som fotograf og leder ved kulturarvforvaltning på Sverresborg Museum i Trondheim.


Lill-Ann Chepstow-Lusty- GAY KIDS
«Gay Kids – Kule barn som også finnes» startet som et kunstprosjekt hvor formålet var å framstille barndommen til homofile kvinner og menn før den homofile identiteten er falt på plass. Boken, som er forfattet av fotograf Lill-Ann Chepstow-Lusty, forsker Bera Ulstein Moseng og Rolf Martin Angeltvedt, leder av Helseutvalget, er blitt en gjennomillustrert fagbok om homofil kjærlighet for barn og ungdommer.
I foredraget vil hun snakke om prosessen fra ideen til ferdig bok og utstilling. Sikkert mange tips å hente for deg som går med planer om bok og/eller utstilling.

Du kan lese mer om Lill-Ann her: http://www.billedkunstmag.no/Content.aspx?contentId=1514
Du kan lese mer om prosjektet her: http://www.gaykids.no/


Frank Steinbach/Kari Samuelsen - Mikroti
Overlege dr. Frank F. Steinbach og Kari Samuelsen fra Plastikkirurgisk Avdeling på Rikshospitalet i Oslo, presenterer den sjeldne misdannelsen "Microti", som innebærer manglende anlegg av det ytre øre ved fødselen. Kari Samuelsen forteller litt om sitt arbeid som medisinsk fotograf. Frank F. Steinbach presenterer behandling av Microti dokumentert med animasjon og Karis bilder i alle faser.

Det finns også en nettside med mye info, se www.mikroti.no


Trine Ottesen/Arnfinn Johnsen - En fantastisk dans
har Trine Ottesen valgt å kalle sitt foredrag, og viser til samspillet hun erfarte mellom seg selv som oppdragsgiver og fotograf Arnfinn Johnsen. Oppdraget var å formidle ulike aspekt om livskunst ved møtet mellom kameraet og hennes nakne hud i tiden hun fikk cellegiftbehandling på grunn av brystkreft.

Hva ligger bak hennes motivasjon? Hva ble viktig for henne i møte med fotografen?

Prosjektet LIVSDANS – å ta mot naken hud ble påbegynt senhøstes 2007 mens Trine Ottesen var under cellegiftbehandling. Hun tok i denne tiden kontakt med fotograf Arnfinn Johnsen. Prosjektet vil etter planen være ferdig høsten 2009: En ambulerende fotoutstilling med 13 kunstfotografier i store format, små tekster, bok og foredrag. Intensjonen er å inspirere til livshåndtering. Hun selv ble inspirert under hovedfagsstudie, et studie i spedbarnsforskningens oppdagelser om menneskets medfødte evner til å finne ut av livet. Hva hun fant her, erfarer hun som redskap til å være på lag med livet – i triviell hverdag så vel som under uvanlig krevende belastninger.

Du kan lese mer her: http://www.oslomsh.no/index.php?ID=1&lang=nor&dis...odule=news
Du kan se mer om Arnfinn her: http://www.fotograf-johnsen.no/


Harri Pälviranta - BATTERED - and concerns around it
Within my “Battered” series I have focused my Hasselblad camera on the people who are victims of the interpersonal direct violence which occurs in public spaces. I have mainly concentrated on the physical marks that an assault leaves on the body. I have also photographed fights as they happen and the places where fights have taken place.
Battery and street fights are every night activities during the weekends in Finland. People have a strong tendency to get intoxicated whilst partying and, once drunk, people are released from their inhibitions. Aggression turns into physical acts, to direct violence.

My lecture presents my Battered project, but besides that it discusses my motif’s behind the project and my working ethics; it examines artist's engagement with his subject. Lecture also looks into audience's responses and concerns towards Battered.
Foredraget er på engelsk.

Du kan lese mer om Harri her: http://harripalviranta.com/


Kai Jensen - Rått, vilt og vakkert
Kai Jensen tar oss med på en reise til noen av verdens flotteste steder: Alaska, Kenya, Island og Norge. En reise gjennom storslagent landskap, og fantastiske nærmøter med ville dyr og fugler.

Kai Jensen er medlem av NN Norske Naturfotografer, og sitter i dag som leder i Nordens største forening for naturfotografer BioFoto. En forkjærlighet for natur og friluftsliv var foranledningen til at han startet med naturfoto. Kai Jensen startet som mange andre naturfotografer i det små, og han er i dag knyttet opp mot Scanpix som har førsterett på salg av hans bilder, fra inn og utland. I tilegg til å holde en rekke foredrag både innenlands og utenlands, så holder Kai også en rekke kurs i digital bildebehandling, samt praktiske kurs innen naturfotografering. Kai har også vunnet flere store fotokonkurranser, både nasjonalt og internasjonalt. Han ble blant annet årets fotojeger 2008, kåret av bladet Villmarksliv.

Du kan lese mer om Kai her: http://www.villmarksbilder.com/


Signe Vilstrup - Motefotografi
Signe vil vise bilder og fortelle om sine arbeidsmetoder – eller er det kanskje like gjerne mangel på slike metoder? Hun håper også at vi kan snakke om mulighetene innenfor motefotografi, kontra kommersiell og dokumentarfotografi. Er dette kunst eller ikke? Kan vi ta det alvorlig å bruke livet vårt på å fotografere kleskataloger?
Foredraget er på dansk.

Du kan se noen av Signes bilder her: http://www.signevilstrup.dk/vilstrup.html


Trine Mikkelsen - SCHMACK - et kulturprosjekt
SCHMACK er poesi, SCHMACK er fotografi, SCHMACK er musikk, SCHMACK er anerkjennelse av sammensatte følelser. SCHMACK retter fokuset mot mennesker med utviklingshemming og deres behov og verdi i samfunnet. Hovedpersonen, Even Evensen er nå 13 år. Han har Downs syndrom. Prosjekttittelen SCHMACK er Evens opplevelse og etterlikning av lyden på et analogt mellomformatkamera.

Fotograf Trine Mikkelsen har vært prosjektleder og fotograf i dette kulturprosjektet som ble startet i 2005 i felleskap med initiativtaker og psykiater Brit Hunstad. Grafisk design er av Lena Dybdahl og musikalsk ansvarlig er jazzmusiker Terje Gewelt, sammen med lydtekniker Anders Svinndal. Medmusikere i prosjektet er Bjørn Klakegg og Kenneth Ekornes.

Du kan les mer om SCHMACK her: www.schmack.no
Du kan lese mer om Trine her: http://www.trinemikkelsen.no/portfolio.php?c=even


Jon Bing - Rettigheter til fotografi på nett
Fotografier er nokså spesielle rettslig sett. Hvis fotografiet avbilder en person, vil den avbildete ha en viss rett til å bestemme utnyttelsen av bildet, særlig offentliggjørelsen. F eks er det ikke tillatt å laste bilder opp til Internettet uten personens tillatelse, og heller ikke stille ut bilder som viser personer når de ikke har samtykket. Men først og fremst er det selvsagt fotografen som er sentral - fotografen kan være opphavsmann forutsatt at fotografiet er et åndsverk (som stiller krav til individuell og personlig utforming), eller fotografen kan være simpelthen en fotograf dersom fotografiet bare er et fotografisk bilde. Stor forskjell gjør det likevel ikke. Men ettersom antallet fotografiapparater har økt dramatisk på grunn av integreringen med mobiltelefoner, og bruken på Internettet er blitt så lettvint og populær, har de rettslige sidene ved utnyttelse av fotografier blitt viktigere.


Ragnar Axelsson - Global warming and the Inuites
I will be showing my project for 20 years regarding global warming and the life of the Inuites. Also there are photographs from another project the (Sheep Mountain Roundup ) following farmers more than 20 years in the same area where they gather their sheep together riding and walking 100 mountains. It takes a week every autumn. It is showing the life and the changes in the north. It is just thoughts about a changing world that is also happening in the documentary world of photography.
Foredraget er på engelsk.

Du kan se/lese mer om Ragnar her: http://www.rax.is/Sidur/Profile.htm


Morten Qvale - Den digitale verden gir flere muligheter
Morten forteller og viser hvordan han utnytter den digitale verden til å ta bedre bilder. Litt om lys, team, ideer, kunder, etterarbeid og framtidige prosjekter.
- Bildene jeg vil vise er av nyere dato, stort sett digitale bilder, innenfor mote, beauty, portrett og kunst foto. Jeg vil også snakke rundt mine tanker om min filosofi om fotografi.

Du kan se/lese mer om Morten her: www.mortenqvale.no


Morten Krogvold - Om fotografi – refleksjoner over det vi tar for gitt
Morten vil snakke om holdninger til faget og det å motivere seg til å se på nye måter – hente nye impulser.
- Jeg har behov for å søke inspirasjon fra andre kunstformer, som film, musikk, poesi og malerkunst for å kunne utvikle meg som fotograf. Stagnasjon er lik tilbakegang! Man trenger faglig påfyll uansett hvilken alder eller fase av en fotografisk karriere man befinner seg i.

Du kan lese mer om Morten her: http://no.wikipedia.org/wiki/Morten_Krogvold
Hans hjemmeside: www.krogvold.com


Ragne Kristine Sigmond - Mennesker og iscenesettelser
Ragnes bilder beskrives ofte som kreative, mystiske og eventyrlige. Hun utvikler ideer fra ting som inspirerer henne i dagliglivet, - mennesker, steder, gjenstander. Sammen med omhyggelig valg av sted, modeller og rekvisitter, forsøker hun å gi sine bilder en tidløs kvalitet.
- Ganske ofte bruker jeg en ide som utgangspunkt, sammen med bevisst bruk av lys, kontrast, komposisjonselementer, form og farge for å oppnå det endelige resultatet. Samtidig forsøker jeg å jobbe spontant, for derved å la omstendighetene under fotograferingen få omforme ideen til noe nytt og friskt. Blandingen av bevisst og instinktiv arbeidsflyt er det som gir bildene mine det kvalitetsmessige uttrykket. Kort sagt: Ragne fasineres av og jobber med mennesker, iscenesettelser og ”bilder uten datostempel”.

Du kan se mer om Ragne her: http://www.ragnesigmond.com/


Øivind Storm Bjerke - Vitenskapelig fotografi og kunstnerisk uttrykk
Da jeg som direktør ved Preus museum gikk gjennom samlingen Leif Preus hadde bygget opp, var det slående hvor stor del av samlingen som kan knyttes til genren "vitenskapelig fotografi". Det gjaldt ikke minst et stort materiale innenfor det tidlige fotografiet - bl.a. eksempler på Fox Talbots aller første eksperimenter innen fotografi. Lennart Nilssons fotografi kan forbindes med genren "vitenskapelig fotografi", som alt fra fotografiets spede begynnelse var en omfattende og viktig kategori. Samtidig har Nilssons fotografier et estetisk uttrykk som har bidratt til deres popularitet og spredning. Ser vi på 1800-tallets vitenskapelige fotografi har det også i høyeste grad et estetisk uttrykk og man kan stille spørsmål ved om ikke det vitenskapelige fotografiets mange skikkelser på 1800-tallet spilte en betydelig sterkere rolle både for utviklingen innen kunsten, enn hva man har vært villig til å tilkjenne den, samtidig som det estetiske uttrykket i enkelte av fotografiene har bidratt til deres utbredelse og integrering i vår kanon av kulturelle og kunstneriske artefakter.


Morten Løberg - Fra Instamatic til nå
Fotograf Morten M. Løberg er profesjonell fotograf, med et livslangt og lidenskaplig forhold til fotografi. Han ser tilbake på sin personlige bildeproduksjon gjennom 40 år – fra de første spede forsøkene med et Kodak Instamatic-kamera i den lokale fotoklubben på 1960-tallet via utviklingen av et mer kunstnerisk bildeuttrykk på 1970- og 80-tallet og fram til de bildene og kunstprosjektene han arbeider med i dag.

Se/les mer om Morten her: http://www.mortenloberg.no/


Julia Peirone - Fotografi som kunst – slik jeg ser det
Julia vil snakke om sitt kunstnerskap fra 1997 og fram til i dag. Julia arbeider både med fotografi, film og skulptur. Hun snakker om prosessen bak sitt arbeid og forbindelsene mellom sine ulike prosjekter.
Foredraget er på svensk.

Du kan se/lese mer om Julia her: http://www.juliapeirone.com/
http://www8.umu.se/art/personal/julia_peirone/julia_peirone.html


Sisse Brimberg/Cotton Coulson - The Melting Arctic
A collection of photographs from Svalbard Archipelago and Barentsburg (2007). Sisse Brimberg and Cotton Coulson photographs of the depleting north, invoke our ever growing passion for the increase in the world's temperature. We face a future of melted ice caps, extinct polar bears and world wide changes to the environment.

Brimberg and Coulson’s exhibition, ‘The Melting Arctic’ depict the serene beauty found in the landscapes of Svalbard juxtaposed with the abstracts of human waste and debris created nearby in the Russian mining settlements of Barentsberg and Pyramiden. Both in extreme isolation, we get lost in the loneliness of these northern areas. Pyramiden, a desolate ghost town, is a metaphor of how humanity leaves behind what is no longer useful. But the vast landscapes remind us of what we cannot abandon, the idea that we are destroying what is most precious to our ecosystem of survival. Foredraget er på engelsk.

Du kan lese mer om Sisse og Cotton her: http://www.keenpress.com/


Lars Mørkrid - Framkalling av skjulte mønstre i fotografi
Lars skal vise motiver som er tatt fra speilbilder i vann og glassfasader med teleobjektiv, eller fra strukturer i tre, stein eller metall med makroobjektiv. Det dreier seg om abstrakt fotografi uten datamanipulasjon.
- Jeg leter etter objekter som kan minne om levende vesener, og er opptatt av hvordan den menneskelige hjerne ekstraherer og tolker mønstre i tilsynelatende kaotiske strukturer. Jeg vil også gi eksempler på hvordan ulik rotasjon av symmetriske strukturer gir forskjellig motivoppfatning, og at dette er ulikt hos ulike individer.
Lars Mørkrid har hovedsakelig arbeidet med forskning og medisinske laboratoriefag. Undervisning av studenter. Veiledning av doktorander. Er fortiden overlege ved Avdeling for medisinsk Biokjemi, Rikshospitalet og driver med diagnostikk på medfødte metabolske sykdommer. Professor i medisinsk biokjemi ved Universitetet i Oslo.


Les mer om Fotografi 2009:
http://foto.no/fotografi2009
Arnfinn Johnsen -
Arnfinn Johnsen
Julia Peirone -
Julia Peirone
Kai Jensen -
Kai Jensen
Mats Wibe Lund  -
Mats Wibe Lund
Morten Krogvold -
Morten Krogvold
Morten Qvale -
Morten Qvale
Ragnar Axelsson  -
Ragnar Axelsson
Trine Mikkelsen -
Trine Mikkelsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu