AV-hardware A/S - leverandør av "spesielt" tilleggsutstyr

Dette Oslo-firmaet leverer mye forskjellig, fra gråkort til kulehoder og andre stativhoder, vi valgte nå å se på firmaets Novoflex-produkter.
Roy William Gabrielsen er daglig leder for AV-hardware, og fortalte om det tradisjonsrike merket Novoflex' nåværende produktutvalg. En mye solgt artikkel er omvenderringer til objektiver som brukes for å bruke dem til nærfotografering. Men en meget nyttig artikkel for mange er nok Novoflex-adapterringene som gjør det mulig å benytte objektiver fra en produsent på en annen fabrikants SLR-kamerahus. Det er Canon og Nikon som er de store, så adaptere finnes fra Nikon kameraer til Mamiyas og Hasselblads objektiver. For Canons EOS-kameraer finnes adaptere til Mamiya, Hasselblad, Leica M, Leica R, Pentax 6x7 og Nikon.

Vi ser her at Canons EOS-kameraer kan benyttes med langt flere objektiver, og årsaken er at Canon har en kortere registeravstand enn de andre merkene, spesielt Nikon. For den som ikke vet det, så er registeravstanden avstanden mellom film/brikkeoverflaten til ytterste del av objektivbajonetten. Denne er konstant for hvert enkelt merke. For Nikon er denne avstanden 46.5 millimeter, og for Canon er den 44.0 millimeter. Rent praktisk betyr dette at du kan sette et adapter fra Canon hus til Nikon optikk, men ikke omvendt - fordi et adapter alltid bygger ut litt. Med Canon kan man ha litt å gå på og fortsatt få riktig avstand fra bakre objektivlinse til film/brikkeplanet, hvilket er en forutsetning for å kunne fokusere til uendelig.

Flere Novoflex-produkter
De har også en serie gode kulehoder, som lages i fem forskjellige størrelser. Et av kulehodene kalles "Magic Ball," og det spesielle for dette er at det er kulen som sitter fast i stativet mens hylsen rundt er hva som beveges. Systemet gir en særlig stor svingradius på kulen, noe som er blitt lagt merke til av en del makrofotografer.

Novoflex har dessuten et stativ for diasfotografering. Her festes kameraet i den ene enden av en skinne hvor diaset som skal avfotograferes monteres i den andre enden, og fotograferingen kan skje. Dette er et alternativ til en filmskanner, som kanskje kan være bedre enn en ikke-dedikert planskanner. Foto.no har imidlertid ikke prøvd denne diasfoto-saken, men den finnes altså hos AV-hardware.
Per Inge Østmoen  - AV-hardware på Fotografi 2009
AV-hardware på Fotografi 2009
Per Inge Østmoen
Roy William Gabrielsen på messen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu