Dok11 – ny visuell kraftdose til Oslo!

I dagene fra 16. – 19. mars 2011 kan du få deg nye navn og sterke, vakre, viktige bilder signert noen av verdens mest aktuelle dokumentarfotografer.
Etter første fraspark i 2005, har dok-arrangørene levert et stadig mer imponerende program og stått for en gjennomføring det etter hvert går rykter om langt utenfor landegrensen.

Etter fjorårets legendariske seanse med undergrunnsikonet Nan Goldin, var vi nok flere som tenkte at neste års program ville bli krevende å toppe med en tilsvarende begivenhet. Nå er programmet for dok11 foreløpig ikke offentliggjort, men det ryktes fra sikre kilder at vi kan glede oss, alle vi som gjerne vil dedikere tiden vår og gi oppmerksomhet til dokumentarfotografi- og fotografer i mars 2011. Som tidligere år, vil det også bli seminarer, debatter og workshops i tillegg til bildeforedrag. Tradisjonen tro er det den årlige utdelingen av Årets Bilde som får markere åpningen på dok-arrangementet neste vår.

Når det sjette dok-arrangementet i rekken nå står for tigerstadsdøren om noen små måneder, kan vi med rette begynne å håpe på at dette er en årlig ode til dokumentarfotografiet som har kommet for å bli. At et lite land – relativt sett – både har enkeltmennesker og et miljø som står for den sjeldne kombinasjonen av visjonær idealisme og imponerende gjennomføringskraft, er slett ingen selvfølge. At Terje Bringedal og hans kolleger som er ansvarlig for arrangementet jobber for å gi oss denne muligheten til å møte verdens mest aktuelle navn innen dokumentarfotografiet, er et helt uvurderlig initiativ, både når det gjelder kjennskap til og kunnskap om hva som foregår utenfor vår egen umiddelbare radius.

Sett i et mikroperspektiv snakker vi om noen spennende dager breddfulle av morsomme, spennnende, vakre, sterke, sjokkerende, rystende, og - forhåpentligvis, inspirerende opplevelser med dokumentarfotografiet som en rød tråd. Sett i et makroperspektiv snakker vi om et lite miljø i Norge med en sterk bevissthet om hvilken samfunnsmessig kraft som potensielt ligger i dokumentarfotografiet, og med kunnskap om betydningen av at bilder som forteller om andres livserfaringer, får møte et større publikum. Og som sørger for at nettopp det kan skje.

Dok-festivalen er ikke bare et arrangement for fotografer. Menneskene bak har nå flere år på rad vist oss at dette er tilrettelagt for et bredt publikum. Knapt noe medium er så intuitivt og appellerende som det visuelle. Å se bilder om hva som skjer i verden og med liv utenfor vår egen umiddelbare hverdag, kan trigge vår nysgjerrighet og få oss til å se andre mennesker og miljøer med et nytt blikk. Det kan få oss til å se noen nye tråder i den store veven vi kaller livet - og verden. Hvordan noe som skjer et sted, får konsekvenser for noe annet som skjer et annet sted, det er den vide horisonten som ligger i et godt dokumenatrfotografi. Å være fotograf er ingen forutsetning for å søke inn i den horisonten - etter nye innsikter om oss selv og andre.

Dok11 bør, når festivalen åpner dørene sine 16.mars 2011 på Litteraturhuset i Oslo, være et arrangement hvor mangfoldet utgjør publikum. Skoleelever, studenter, lærere, forskere, pensjonister, prester, imamer, turister, – jeg håper de alle finner veien, sammen med alle landets fotografer! Dok-arrangementet er et imponerende initiativ og et unikt tilbud i nordisk målestokk. La oss som publikummere vise at vi fortjener det. Spre det gode budskap! Still deg i kø! Kjøp bilett! Vær der i salen og klapp frem første fotograf ut!

http://fotojournalisten.no/2010/10/programmet-klart-for-dok11/
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu