Fotosafari på Island

- Turen var over all forventning for min del. Jeg prøvde jo å forestille meg hvordan turen skulle bli, men når man først er der, føles det så mye bedre.
Ingressen var ordene til Ivan Holmedal, et av medlemmene på foto.no som var med på vår første fotosafari til Island. For min del var det andre gang turen gikk til øyen ute i Atlanterhavet. Med på turen var det 6 medlemmer på foto.no. I tillegg var vi et ”mannskap” på 4 + kokk.

Cutting edge
For en fotograf er Island ”cutting edge”. På den store øyen i Europa – med de milde vintrene og kjølige somrene – kan man aldri vite hva som venter. Været varierer hele tiden, og er egentlig en drøm for en fotograf. Man må bare sørge for å ha beskyttelse til kameraet eller ett som tåler vær og vind. Mitt Canon 5D mark II viste seg å tåle store regnmengder, men måtte likevel få seg en rens hos Serviceproffen etter at et lite sandkorn hadde klart å snike seg inn under set-knappen. I praksis betydde det at jeg ikke klarte å filme på turen. Men bilder ble det. Og opplevelse ble det.

Turen i et nøtteskall
På turen, som varte i 5 dager, var vi i høylandet og langs sørkysten og, for å si det forsiktig, fikk en rekke med utfordrende og spennende opplevelser og motiver: Den blå lagune, hotel Kriunes, Litle Kaffi-stofan (for hell og lykke), krateret Ljotipollur/ Hjalparfoss, Hekla, månelandskap, Krakatindar, Landmannalaugar, trekking, Fjallabak naturreservat (med elvekryssing), Vik, klipper, lavastrand, Skogarfoss, Reynisfjara Beach (Black Sand Beach), hundefarm ved Petursfjellet, Skogar og Skogafoss, hotell Drangslid, sauesanking, Gullfoss, Geysir, Thingvellir og Reykjavik. Og i tillegg til dette var det en rekke stopp hver gang noen ville fotografere.

Og et av mine store høydepunkt på en slik tur er maten vi får. La meg gi noen stikkord: lammelår, tørrfisk, laks, breiflabb, røykt lundefugl, hval, hest, gås og hai. Det siste er ikke så veldig godt, men det er mer snakk om å være tøff. For den islandske spesialiteten er gravet. Det vil si at den lange Grønnlandshaien blir nedgravd eller oppbevart kjølig i flere måneder, for deretter å tørkes før den deles opp i små stykker og spist av tøffinger. Det smaker forferdelig og anbefales med noe sterk drikke for å døyve smaken.

Jeg kunne skrevet mye om mine opplevelser på denne turen, for de er mange og de sitter sterkt i meg. Men det gjør de også hos minst en av deltagerne: foto.no-medlemmet Ivan Holmedal.

Island har alltid virket eventyrlig
Holmedal meldte seg på turen i aller siste liten. Men ikke uten å ha ønsket en tur til Island i lang lang tid.

- Island har alltid virket som et eventyrlig land og med mange nye fotomuligheter. En slik predefinert tur som dette var en god mulighet for nye bekjentskaper innen fotomiljøet. Jeg har tidligere vært inne på Iceland Photo Safari sine websider og fantasert om en tur, og når foto.no promoterte denne turen, følte jeg meg trygg på dette var et opplegg med høy kvalitet.

Holmedals forventinger til turen var høye og ble bare større og større etter hvert som turen nærmet seg.

- Etter at jeg meldte meg på ble det mye googling på områdene vi skulle reise til. Jeg studerte andre sine bilder og forventningene ble bygget opp. Med tanke på deltagerne på turen håpet jeg bare at det skulle være en hyggelig gjeng.

Over all forventning
Holmedals forventninger til turen stod ikke i stil med det han opplevde.

- Turen var over all forventning for min del. Jeg prøvde jo å forestille meg hvordan turen skulle bli, men når man først er der, føles det så mye bedre. Det var en sosial og trivelig gjeng som kom godt overens med hverandre. Tonen var løs og fin på hele turen. Foto- og naturmessig var utfordringene mange. Vi opplevde jo alt fra storm, regn og sand til sol og vindstille.

Fotografisk trekker Holmedal frem mange nye motiver og situasjoner som var utfordrende. I tillegg er han fornøyd med at han fikk trent seg på portretter av både deltagerne og ukjente mennesker.

- Landskapsfoto ble det jo selvfølgelig mye av på turen. I forkant hadde jeg tenkt en del på hvordan jeg skulle fotografere Island på en måte som ikke er gjort før. En del turistbilder ble det, men jeg håper også jeg klarer å lage bilder som skiller seg ut i mengden. Om jeg ikke når opp der, sitter jeg uansett igjen med mange flotte minner som jeg ikke ville vært foruten.

- For meg er selve fotograferingen en del av prosessen med å lage et bilde, så tiden vil vise om jeg klarte å møte mine egne forventninger til fotograferingen. Det er enda en hel rekke med bilder jeg skal jobbe med.

Foto.no kommer til å arrangere flere fotosafarier til Island og Holmedal er ikke avvisende til enda en tur.

-Det er godt mulig det blir enda en predefinert tur med foto.no og Iceland photo safari. På en slik tur med Land Rovere og lokal guide kommer man jo til fotografiske muligheter man ikke ville ha kommet til på egenhånd.

Og ikke nok med fototurer til Island. Foto.no planlegger også fotosafarier til andre steder. I tillegg til flere turer til Island blir det på nyåret 2012 tur til Uganda. Og ikke se bort ifra at det blir enda flere safarier med unike fotomuligheter.

Vi har en egen gruppe for de som har en interesse for fotografering på Island og ikke minst for dem som skal være på på en fremtidig tur til Island

_______________________________

To turer til Island i 2011

Neste år arrangerer foto.no i samarbeid med Iceland Photo Safari to turer til Island. Korte turbeskrivelser kan sees nedenfor. Om kort tid vil vi publisere detaljerte turbeskrivelser. Men allerede nå er det mulig å melde sin interesse.

Ta kontakt med:
Frank Hesjedal: hesjedal (på) foto.no
Eller
Rune Hummelsund: info (på) icelandworkshop.no

Det blir vill og uberørt natur som kun er tilgjengelig takket være lokalkjente guider og "Self Drive" Land-Rover Super Trucks. Land Roverne tar oss gjennom elver, over snø, til isbreer, "off road" over stein og sand gjennom månelandskap. Vi skal besøke utrolige steder veldig få ferdes. Turen er en "Self-Drive" guided Land Rover-tur hvor deltakerne bytter på å kjøre gjennom hele turen. Grundig opplæring gis.

Redaktør Frank Hesjedal i foto.no vil være med på turen i tillegg til islandsk guide og guider fra Iceland Photo Safari.

Vest Island
5 netter fra tirsdag 15. mars til søndag 20. mars

Dag 1 (tirsdag): ankomst
Møtes på Keflavik og drar deretter til Hvalfjordur og whale station. Overnatting i hytter i Skorradalur.

Dag 2 (onsdag): Varme kilder, hester, fosser og geitefarm
Borgarnes, Deildartunguhver, Husafell. Overnatting på Old Farm Husafell.

Dag 3 (torsdag): Langjøkull
Langjøkull, lavlandet, elvekryssing og en rekke fotomuligheter i barskt islandsk landskap. Overnatting på Old Farm Husafell.

Dag 4 (fredag): Highland road, nasjonalpark og Geysir
Kaldidalsvegur (Cold Valley Road), Þingvellir, Gullfoss, Geysir, Strokkur. Overnatting Hotel Geysir eller Uthild summerhouses.

Dag 5 (lørdag): Sørkysten og Reykjavik
Kerið, Tjarnarholar, 1000 Rivers Road, kraftstasjonen Hellisheidivirkjun, Litla Kafistofan, Reykjavik. Overnatting Hotel Fron eller Hotel Leifur. Avslutningsmiddag restaurant i Reykjavik.


Vestfjordene og høylandet.
7 netter fra fra søndag 18. september til søndag 25. september.

Dag 1 (søndag): ankomst
møtes på Keflavik. Blå lagune og overnatting på Kriunes hotel like utenfor Reykjavik.

Dag 2 (mandag): Vest til Snæfellsnes-peninsula
Hvalfjordur, whale station, Borgarnes, hestefarmen Hrisdalur. Overnatting Bodvarsholt.

Dag 3 (tirsdag): Snæfellsnes til Vestfjordene
Snæfellsjøkul, Arnarstapi, Fjoruhusid (cafe house), Djupalon og Dritvik, Bjarnarhøfn (Shark farm), kryssing av fjorden Breidafjordur med fergen Baldur til Vestfjordene. Overnatting guesthouse Talknafjordur.

Dag 4 (onsdag): Vestfjordene
Talknafjordur, Arnarfjordur, Selardalur, Bildudalur, Dynjandifoss, Kjaran-veien fra Hrafnseyri til Tingeyri. Overnatting hotell Flokalundur.

Dag 5 (torsdag): Sørsiden og østsiden av Vestfjordene
Krossneslaug, Gjøgur, Reykjafjordur, Djupavik. Overnatting Djupavik hotell.

Dag 6 (fredag): Til høylandet
Stadarskali, Kjølur, Hveravellir, Eyvindarhver. Overnatting Hveravellir-hytter.

Dag 7 (lørdag): Golden circle og Reykjavik
Kjølur-ruten til Gullfoss, Geysir, Strokkur, Þingvellir, Reykjavik. Overnatting Hotel Fron eller Hotel Leifur. Avslutningsmiddag restaurant i Reykjavik.


På foto.no er det også en egen gruppe for dem som skal delta eller ønsker å delta på turene. Gruppen er også åpen for alle som har en interesse for foto på Island.


Alexander Tufte - Gjengen på tur
Gjengen på tur
Alexander Tufte
Frank Hesjedal - Rune Hummelsund på eget ansvar
Rune Hummelsund på eget ansvar
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Ivan Holmedal i
Ivan Holmedal i "sving"
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Siste dag på turen og i alle fall er Holmedal begynt å bli litt sliten etter lange dager
Siste dag på turen og i alle fall er Holmedal begynt å bli litt sliten etter lange dager
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Turens eldste deltager Arne Jacobsen (75)
Turens eldste deltager Arne Jacobsen (75)
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Erling Halseth i den Blå lagune første dagen
Erling Halseth i den Blå lagune første dagen
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - foto.no i Land Rovers
foto.no i Land Rovers
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - fotograf Alexander Tufte på fotojakt
fotograf Alexander Tufte på fotojakt
Frank Hesjedal
Alexander Tufte - Kjell Ingar Bjørnstad
Kjell Ingar Bjørnstad
Alexander Tufte

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kjell Ingar B.
Ja, det var en fantastisk tur. Den sitter i kroppen enda eller ihvertfall i hodet.
30.10.2010
Kyrre M.
Dette ser ut som en fantastisk opplevelse. Bildene treffer meg rett i ryggmargen...
30.10.2010
Mariann E.
Herregud, det høres bare så utrolig herlig ut å dra på fototur med en gjeng som har samme interesse som en selv. Har utrolig lyst til å være med, men jeg er nå bare 15 år, og får knapt nok lov til å dra til en annen del av landet alene.
Men jeg var på Island nå for rundt en måneds tid siden, og jeg falt hodestups og forelska meg i landet, den ville naturen og alt det der, men uheldigvis fikk jeg ikke vært inne i selve landet, fordi vi bare hadde en liten bil med forhjulstrekk, og jeg ville innpå Sprengisandur!
Menmen, skal på fototur dit en gang, om jeg ikke ender opp med å flytte dit? :D
28.10.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu