Canon på Fotografi 2009

Alle kjenner Canon, men hva mente de selv var det viktigste de hadde å snakke om på Fotografi 2009?
Tor Stubberud, som hadde jobben med å snakke med publikum denne lørdagen, hadde ingen vanskeligheter med å blinke ut det av sine fotoprodukter han mener er det mest sentrale i øyeblikket: EOS 5D II. Canons nyeste "Fullformat"kamera, som i følge rapporter og utprøvinger overgår selv det formidable 1Ds III på bildekvalitet særlig når det skal tas bilder i svakt lys.

Hvem velger 5D II?
Stubberud fikk her en nærmest litt forundret mine, ikke på grunn av spørsmålet i seg selv, men av tanken på den overveldende mottakelsen Canon har opplevd fra fotografer i de fleste kategorier når det gjelder 5D II. "Alle fra seriøse amatører til presse- og studiofotografer finner dette speilreflekskameraet attraktivt", og som Tor sa med ettertrykk: "Jeg har aldri hatt et kamera mellom hendene som favner så bredt i markedet." Med dette mente han både den opplevde interessen og den faktiske bakgrunnen for den: Det er veldig lite EOS 5D II ikke kan gjøre når det er snakk om hva en fotograf med ferdigheter kan få ut av denne modellen. Helt opp til 25 600 ISO, hvor bildekvaliteten ikke er direkte imponerende. På 6400 ISO er den imidlertid imponerende, skryter Stubberud.

Video i høy kvalitet
Videofunksjonen med 1920 x 1080 piksler gir en bildemessig ytelse som for bare kort tid tilbake kostet godt over 100 000 kroner i et videokamera. Nå medga Tor Stubberud at funksjonaliteten nok ikke er den samme som i et dedikert videokamera, men særlig til mindre bevegelige motiver kan en gjøre mye med video og 5D II. Samtidig har all "hype" rundt videofunksjonen bidratt til å øke interessen for kameraet også blant de som i utgangspunktet ikke var interessert i filming. "Følsomheten på "fullformat"brikken kommer naturligvis også til uttrykk i levende bilder," fremhevet Tor.

Stubberud avsluttet sine lovtaler om 5D II med observasjonen om at "Dette kameraet markedsfører seg selv gjennom den overbevisende bildekvaliteten." Canon i Norge har solgt snart 600 eksemplarer av 5D II i Norge siden introduksjonen, og det er fortsatt ventelister i skrivendde øyeblikk.

Vanntett: PowerShot D10
Liggende i en vannbeholder bak Canon-disken fant vi et helt nytt kompaktkamera, PowerShot D10. Hva som særmerker dette, er at det er vanntett ned til 10 meter - garantert. Brukeren kan dermed dykke med snorkel og maske og ta bilder av livet på grunt vann, om hun eller han vil. Tor mente at D10 er "det første kameraet som tar like gode bilder over vann som under vann." Det gjenstår vel å se, men solid og velbygd var kameraet, og det kan gjøre opptak i opptil 1600 ISO for den som lurer. Anbefalt utsalgspris ved introduksjonen skal være 3990 kroner med moms.

Nye Canon speilrefleksobjektiver
Canons nye Tilt/Shift objektiver, EF TS-E 24mm 3.5L II og EF TS-E 17mm 4.0L, er snart på vei ut i det norske markedet. Begge er konstruksjoner uten kompromisser, utviklet for å yte "fullformatet" rettferdighet med fortegning og farveavvik på et absolutt minimumsnivå. Disse objektivene er først og fremst utviklet med tanke på kritiske opptak, av typen arkitektfoto og produkt/industriell fotografering, hvor linjer må være snorrrette og skarpheten uklanderlig helt ut i hjørnene. Canon mener alvor med disse to spesialobjektivene, noe som reflekteres i den anbefalte utsalgsprisen når de introduseres: Denne er henholdsvis 26 000 og 29 000 inkludert moms for 24 og 17 millimeter TS-E.
Per Inge Østmoen  - Canon på Fotografi 2009
Canon på Fotografi 2009
Per Inge Østmoen
Fra Canon-standen. Store objektiver i fokus - det største hvite er EF 800mm 5.6.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu