Store navn til Nordic Light

Den siste gjenlevende av de fire store, Marc Riboud, er klar for neste års Nordic Light i Kristiansund. Det blir også utstilling med legendariske Jan Saudek.
Det var under helgens Photocamp i Oslo at en fornøyd festivalsjef i Nordic Light, Anne Lise Flavik, kunne avsløre nye store navn som er klare for neste års festival. Det er ikke første gang hun har gjort det og det blir sikkert ikke siste gang. Festivalen satser på de store navnene innen fotografiet og jo eldre jo bedre. Nordic Light gir fotointeresserte en unik sjanse til å møte mange av de store før det er for sent. Så er det bare å håpe at Jan Saudek fra Polen også kan overtales til å komme til festivalen. Han stiller ut bilder i Kristiansund, men han har ikke for vane å bevege seg så veldig langt utenfor sitt hjem i Praha. Flavik anslår sjansen for å være på 10% for at han kommer til Kristiansund. Vel, er det noen som kan klare det er det sikkert Anne Lise.

Magnum-fotografen Marc Riboud er den siste gjenlevende av de store humanistiske fotografene som skildret livet i gatene i etterkrigstiden. Etter å ha gjort ferdig sin militære tjeneste reiste Riboud til Paris for å møte Henri Cartier-Bresson og Robert Capa, grunnleggerne av Magnum. Han ble selv medlem i 1952, da hans evne til å fange livets forbipasserende øyeblikk ikke var mulig å la gå til spille. Siden den gang har han stilt ut på noen de viktigste scenene for visuell kunst, deriblant The International Center of Photography i New York. Riboud er en av verdens store fotografiske ikoner.

Det blir også gjensyn med Magnum-fotografen Stuart Franklin på Nordic Light, men denne gangen som kurator. Med seg har han den omstridte fotoutstillingen "Point of No Return", hvor 12 palestinske fotografer viser bilder tatt under det 22 dager lange angrepet på Gazastripen, julen 2008. Utstillingen hadde urpremiere ved Noorderlichtfestivalen i Nederland i 2009, men kom ikke helt til sin rett da nyhetsbyrået AP stoppet produksjonen av utstillingskatalogen på grunn av Franklin sitt ”for politisk favorisende” innlegg. Nordic Light ønsker med denne utstillingen og publisering av den aktuelle teksten å sette fokus og åpne for debatt rundt temaet ytringsfrihet. I den anledning kommer også den norske legen Mads Gilbert til festivalen for å prate om sine erfaringer fra Gazastripen.

Bill Atkinson og krigsfotograf Romano Cagnoni er også navn som blir å se i Kristiansun i april neste år. Foto.no kommer tilbake med mer info om disse senere.



Marc Riboud. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com - Kinder, 1958
Kinder, 1958
Marc Riboud. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com
Jan Saudek. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com - Destiny, # 14, 1980
Destiny, # 14, 1980
Jan Saudek. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com
Marc Riboud. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com - Boote, 1961
Boote, 1961
Marc Riboud. Courtesy of focus gallery, Cologne, www.infocusgalerie.com

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu