Støtte og kritikk mot Nordic Light

Nordic Light får sterk støtte fra deltagere på festivalen, mens Associated Press kommer med skarp kritikk mot festivalen.
Samtidig som Stuart Watson og Mads Gilbert holdt foredrag og svarte på spørsmål på Caroline i Kristiansund om situasjonen i Gaza og utstillingen ’Points of no return’, tikket det inn pressemelding fra Associated Press (AP). AP kommer med skarp kritikk mot Nordic Light etter at festivalen bestemte seg for å trosse pålegg fra dem om å ikke vise bilder tatt av AP sine egne fotografer. Nordic Light og kurator Stuart Watson hevder at fotografene selv ønsker å vise disse bildene.

AP både beklager og reagerer med vantro på at Nordic Light nå viser de aktuelle Gaza-bildene uten tillatelse fra nyhetsbyrået. De mener dette skjer til tross for at de gjentatte ganger har snakket med ledelsen i Nordic Light, og fått forsikringer fra festivalens ledelse om at bildene ikke ville være en del av utstillingen.

- Nordic Light hevder overfor AP at kurator Stuart Franklin tar fullt ansvar for innhold og sammensetning av utstillingen, og at han har innhentet tillatelse fra alle de involverte parter. Dette medfører ikke riktighet. Associated Press har ved en tidligere anledning nektet Franklin bruk av vår fotojournalistikk for å fremme egne politiske synspunkter om Midtøsten-konflikten. Noordelicht-festivalen i Nederland etterkom våre ønsker ved deres utstilling i 2009, skriver Associated Press i en pressemelding.

AP hevder videre at kurator Stuart Franklin sin opprinnelige avtale aldri tillot bruk av bildene etter at de i fjor ble vist på den nederlandske fotofestivalen Noorderlicht.

- Dette er gjort klart for ledelsen i Nordic Light og Stuart Franklin at ingen tillatlese om bruk av våre bilder foreligger, i utstillingsform eller annen bruk. Nå eller senere.

AP fastholder at Stuart Franklin bruker disse bildene for å fremme sine egne politiske motiver.

- De gjør det til tross for manglende tillatelse fra innehaveren av opphavsrett. Det truer Associated Press’ uavhengighet som har vært en fundamental del av AP sin journalistikk siden 1846; å dekke nyheter uten binding til noen part.

På dagens ’Point of no return’-foredrag fortalte Stuart Franklin at alle fotografene hadde et sterkt ønske om at disse bildene skulle bli vist i utstillingen. Interessant er også påstandene om at Franklin i begynnelsen hadde et utmerket samarbeid med AP, som var positive til prosjektet. Det endret seg da AP fikk kjennskap til kuratorens tekst i forbindelse med utstillingen. Alle andre billed- og nyhetsbyråer som er representert i utstillingen har tilsynelatende ikke problemer med at deres bilder vises.

Mads Gilbert, den norske legen som jobbet som i Gaza under konflikten, ga masse honnør til Nordic Light. Samtidig mente han at AP var påvirket av sterke Israel-vennlige krefter da de gikk til det skritt å nekte Nordic Light å vise disse bildene.

Nordic Light står fast på at dette handler om ytringsfrihet.

- En skulle tro at nyhetsbyrået AP står for samme linje, sier Morten Krogvold, kunstnerisk leder på Nordic Light.
- Nordic Light bøyde unna for kravet fra AP da vi startet å henge opp bildene. Bildene som ble hengt opp på veggen ropte ”feiginger” imot oss. Vi måtte bare henge dem opp, sier Krogvold.

Krogvold er heller ikke nådig i fortsettelsen. Han kan ikke skjønne at et av verdens største pressebyråer kan mene at Nordic Light skal amputere denne utstillingen.

- Dette er et av de viktigste dokumentene i fotografiens historie. Det er et vitnesbyrd vi har plikt til å vise i ytringsfrihetens navn. Det regner vi med at AP er enige i.

- At Associated Press blir beskyldt for sensur faller på sin egen urimlighet da det er AP og våre fotojournalister som har produsert og publisert disse bildene over hele verden, ofte med fare for liv og helse. Våre bilder taler for seg selv, skriver AP i sin pressemelding.

Frank Hesjedal - Mads Gilbert kritiserer Associated Press
Mads Gilbert kritiserer Associated Press
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu