Terje Hellesø - den tenkende naturfotografen

- Hvorfor fotograferer jeg? Hva vil jeg med bildene mine?
Foredraget til Terje Hellesø er i gang. Her er det ingenting i veien med stemmen. Bergens tapte sønn, som nå har funnet roen i Sveriges dype skoger, er tilbake i Norge for å dele av sin kunnskap. Og kunnskapen, den er dyp, reflekterende og ekstremt inspirerende...
Mot strømmen
- Det er imellom fotoshootene man utvikler seg som fotograf.
Terje Hellesø beveger seg rundt med mikrofonen i hånden. Han liker å stå oppreist når han holder foredrag. Han liker å se publikum i øynene. Kanskje han håper å se kreativitetens lys bli tent? Kreativ er nok bare et av mange adjektiv som beskriver denne erfarne fotografen. Han følger ingen mal. Han følger ingen regler.
- Jeg husker da jeg ville begynne å fotografere insekter. Jeg fikk raskt beskjed om å bruke et 300mm objektiv på 5,6 blender. Ferdig. Jeg valgte vidvinkel med F16 blender. Det ble spennende bilder du!
Slik har Terje Hellesø vandret mot strømmen gjennom hele sin fotokarriere. Han har fotografert en sylskarp bjørk med en ufokusert elg i bakgrunnen. Vingen på en fugl skaper illusjonen av flukt. Et rådyr titter nysgjerrig inn i kamera gjennom en flytende forgrunn av blader og greiner. Det er nemlig ikke glansbildet Terje Hellesø er ute etter. Det er personligheten. Det er individet.
- Jeg har aldri bydd meg om arter. Jeg fotograferer ikke arter. Jeg fotograferer DEN reven. Jeg fotograferer DEN haren.

Selektivt og simultant
- Tenk bilder! Dere må kunne tenke i bilder for å kunne ta spennende bilder.
Terje Hellesø har en misjon. Det er på tide å riste liv i elgen i solnedgangen. La den snu seg med rompa til. La den stå med hodet gjemt bak et tre. Alle vet hvordan en elg eller en hjort ser ut. Det er på tide å vise hvem de er. Terje Hellesø vil at naturfotografene skal begynne å tenke. De skal tenke i bilder, skape bilder i hodet, for så å gå ut å fotografere dem.
- Ikke gå ut på leting etter spennende motiver. Bruk de tilgjengelige motivene til å skape bildet dere vil skape. Tenk helhet. Det handler om å se både selektivt og simultant.

Ingen tilfeldigheter
Det finnes ingen tilfeldigheter i bildene til Terje Hellesø. Han setter sammen motiver rundt seg til et komplett fotografi. Her er det ingen uønskete kvister eller andre forstyrrende elementer. Underveis i foredraget vises det ene blinkskuddet etter det andre. Jeg har tidligere hatt tendens til å gå lei av å se på naturbilder. Det blir ikke tilfellet med bildene til Terje Hellesø. Den herlige blandingen av uventete kameravinkler, kreative komposisjoner, nydelige kontrollerte fargetoner og et engasjerende individ inviterer deg med inn i fotografiene.

Lær å like uten forbehold
Terje Hellesø skjønner ikke hvorfor noen har laget regler innen fotografi. Og hvorfor må man på død og liv må forstå et bilde for å kunne bedømme det? Han viser et abstrakt bilde med nydelige linjer og dype blåtoner. Dette bilde har han vist frem til mange. Første kommentar er nesten alltid uten unntak: Hva er det for noe?
- Alt må ikke være konkret. Alt må ikke være en selvfølge.
En annen ting Terje Hellesø gjerne vil til livs er den evinnelige nysgjerrigheten på de tekniske innstillingene.
- Om jeg forteller dere hvilken lukkertid og blenderåpning jeg har brukt i et bilde, betyr ikke det noen ting. Det er ikke de tekniske innstillingene som har skapt bildet! Jeg har tatt en masse fotografier som er «teknisk feil.» Flere av dem har fått et utrolig spennende resultat.

Fotografi på flere plan
Terje Hellesø stiller spørsmål gjennom hele foredraget som tvinger publikum til å reflektere.
- Hvem er dere som fotografer? Hvilken historie vil dere fortelle?
Spørsmålene er mange og de er gode. Jeg tar meg selv i å tenke på hva jeg selv vil som fotograf. Jeg ser plutselig for meg ulike prosjekter jeg vil forfølge. Jeg er inspirert, det er det ingen tvil om.
- Bildet skal ha egne fingeravtrykk.
Å utvikle sin egen stil er en viktig faktor Terje Hellesø kommer tilbake til gjennom foredraget.
- Stå fast på din egen stil. Ikke tilpass deg andre, da blir du som andre.
Som et tydelig eksempel på egen lærdom kan Terje Hellesø ytre denne klisjesetningen med troverdighet. Klisjeen skrelles bort og budskapet står nakent og sterkt tilbake. Det er jo gjennom en personlig signatur at de spennende fotografiene skapes.

Nærhet, lengsel, ensomhet
At Terje Hellesø er filosofisk er det ingen tvil om. Han ser skogen for bare trær. Det handler om dimensjoner, ikke motiver. Det handler om å gå dypere. Ordene er mange og tankevekkende. Jeg kunne gjentatt flere av dem her nå. Men det ville blitt uten den riktige sammenhengen. Jeg vil heller oppfordre folk til å delta på foredragene til Terje Hellesø. Meld dere på et av kursene hans. For det er gjennom kombinasjonen av bilder, tekst og Terje Hellesø sin forklarende stemme at man forstår.
Trine Rasch-Olsen - Terje Hellesø
Terje Hellesø
Trine Rasch-Olsen
Terje Hellesø -
Terje Hellesø
Terje Hellesø -
Terje Hellesø
Terje Hellesø -
Terje Hellesø
Terje Hellesø -
Terje Hellesø

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu