Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Morten K.
Men jeg lurer forsatt på hvorfor seriebildehastigheten går ned til det halve når det blir mørkt. Canon skryter jo hemnigsløst av 8 bps med er kun på en solskinnsdag, bokstavelig talt.....
Trodde det var noe galt med kameraet mitt men dette er faktisk beskrevet i brukermanualen uten at det er gitt noen nærmere forklaring på dette.
19.4.2011
Håvard F.
Alltid spennende å lese dine artikler Geir. Nok et svært int. skråblikk!
mvh
Håvard
18.4.2011
Arve H.
Super artikkel. Men det står at bufferet fylles etter bare 2 sek. Er det mulig å kjøre bildehastigheten litt ned eller må man ned på 4 bilder pr sek som på Canon 5DmkII som jeg synes er litt tregt.
18.9.2010
Endre O.
Veldig grundig og god artikkel!

Har lyst til å komme med en liten etterslenger, siden flere tydeligvis vurderer D300(s) og 7D. Jeg har hatt begge kameraene en stund nå (jeg har dog D300 og ikke D300s), og bruker dem begge om hverandre, med high-end-objektiver til begge.

Begge disse kameraene gir skarpe, fine bilder. 7D har flere megapiksler, noe som sikkert er flott for den som planlegger å bruke bildene som tapet på soverommet. Min erfaring er nok at nettopp en lavere pikseltetthet på D300 gir mindre støy ved bruk av høyere ISO-nivåer. Jeg har imidlertid lest tester som konkluderer med at de er relativt like på dette området, så jeg tar forbehold om at det er andre årsaker til at jeg opplever det annerledes.

Betjeningsmessig er det ingen tvil om hvilket kamera som er best. D300 har knapper og brytere som gir enkel og rask tilgang til de vanligste funksjonene. På 7D må du i større grad bruke (til dels kronglete) kombinasjoner av flere knapper, og noen funksjoner som du bruker stadig vekk finner du bare i Quick Control-menyen. For min del har dette vært et så stort irritasjonsmoment at jeg som oftest velger vekk 7D til fordel for D300.

Live View fungerer langt bedre i 7D enn i D300, men dette har sikkert blitt bedre i D300s. D300 har heller ikke mulighet for video-opptak slik D300s og 7D har. Bryter for å aktivere Live View og video-opptak er (i motsetning til mange andre funksjoner) veldig lett tilgjengelig på 7D, noe som er et stort pluss hvis du bruker dette ofte.

Bildekvaliteten er veldig bra i begge kameraer, og har du allerede objektiver med Nikon- eller Canon-fatning er det ingen grunn til å bytte til nytt merke. Uansett hvilket av disse kameraene du ender opp med er jeg overbevist om at du vil bli fornøyd, og jeg har ingen problemer med å anbefale dem begge.

Personlig foretrekker jeg D300 siden det er langt lettere å betjene. Jeg bruker imidlertid ikke Live View og videofilming i særlig grad. For en som bruker disse funksjonene ofte, vil jeg tro at 7D er et bedre valg.

Just my two cents..
29.8.2010
Geir B.
Knut:

Der konkluderes det på denne måten: "If you have lenses collection of either brand, stick with the brand."
Det stemmer jo godt med det du selv skriver: "Vurderer å hoppe over til 7D, men velger heller D300 om jeg kan beholde linsene mine."

En ting er sikkert: Selv om 7D er et forrykende flott kamera er bilderesultatet først og fremst betinget av fotografens ferdigheter.
18.7.2010
Geir B.
Veldig kjekt at så mange kommenterer artikkelen, tusen takk. Ikke minst er det oppmuntrende at den er "utenom det vanlige" og "lesverdig" ... det liker jeg å høre ... :-)

Det kommer imidlertid ingen sammenlignende "test" på rein bildekvalitet, hverken mellom 7D og 550D eller 7D og D300. For det første så er det en uoverstigelig oppgave, for det andre vil et eventuelt resultat være uten reell betydning for hva andre kan få til med sitt kamera og for det tredje er kamerahusets innvirkning på det bildemessige sluttresultatet (tildels sterkt) overvurdert.

Det er mye, mye mer å hente på å lære å bruke og utnytte det kameraet man har fullt ut enn å oppgradere til "siste" modell.

13.7.2010
Knut Richard V.
Nå er jeg veldig usikker. Er D300 på samme nivå som 7D? Vurderer å hoppe over til 7D, men velger heller D300 om jeg kan beholde linsene mine. (ps... Ikke så dyre linser..men men). Altså, er 7D bedre enn D300?
13.7.2010
Christopher Pharo G.
God review! Eneste irriterende, var at jeg ikke leste den før jeg handlet 7D, så jeg kunne spart 1500,- på elkjøp vs. fotovideo. Men, men.

Har noen testet kameraet med raske (900X++) minnekort? Har fått inntrykk av at det farer ganske vel også etter full buffer når det har noe som kan ta unna bildestrømmen. Vil bare ikke svi av store mengder cash for å teste det. :)
10.7.2010
Mikael S.
Hadde vært meget! interessant om Geir Brekke hadde foretatt en Canon 7d vs 550 test på rein bildekvalitet, evt et skråblikk på eos 550.
9.7.2010
Jonas Aarre S.
Ja enig at APS-C heller ikke er presist nok da den brukes om flere varianter fra 1.5 til 1.7 crop. men det er vel ikke noe eget "navn" på 1.6-formatet til canon, de bruker vel bare "APS-C" så da synes jeg det, eller bare "crop" blir det beste alternativet. (evt. EF-S selvom det vel går mer på objektiv/fatning..) DX blir ihvertfall feil, da det er nikons 1.5x som canon ikke har noe å gjøre med
5.7.2010
Erik E.
Nok en flott artikkel fra hr. Brekke som definitivt er et skråblikk utenom det vanlige. Virkelig lesverdig!
4.7.2010
Geir B.
Jonas: Så pass flisespikkeri tåler jeg, spesielt når konklusjonen er positiv. Tusen takk.
(Vedr. DX: Jeg synes APS-C er en for omstendelig og uklar benevnelse, men hvis du wikke APS-C vil du se at den omtales som ekvivalent med DX).

Stein: Veldig hyggelig at du synes artikkelen er "super", det er inspirerende å høre. EF-S 60mm Macro har jeg ikke prøvd, men i følge diverse omtaler er det et flott objektiv. Kos deg med 7D, det er et flott kamera.
1.7.2010
Stein H.
Super bra artikel selv for en fersking på 7D og foto.
Hva med EF-S 60mm, vil det være et god objektiv Til 7D?
Ønsker meg et macro objektiv.
Fant ikke noe informasjon om dette objektive på foto.no
1.7.2010
Jonas Aarre S.
Er klar over at dette blir flisespikkeri, men ville kanskje ikke brukt begrepene "DX-kamera" og "DX-format" om et Canon-kamera..

Utover det, meget godt skrevet artikkel..!
30.6.2010
Geir B.
Overveldende med så mange fyldige tilbakmeldinger, tusen takk til dere alle.

? Enig i at auto-ISO bør kunne settes innenfor egendefinerte grenser.
? Tilvalgshjulet har en tendens til å skifte posisjon, mangler stoppknapp á la K7.
27.6.2010
Knut O.
Har lest mange artikler og diskusjoner om7D. Dette blir nok den siste. Tok mye bilder på 80-tallet før jeg kjøpte 30D for 2-3 år siden. Har blitt litt skremt av andre diskusjoner om at 7D krever mye av fotografen. Nå forstår jeg bedre hvorfor, og skal ta utfordringen. Man får aldri et masseprodusert produkt som stemmer 100% så noen avveiinger må gjøres. Med denne artikkelen føler jeg at jeg vet hva jeg går til. Behovet er ca 50% fotballfotografering, 30% familie, og 20% naturfoto/friluftsliv. Da beholder jeg 30D til familiebruk med standardzoom, har 70-200 2.8/IS klar til fotballen med 7D, og så skjønner jeg at jeg må jobbe litt med å finne en god vidvinkel til naturfotograferingen. Takk igjen for nyttig info - som jeg garantert ikke hadde fått på Elkjøp.
27.6.2010
Christian T.
Jeg mener at 7D er et soleklart førstevalg blant entusiastkameraene på markedet - tror ikke det selges i nærheten like mange D300s for tiden! Men en liten svakhet har jeg merket som jeg håper neste 7D (mkII?) kommer med og det gjelder tilvalgshjulet oppe til venstre (sett bakfra) for søkeren: hjulet har en tendens til å flytte på seg når man bærer det i felt og det har ødelagt et par fotosituasjoner for flere enn meg.. bedre med markIV sin løsning her uten hjul som kan vri seg! (evt at man må trykke en liten knapp for å kunne flytte på det)
27.6.2010
Thom U.
Bruk av auto iso er overhodet ikke aktuelt. Iso kan man styre akkuarat som man vil, og ved håndholdt kamera skrur du kun iso opp til at du får lukkertid som som matcher din støhetsgrense.Da vil du alltid presse ned iso til minst mulig nødvendig. På våre fotokurs er dette en viktig del av kurs.
26.6.2010
Erling Nielsen H.
@Robert Fredagsvik , helt enig, man kan ikke bruke auto-iso.. Den setter den som oftest til 3200.....
26.6.2010
Robert F.
Godt skrevet artikkel, som helt sikkert kan være avgjørende for mange av de som sitter på gjerdet og vurderer hva de skal kjøpe.
Har selv hatt 7D siden oktober og har tatt ca. 20.000 bilder med det. Det jeg er mest "misfornøyd" med er ikke nevnt i artikkelen, og det er den manglende muligheten til å begrense auto-iso funksjonen til et bestemt område. Er ikke interessert i å bruke ISO 3200, og det gjør denne ellers glimrende funksjonen ubrukelig for meg.
(Dette burde Canon gjøre noe med snarest, helst i en firmwareoppgradering hvis mulig, men jeg mistenker dem for å utelate dette med overlegg, for å ha noe å komme med i en eventuell MkII om noen år.)
26.6.2010
Arvid L.
De har Canon 7D på tilbud hos www.elkjop.no til 9995,- nå i helgen :)
26.6.2010
Øde S.
Godt skrevet! Men bildeoppløsningen gjør ikke alt i et kamera...
25.6.2010
Geir B.
Takk for mange og svært hyggelige tilbakemeldinger. Det er veldig inspirerende.for meg å høre at det jeg skriver er forståelig, informativt og at det vekker nyskjerrighet, enten det leses til morgenkaffen eller aftensmaten ... :-)

Jonn: D300 har en litt større brikke (23,6x15,8mm versus 22,3x14,9mm), men en dårligere søkerforstørrelse (0,94x) enn 7D (1,0x). Dert er ikke stor forskjell, men søkeren i D300 er bare nesten like stor...

mvh
Geir
25.6.2010
Bengt R K.
Enig med Kenneth. Knallgod artikkel.
25.6.2010
Lars-Jørgen K.
Fantastisk artikkel.
Jeg er selv en fornøyd eier av 7D å føler dette var ett veldig godt skrevet og riktig skråblikk!

Som ett alternativ til den lyssterke faste vidvinkelen du savner, kan jeg jo nevne Tokina AT-X 116 PRO DX.
25.6.2010
Martin H.
Meget bra av Geir Brekke, god lesning som skapte om mulig enda større interresse for 7D mens jeg sippet til morgenkaffen.
25.6.2010
Jonn M.
"Når det samtidig har det største søkerbildet i DX-klassen, er det ganske klart at Canon 7D er et uvanlig flott, og svært kapabelt, kamera som det er enkelt å anbefale."

Tatt i betraktning at Nikon D300 har 100% søkerbilde går jeg ut fra at dette utsagnet ikke er 100% korrekt?
25.6.2010
Anne W.
Støtter den kommentaren.
24.6.2010
Anne W.
Støtter den kommentaren.
24.6.2010
kenneth k.
Nokk en gang en fantastisk presentasion fra Geir Brekke.
Det er bare å takke og bukke, du skriver på forstålig og infomativ måte som hverfal hoss meg vekker en større nyskjerighet, og ønske om en kunskaps utvidelse.
Dette for de det skrives på en måte som er forstålig også for oss som ikke har foto som fag.

Tusen takk
Kenneth
24.6.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu