Dok11: Førstekvinner ut først!

Når de to første navnene på fotografer som gjester dok11 offentliggjøres, drysser godteriet ut av festballongen med en rislende fryd. Nam, sier jeg bare!
Stephanie Sinclair og Carolyn Drake er de to første navnene som nå risler ut av programposen til dok11. Knitringen i kvalitet er like overbevisende deilig som gleden over at arrangementsgjengen bak dok11 igjen viser at de våger seg utenfor den aller mest innlysende klassikerkatalogen i en norsk mediekontektst, og heller satser på internasjonal særegenhet og unikt fortellerblikk.

Stephanie Sinclair
Amerikanske Sinclair har gjort seg bemerket med en kompromissløs og politisk engasjert fortellerstemme i det fotografiske dokumentarlandskapet. Med nærgående fotodokumentarer på kontroversielle temaer som barneekteskap og selvmordsbrann, har hun fått mange til å sperre opp øynene, både bokstavelig talt og i overført betydning.

Stephanie Sinclair har spesielt fokusert på kvinners situasjon i sine prosjekter, og har jobbet som frilanser i midtøsten i flere år, hvor hun blant annet som nyutdannet fotojournalist dekket den tidlige fasen av Irakkrigen for avisen The Chicago Tribune. Som fullverdig medlem av det uavhengige fotobyrået VII siden 2009, representerer hun en av de dedikerte budbringerne som med høypulsdokumentarer gir sitt bidrag til kampen for menneskerettigheter og sosial rettferdighet.

Med en rekke tunge priser er hun en internasjonalt anerkjent fotojournalist. Denne høsten var hun også blant toppnavnene på den internasjonale fotofestivalen i Perpignan med en banebrytende dokumentar om polygamipraksisen blant den fundamentale mormonerbevegelsen innen Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Fotodokumentaren som stod på trykk i National Geographic i februar i år, gir ikke bare et unikt innblikk i et ofte lukket trossamfunn som praktiserer flerkoneri og en fundamentalistisk tolkning av Det Nye Testamente, og som er i konstant fokus hos påtalemyndighetenes grunnet sin frynsete praksis knyttet til barneekteskap og overgrep mot barn. Den viser også en fotograf som maner frem varmen, magien og surrealismen i det nære livet hos disse menneskene, med hypnotiserende utsnitt og et øye for lys og stofflighet som ikke ligger tilbake for noen renessansemester.

Det er med andre ord ingen liten kanon som er blant førstekvinnene ut denne gangen. Sinclair har jevnlig oppdrag for anerkjente tidsskrifter og aviser som National Geographic, The New York Times Magazine, TIME og Newsweek.

Carolyn Drake
Amerikanskfødte Drake arbeider som frilansfotograf med base i Istanbul. Hun startet for alvor å fotografere da hun bestemte seg for å forlate en karriere innen New Yorks multimediabransje, og satte ut for å utforske verden på egenhånd med kamera som forstørrelsesglass og mikroskop.

Carolyn Drake har også en solid skolering innen fotojournalistikk fra blant annet International Centre of Photography i New York. Som en av fotografene representert av det humanistisk funderte byrået Panos Pictures internasjonalt, er hun kollega med norske Espen Rasmussen og Fredrik Naumann, og har som Espen fått flere priser i World Press Photography. I Norge er hun representert ved norske Felix Features, og dermed er det norske billedbyrået som satser ekslusivt på dokumentarisk fotojournalistikk, nok en gang representert med en av sine tungvektere når dok-dagene går av stabelen.

Drake har i tillegg fått flere andre prestisjetunge utmerkelser og priser for sine prosjekter, listen er lang og imponerende, den er også et bevis på at det faktisk er mulig å få finansiering for omfattende og langvarige dokumentarprosjekter selv i en pågående finanskrisetid hvor mange hevder det motsatte. Kanskje er det dermed ikke bare pengene det er snakk om, men også om kvaliteten og originaliteten i arbeidet som gjøres og autentisiteten hos den som gjør det.

Selv om muligens begge de to fotografene nå ville ha tatt en Susanne Sundfør, og hevdet at de ikke først og fremst er kvinnelige fotografer, men fotografer, så sier jeg det likevel: Jeg er glad for at de er kvinner, også – og fotografer, og aller mest glad for at de kommer til dok11. Jeg tipper selveste Ingmar Bergman ville ha fridd på flekken, hadde han sett hvordan disse damene fanger lys og blikk. Nå er det Bringedal & Co i dok11 som har fått ja til svar. Vi kan bare glede oss.

http://www.fotojournalisten.no
http://www.stephaniesinclair.com
http://carolyndrake.com
Stephanie Sinclair  -
Stephanie Sinclair
Fra dokumentarserien om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, USA.
Stephanie Sinclair  -
Stephanie Sinclair
Fra dokumentarserien om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, USA
Stephanie Sinclair  -
Stephanie Sinclair
Fra dokumentarserien om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, USA
Carolyn Drake -
Carolyn Drake
Carolyn Drake -
Carolyn Drake
Carolyn Drake -
Carolyn Drake

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu