Dok11: Neste par ut!

Amerikanske Andrea Star Reese og svensk-nederlandske Pieter Ten Hoopen sekunderer Sinclair og Drake - nå er det altså flere favoritter å sikre seg en smak av under dok11!
Andrea Star Reese
Med tidligere bakgrunn som filmfotograf, nå som debuterende fotodokumentarist, har Star Reese fått sitt virkelig internasjonale gjennombrudd som fotograf med sin rystende dokumentarserie om hjemløse i New York. ”The Urban Cave” er et resultat av et prosjekt hun startet på da hun i 2007 studerte fotografi ved International Centre of Photography i New York. Reeses prosjekt er tematisk sett nært beslektet med Jonas Bendiksens "Places we live", men fokuserer altså på New York som sted og følger enkeltmennesker som portretteres med mye ømhet, tett på.

Like mye som Reeses bilder står for seg selv som en beretning om enkeltindivider som lever under umenneskelige forhold i New Yorks underverden, og som dokumenterer realiteter i et hverdagsliv som ligger galakser fra satengsåpelivet i Sex og Singeliv, er de også en viktig påminnelse om at det gode og viktige dokumentarfotografiet ikke kjenner noen politisk korrekt alder eller bakgrunn hos fotografen bak bildene. Du må ikke være født som "den fødte dokumentarfotograf" og alltid ha visst at det var dét du skulle bli – og noen ganger trenger vi kanskje erfaringer i livet, vi trenger å stå ved veikryss uten kart om kompass, for å oppdage hva vi ser. Da kan historiene komme, slik de har gjort det for Reese. Det handler om å våge – og om å ha noe viktig du vil fortelle, med det du dokumenterer. Reese har både mot og noe på hjertet. Nå kommer hun atpåtil til Oslo og dok11!

Pieter Ten Hoopen er opprinnelig nederlender som nå arbeider med base i Stockholm, Sverige. I tillegg til å undervise i fotojournalistikk ved flere skoler i Skandinavia, jobber han også både som fotojournalist på oppdrag, med egne prosjekter og som kommersiell fotograf. Denne høsten er han aktuell med utstillingen "Stockholm" på flotte Fotografiska i selvsamme svenske hovedstaden.

Stockholmsprosjektet er en serie som skiller seg ut fra Hoopens tidligere arbeider, som stort sett har fokusert på samfunnsforhold langt utenfor det skandinaviske sosialdemokratiet. I 2006 var han blant fotografene som stilte ut på den internajsonale fotofestivalen i Perpignan med en billedserie fra Afghanistan. Han har tatt priser i både World Press Photography og i Sveriges Årets Bilde. Han er tilknyttet Agence VU i Frankrike og byrået Moment i Sverige.

Pieter Ten Hoopen jobber i et visuelt grensesnitt mellom dokumentarisk sosialrealisme og magisk realisme - bildene hans er ofte like underfundige og melankolske som de er tette, sterke møter med folk som ser ut til å bære hjertet utenpå jakkeslaget. Eller kanskje er det Hoopen som maner dem frem i sine bilder, disse fremmede og likevel så gjenkjennbare hjerteslagene? Om du sitter i salen under dok11 i mars neste år kan det hende du får vite litt mer om det.

http://www.andreastarreese.com
http://www.pietertenhoopen.com/
Andrea Star Reese - Fra
Fra "The Urban Cave"
Andrea Star Reese
Andrea Star Reese - Fra
Fra "The Urban Cave"
Andrea Star Reese
Andrea Star Reese - Fra
Fra "The Urban Cave"
Andrea Star Reese
Andrea Star Reese - Fra
Fra "The Urban Cave"
Andrea Star Reese

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu