Rent bord

Fredag kveld var det duket for hedersmarkering og prisutdeling i Oslo Kongressenter.
Det er viktige dager for fotografiet i Norge, og det kulminerer denne helgen med Fotografi 2009 på Oslo Kongressenter ved Youngstorget. Inn blant alle de interessante og inspirerende foredragene var det derimot duket for hedersmarkering og prisutdeling. Det var Fotografiprisen, NFF prisen, Landskonkurransen og institusjonsfotografenes egen pris Eksponering 2009 som skulle utdeles, i tillegg til ytterligere heder av Utsnitt-vinnerne. Auditoriet var fylt til randen, og det var riktig så god stemning å spore hos det forventningsfulle publikummet.

Stor glede var det da den muntre tv- og radioveteranen Knut Borge inntok podiet som konferansier og utdeler av Fotografiprisen for 2009. Den velkledde herren har delt ut priser før, og visste å underholde publikummet med muntre utsagn. Fotografiprisen har godt rykte, med tidligere vinnere som Knut Bry og Tom Sandberg, og regnes for å være den gjeveste fotoprisen her til lands. Sånn sett var det ikke en gigantisk overraskelse at Jonas Bendiksen stakk av med prisen. Bendiksen har tiltrukket seg mye oppmerksomhet den siste tiden med sin prestisjefylte tilknytning til bildebyrået Magnum i tillegg til en rekke utstillinger og bokutgivelser. Juryens begrunnelse gjennomgikk en del av Bendiksens arbeider og la mye vekt på troverdigheten og evnen til å fortelle historier gjennom bildene sine.

- Dette er langt fra cut and paste, ble det presisert. - Jeg forlot Norge som 18 åring og har inntil nylig bodd i utlandet, forteller han.
- Faktisk sykler jeg fortsatt rundt i Oslo med kart, ler han, før han understreker sin tilfredshet over å ha vunnet prisen som betyr enormt mye for han. Den unge Bendiksen har så vidt rundet 30 og har et hav av tid fremfor seg til å utforske og utvikle sine evner. Sånn sett vil helt garantert premien på 75 000 kroner kunne være med på å finansiere nye prosjekter for fotografen.

Det gode humøret utviklet seg i pausen, hvor også pianomusikk underholdt gjestene, før Utsnitt-vinnerne Damien Heinisch, Jonathan Stone og Werner Anderson ble hedret med applaus og nye takketaler. Grand Prix vinneren Damien Heinisch brukte derimot ikke bare tiden på å snakke om sine egne bragder, men overrasket publikum med å donere bort Utsnitt premien på 10 000 kroner til Norsk Folkehjelp. En spandabel gest fra trofesankeren.

Tiden gikk fort. Noen tekniske problemer satte personalet på prøver, men det ordnet seg hver gang. En blid konferansier nummer to for kvelden Jens Haugen visste å utnytte skavankene til sitt eget beste, og underholdt publikum etter beste evne med Jerry Lee Lewis takter fra pianoet. Timeplanen måtte uansett overholdes, og det var institusjonsfotografene som skulle hedres gjennom konkurransen Eksponering 2009. En rekke klasser ble gjennomgått, og det var priser i åpen klasse, medisinsk fotografi, dokumentasjonsfotografi, teknisk fotografi og for serie. En rekke interessante motiver ble presentert, deriblant noen visuelt slående medisinske fotografier av øyesykdommer fotografert av Bård Kjersen. Bergeneseren var omtrent den eneste som ble hedret i akkurat denne kategorien og han oppfordret flere til å stille neste år for spenningens skyld. Hedret ble selvsagt også Årets Fotograf i Eksponering 2009 som i år var en stolt Morten Thorkildsen. Etter å ha sanket en rekke priser i flere av kategoriene var dette kanskje fortjent, selv om de dokumenterende bildene fra Nasjonalmuseet og kunstinstallasjoner ikke nødvendigvis var de som pirret mest.

Jerry Lee Lewis entret igjen stolen, og startet trampeklappen med sine pianokunster. For Landskonkurransen stod for tur, men ikke uten konsekvenser. 187 fotografer hadde meldt seg på, med over 900 bidrag. Juryen hadde brukt nesten 2 dager på juryeringen. Men selve utdelingen tok en evighet og tok kverken på den gode stemningen underveis. For var det virkelig nødvendig å lese opp og dele ut diplomer til alle hederlige omtaler? Og hvor mange var det som egentlig ble tildelt bronser og sølvmedaljer? Dessuten var sjarmen over skjønnhetsfeil fra podiet ikke så stor lenger når nesten halvparten av navnene ble lest feil. Men dette glemmes. For det var til stor glede at man endelig kom seg til gullmedaljene, som Ove Aalo og Michaela Klouda mottok til stor glede.Og kveldens store heder hadde så vidt startet for sistnevnte. Den 22 år gamle, stilige kunstfotografen Klouda gjorde like godt rent bord, og vant årets student/lærling, årets portrett, åpen klasse og ikke minst NFFs hovedpris Årets Fotograf for sine visuelle og minimalistiske arbeider.

- Dette hadde jeg ikke trodd, fortalte hun med et stort smil om munnen.
Publikum applauderte rungende den talentfulle fotografen som nok tok resten av kvelden med storm.

Kvelden var omme. En rekke dyktige fotografer hadde fått velfortjent heder, og således var det en minnerik aften. Men det er rom for en strammere og bedre regissert utdeling neste gang, for dette var litt rotete, selv om konferansierene klarte å holde publikummets humør oppe. Vi gratulerer alle vinnerne.

For mer om Fotografi 2009:

http://foto.no/fotografi2009
Christian Roth Christensen - Jonas Bendiksen mottar pris
Jonas Bendiksen mottar pris
Christian Roth Christensen
Christian Roth Christensen - Jonas Bendiksen mottar pris
Jonas Bendiksen mottar pris
Christian Roth Christensen
Christian Roth Christensen - Jonas Bendiksen takker kona
Jonas Bendiksen takker kona
Christian Roth Christensen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu