"Drottninglandet" i Tromsø

Den svenske fotografen Elin Berge har gjennom flere år fotografert kvinner på landsbyga i Västerbotten i Sverige. Kvinner fra Thailand. De har flyttet med sine svenske menn fra fattigdom i hjemlandet til et nytt liv i nord.
”Drottninglandet” er tittelen på fotoutstillingen som svenske Elin Berge viser på Perspektivet Museum i Tromsø fra medio februar til slutten av mai. Det er en tittel med mange dimensjoner. Bildene gjenspeiler også mange ulike skjebner og livssituasjoner.

Elin Berge har gjennom flere år fotografert thailandske kvinner langs ”de syv elvenes vei” mellom Umeå og Fredrika i Västerbotten i Sverige, dvs. omlag på høyde med Nord-Trøndelag. Det er kvinner som er i ulike situasjoner. Felles for dem er at de har flyttet fra Thailand til Sverige for å leve med en svensk mann.
Prosjektet er et nært samarbeid mellom Elin Berge og komponist/sanger Frida Hyvönen. På Perspektivet Museum i Tromsø finner du ca. 40 bilder som presenteres sammen med spesialkomponert musikk av Hyvönen.

500 thaikvinner i Västerbotten
På 70-tallet ble Thailand et populært reisemål også for svensker. Siden da har antallet thailandske kvinner som flyttet til Sverige øket kraftig. I 1973 var det registrert 71 thailandske kvinner i Sverige. I dag er det mer enn 20.000. Av en befolkning på 250.000 i Västerbotten er ca 500 thailandske kvinner. Det er så mange at de kommer til å sette permanente spor etter seg i den norrlänska historien.

Lengsel og drømmer
Om prosjektet og utstillingen forteller Elin Berge selv: ”Dronninglandet er en fortelling om lengselen og drømmen etter et bedre liv. Området omkring Fredrika nordøst for Umeå kalles for ”Drottninglandet”, ettersom en del byer og steder har blitt oppkalt etter svenske dronninger. Nesten alle kvinner jeg har møtt kommer fra den fattige nordøstre regionen i Thailand. Der tvinges en stor del av kvinnene å flytte hjemmefra for å kunne forsørge seg. De flytter ofte til storbyene, til turiststedene eller til utlandet. I dette tilfellet Sverige.
Thailand kalles ofte ”the Kingdom”. I likhet med mange andre land er det her stor forskjell på forutsetningene for kvinner og menn. Når jeg bruker denne tittelen på mitt prosjekt er det symbolsk, i forhold til de drømmer kvinnene har, og de mulighetene som åpner seg.”


Realisme
Fotoutstillingen handler ikke om å forenkle eller romantisere. Berge ønsker å vise det flerdimensjonale i denne migrasjonen og lignende fenomen opp gjennom historien der utsatte grupper har flyttet for å overleve. Det handler også om kultur, forpliktelser overfor foreldre, synet på å gifte seg med en utlending. Det er en ikke ubetydelig skilsmissefrekvens i disse ekteskapene. Noe av historien handler derfor også om muligheter for et helt fritt liv etter to års svensk ekteskap, gjennom å velge bort den mannen de dro til Sverige sammen med.
”Drottninglandet” er i første rekke kvinnenes fortellinger. Det handler om deres reiser, i liv og geografi. Bildene - og musikken - forteller blant annet om deres bestrebelser, om sorg, hjemlengsel, glede og håp.

I mars 2009 kom boken ”Drottninglandet” med fotografier av Elin Berge og med musikk av Frida Hyvönen på forlaget Atlas. Musikken består i en vedlagt CD-plate.

Utstillingen er en samarbeidsproduksjon mellom Hasselbladstiftelsen - Göteborg, Arbetets Museum - Norrköping og Västerbottens museum - Umeå. ”Drottninglandet” har blitt gjennomført med støtte fra Konstnärsnämnden Sveriges Bildkonstnärsfond

Litt fakta i en norsk kontekst:
Det er slett ikke bare på landsbygda i Sverige at vi finner thailandske koner til nordiske menn. I perioden 1990 til 2006 kom 4.900 kvinner fra Thailand for å bosette seg her i landet med sine norske menn. Thailandske kvinner stod alene for 23 prosent blant de ikke-nordiske familieetableringene i denne perioden. Ønsker du å lese mer om dette, se Samfunnsspeilet på nettsidene til Statistisk Sentralbyrå.


Fakta:
Elin Berge (1978) er født i Stockholm. Hun begynte å arbeidet som fotograf i Västerbottens Folkblad i Umeå som 19-åring. Etter utdanning ved Nordens Fotoskole 2001-2003 og vikariat ved Dagens Nyheter i 2004-2005, startet hun en frilanskarriere og flyttet tilbake til Umeå.
I 2006 debuterte hun med fotoboka ”Slöjor”. Elin Berge ble nominert til Scanpix’ store fotopris i 2006 og 2008.
Frida Hyvönen er sanger og komponist. Hun fikk bl.a. Dagens Nyheters Kulturpris i 2008.


Mer informasjon:
Elin Berge
Frida Hyvönen

© Elin Berge -
© Elin Berge
Thitaree, Fredrika, 2008.
© Elin Berge -
© Elin Berge
Gruppefoto på siloballene, i midten Mats-Åke og Ampawan, til høyre Mats-Åkes mamma og til venstre Ampawans slektninger på besøk fra Thailand, Balsjö, 2007.
© Elin Berge -
© Elin Berge
Stefans tatovering av sin kone og datter, Fredrika, 2008.
 Elin Berge -
Elin Berge
Sukiat og Conny, Fredrika, 2007 . ©
© Elin Berge  -
© Elin Berge
Elin Berge og Frida Hyvönen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu