Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Fotojournalister med plastkamera

Til daglig går fotojournalistene Gunnar Blöndal og Elin Høyland rundt med dyre kameraer og de skarpeste linsene. Torsdag 2. september åpner de derimot sin utstilling "Holga på tur", hvor alle bildene er fotografert med det enkle kinesiske plastkameraet Holga.
PRESSEMELDING:

- Vår hverdag handler for det meste om å fotografere med det beste av utstyr og ta fotojournalistiske bilder av høy teknisk kvalitet, sier Gunnar Blöndal. - Derfor er det befriende å arbeide med et relativt lurvete kamera hvor innstillingene knapt er tilstede og resultatene delvis tilfeldige.

- Med Holgaen har man mulighet til å ta bilder med en helt spesiell stemning og atmosfære, sier Høyland.

Holgaen, med alle sine feil og mangler, er i de siste årene blitt omfavnet av fotografer og fotoentusiaster over hele verden. Kameraet tvinger fotografen til å tenke på lyset og motivet, siden teknikken i kameraet er så begrenset og at kameraet selv tilfører bildene sin kunstneriske frihet.

Blöndal og Høyland har tatt frem sine Holgaer etter jobb og fotografert turopplevelser og familiære dagligdagse situasjoner. Blöndal har utnyttet Holgaens unike mulighet til å ta multieksponeringer og fotografert sine nærområder og barnas lek.
Høyland viser fortellende og nære portretter av personligheter hun har møtt på sine reiser. Enkelte av Høylands bilder er tatt med et annet enkelt plastkamera som heter Diana. Skarpheten i disse bildene blir enda dårligere enn ved bruk av Holga.

Både Gunnar Blöndal og Elin Høyland har i over 20 år arbeidet som fotografer. De ti siste årene som fast ansatte fotografer i Dagens Næringsliv.

Utstillingen åpner 2. september kl 18.00 og henger til 3. oktober 2010 i Fotografiens Hus i Rådhusgata 20 i Oslo.
Galleriets åpningstid er: tirsdag til fredag 10.00 - 16.00 og søndag 12.00 - 16.00

www.gunnarblondal.com
www.elinhoyland.com

Fakta om Holga:
Holga er et billig kinesisk kamera hvor stort sett alle deler er laget av plast, optikken inkludert. Det bruker 120 mellomformat film. 135 film utgaver finnes også. Kamera lekker lys og har kraftig vignettering, ganske enkel fokus og ingen innstillinger for lukkertid. Lukkertiden er rundt 1/100 sek, men forandrer seg nok etter en tids bruk. Det er innstillinger for blender, sol og overskyet, men det virker ikke. Blenderåpningen er på ca f:13. Optikken kan være skarp omtrent i midten av bildet, gir kraftig fargestikk og andre uventede variasjoner. Kamera kan kjøpes på internett for 200 kroner og oppover.

De første Holga-kameraene ble laget i Hong Kong i 1982. Det var opprinnelig tenkt å være et rimelig masseprodusert kamera for den kinesiske arbeiderklassen. I dag er kameraet adoptert av fotoentusiaster verden over som gleder seg over dets mangfoldige feil og mangler. Det finnes i et utall varianter, alt fra pinhole til utgaver med katteansikt, blinkende lys og mjauelyd.
Elin Høyland - Lykketroll
Lykketroll
Elin Høyland
Gunnar Blöndal - Månejordet
Månejordet
Gunnar Blöndal
Elin Høyland - Tanta
Tanta
Elin Høyland
Gunnar Blöndal - Gata
Gata
Gunnar Blöndal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Torild H.
Til L.V.G: Bare av rein forvedenskap:Har du fotografert med Holga (eller anna Toy-Camera) noen gang?
8.9.2010
Leif Vidar G.
Og det skulle ikke forundre meg om disse Holga-bildene har gått igjennom opptil flere bildebehandlingsprogrammer etterpå........
6.9.2010
Morten W.
Utdrag fra innledningen til denne artikkel:
"og de skarpeste linsene".
Jeg trodde journalisten visste forskjell på begrepene linse og objektiv. Her rotes det like mye med begrepene som når journalister skal beskrive caliber på et skytevåpen.
6.9.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu