Dok09 et massivt løft for norsk dokumentarfotografi!

- At årets dok09 støttes av Fritt Ord, er et konkret signal om at vi anerkjenner dette som en stor og viktig mønstring av dokumentarfotografiet, sier Bente Roalsvig i stiftelsen Fritt Ord til foto.no
Roalsvig er storfornøyd med at arrangementet finner sted, og gleder seg ekstra over årets program som fokuserer på norske fotodokumentarister: – I tillegg til at arrangementet i seg selv er et massivt løft for norsk dokumentarfotografi, synes vi så klart at det er ekstra gledelig når fotografene som fikk vår støtte i den store utlysningen for et par år siden, også synliggjøres i en slik sammenheng.

Norske Andrea Gjestvang er en av fotografene som vil vise sine bilder under dok09. Prosjektet hun presenterer under dok09 til helgen, er fra Grønland, med bilder som skildrer hverdagslivet i noen utvalgte byer i ekstrem forandring.
– Hvorfor reiste du til Grønland?
– Da jeg var liten, var jeg fascinert av de store ekspedisjonene til Grønland og all oppmerksomheten disse fikk. Det finnes masse dokumentasjon på slike ekspedisjoner og de som har gjennomført dem, men uten at vi vet mer av den grunn, om det grønlandske samfunnet.
- Jeg ble nysgjerrig på hvordan menneskene der lever og bor, hvem de er. Så jeg fant ut at jeg ville gjøre min egen grønlandsekspedisjon, hvor målet var å se på det sosiale, ikke plante et norsk flagg på et isfjell. Grønland er jo en del av Danmark, og Norges nabo, en del av Norden, men samtidig er det ikke det, for vi vet så lite om hva som rører seg i det grønlandske samfunnet.

Andrea forteller at samfunnene hun har fotografert, befinner seg i en enorm forandring, og at noe av det som har vært spennende, har vært å dokumentere spenningen som ligger i dette:
- Grønland går nå fra å være et samfunn basert på tradisjonell fangst og fiske, til noe som ingen vet hva skal bli akkurat nå. Menneskene er usikre på fremtiden, de vet ikke hva de gjør om fem år. Fordi dette er samfunn som ligger så langt unna resten av verden og bebodd av få mennesker, fins det ikke noe grunnlag for å starte opp industri og servicenæring.

Andrea har vært på to turer, hver på cirka fire uker, for å gjøre opptakene til prosjektet. I tillegg har mye tid gått med til forberedelser og etterarbeid. Hun sier til foto.no at støtten hun fikk fra Fritt Ord, var helt avgjørende for å kunne realisere prosjektet:
- Det er kostbart å reise mellom Norge og Grønland, og for å gjennomføre et slikt krevende prosjekt må du være fristilt fra annen jobb. I tillegg til den økonomiske gjennomføringskraften som pengestøtten utgjør, har den også vært med på å gi meg trygghet på at idéen er god. Det har igjen gjort det enklere for meg å ta fri fra jobb i lengre perioder for å arbeide med prosjektet, sier Andrea.

Bente Roalsvig i Fritt Ord sier at stiftelsen har en strategisk satsing på dokumentarfotografiet, og velger å gi støtte og fokusere på dette området for å styrke og inspirere fotografer som ønske rå jobbe innen feltet:
- Vi erkjenner at det er vanskelig for fotografer å skulle gjennomføre og fordype seg i denne typen prosjekter over tid, og vi ønsker derfor å signalisere til fotografer at vi vil oppmuntre til nyskapning og nye prosjekter innen norsk fotodokumentar. Etter forrige runde utlysning, har vi hatt et økt antall henvendelser fra norske fotografer – både kunstfotografer og fotojournalister, som ønsker støtte til sine prosjekter.

Fritt Ord støtter også bokutgivelser. Mange forlag kvier seg for å gi ut denne typen litteratur. Dermed står du fort alene som fotograf dersom du ønsker å lage en fotodokumentarisk bok. Fritt Ord ønsker å bidra til at bevisstheten rundt verdien av fotodumentarismen som sjanger, styrkes:
- Fotografiet representerer en kraftfullt uttrykksform, hvor vi mener det selvsagt først og fremst er viktig å ha kompetente og gode bilder med en særegen signatur. Samtidig er det viktig med et kompetent publikum. Derfor har vi også støttet utgivelser som handler om det å tolke bilder, forteller Roalsvig.

Alle de 38 prosjektene som i 2007 fikk støtte fra Fritt Ord, er med i en bok som lanserer i oktober i år. Rune Eraker vil være redaktør for boken sammen med PRESS Forlag, som er utgiver. – Vi har alt fått inn i 30 av totalt 38 prosjekter nå, noe som viser at gjennomføringen er veldig bra, sier Roalsvig fornøyd til foto.no.

Parallelt med bokutgivelsen åpner Henie Onstad Kunstmuseum på Høvikodden en kurert utstilling ved Susanne Østby Sæther, hvor flere av prosjektene inngår.

Rune Johansen er en annen blant fotografene som fikk støtte fra Fritt Ord, og som gjester dok09 med et seminar.
– Jeg skal helt klart vise amerikabilder på dok09, - først og fremst amerikabilder, men også litt om starten min og veien frem til nå, sier Rune. - Da FO delte ut pengene, hadde jeg allerede starta med prosjektet mitt og var nesten ferdig med selve opptakene, så nå jobber jeg med et nytt prosjekt.

Rune har ikke tidligere hatt aneldning til å delta på arrangementet, og gleder seg derfor spesielt til å få delta som bidragsyter under seminardelen:
- Jeg må si jeg synes at dok09 er helt fantastisk, helt fantastisk som arrangement. – At mine bilder har endt opp som dokumentariske, var jo ikke egentlig meningen, da jeg starta – eller det vil si, det var ikke slik jeg først og fremst tnekte om dem, sier Rune. - Men de passer jo helt klart inn i en slik setting. I det hele tatt er det mye fint som skjer nå i norsk fotografi. Det er veldig flott at Terje Bringdeal og dok09 valgte å invitere Fritt Ords stipendprosjekter. Jeg har aldri tidligere opplevd et så raust stipend, og det betyr masse for fotografer å få en slik anerkjennelse.

Bente Roalsvig forteller til foto.no at både hun selv og flere av kollegaen fra Fritt Ord vil være til stede under seminarene. - Vi gleder oss stort til dette, - dette blir en fantastisk anledning til å møte fotografer som jobber med viktige fotoprosjekter, sier Roalsvig.

Terje Bringedal, leder og primus motor for arrangementet, sier at det er lagt ut ekstra deltakerpass som gjør det mulig å fortsatt sikre seg en plass på seminarene. I tillegg er det nå også halv pris for studenter som ønsker å delta på workshops med Chris Morris og Antonin Kratochvil.
Andrea Gjestvang - Fra Grønland.
Fra Grønland.
Andrea Gjestvang
Andrea Gjestvang - Fra Grønland.
Fra Grønland.
Andrea Gjestvang
Fra Grønland. - Fra Grønland.
Fra Grønland.
Fra Grønland.
Rune Johansen. - Fra Rune Johansens amerikabilder.
Fra Rune Johansens amerikabilder.
Rune Johansen.
Rune Johansen - Fra Rune Johansens amerikabilder.
Fra Rune Johansens amerikabilder.
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu