20 år med Polaroid

I over 20 år har Bjørn Sterri fotografert på Polaroid, med familien som sitt hovedmotiv. Nå har et utvalg av bildene blitt til en bok, som lanseres denne uken.
Etter noe over 20 år og rundt 12 000 polaroider har fotograf Bjørn Sterri samlet de 61 beste i en bok, som offisielt lanseres denne uken. Boken "Polaroid Work" er en oppsummering av en spesiell del av karrieren så langt, der fokuset ligger på bilder av han selv, hans kone og hans to barn.

Boken består av bilder fra fire serier, hvorav flere har vært vist tidligere på utstilling, mens andre er tidligere uutgitte. Familien har vært fokus for Sterris linse siden hans eldste sønn ble født. Det var nemlig da Sterri innså at han en dag skulle dø.

- Det skjer noe når du får barn for første gang. Fokus flytter seg når du får noen å ta vare på, og det var da jeg forsto at jeg skulle dø, forteller Sterri til foto.no.

Dette førte til et ønske om å dokumentere seg selv, å etterlate seg noe. Sterri plukket opp kameraet, og fotograferte og dokumenterte seg selv og familien. Hjemme i Norge, på konas hjemsted Tenerife, på reise i latin-amerika. Bildene er av barna og familien, men handler like mye om han selv og hans egen barndom før og etter han ble adoptert, det handler om skilsmissen fra hans første kone og den påfølgende kampen for å beholde sønnen.

Markerer slutten på Polaroid
Når han nå har gitt ut et utvalg av disse bildene i bokform, er det en måte å kunne gi noe tilbake til familien for at han har fått fotografere dem i så mange år, samtidig som han håper at andre også kan relatere til bildene. Resultatet har blitt en bok som er stor og tung i utseendet, men fylt innvendig med intime øyeblikk fra en families hverdag. I innledningen til boken beskriver Barbara Hitchcock, den tidligere direktøren for Polaroid-samlingen, bildene som “et skattkammer av rikdom.” Og Sterri kan fortelle at også hovedpersonene er godt fornøyd.

- Familien er bare lykkelige og stolte over at de er gitt ut i bokform. Nå får de lønn for strevet, forteller han.

At boken kommer akkurat nå, er imidlertid ikke tilfeldig.

- Da Polaroid avsluttet produksjonen, tenkte jeg at det passet bra å summere opp det jeg har jobbet med og få det inn i en bok.

- Umiddelbart forelsket
Sterri begynte å fotografere med Polaroid under utdanningen og ble "umiddelbart forelsket". Det faktum at du fikk se bildet med en gang, og at den produserte så "vidunderlige farger" var det som tiltrakk han mest. Men det var også en annen grunn til at det fristet å fotografere med Polaroid.

- Da behøver du ikke lese på leksa, og lære deg lukker og slikt, sier Sterri og ler.

Med tiden har han lært seg å beherske kameraet, slik at han kan kontrollere resultatet. Og bildene har i løpet av årene fått anerkjennelse også internasjonalt. Han har vunnet flere priser, og hans bilder er inkludert i Polaroid-samlingen både i USA og Europa.

Abstinenser
"Polaroid Work" er selvutgitt, og Sterri kan fortelle at det har vært mye arbeid både med å lage boken og å få den distribuert. Men han har tydeligvis ikke latt seg skremme. Til neste år planlegger han nemlig en ny bok.

- Da skal jeg feire tiårsjubileet av min 8x10" sort/hvitt-fotografering av familien, sier han.

Han er heller ikke helt ferdig med Polaroid, selv om produksjonen har opphørt.

- Det varierer med dagsformen, men i skrivende stund har jeg litt abstinenser, forteller Sterri, og legger til at han til stadighet kikker etter Polaroidfilmer på nett og vurderer å kjøpe opp et lager.

Har ett bilde igjen
Sterri har nå kun en Polaroid igjen i kameraet, og debatterer hva dette siste bildet skal brukes til.

- Min hustru har sagt at "du må bruke det siste bildet på deg selv". Og det kommer jeg nok til å gjøre, sier han.

Han ønsker imidlertid å gjøre et siste prosjekt, før han tar helt farvel med mediet. I denne serien vil han fokusere på sin kone, slik han tidligere har fokusert kameraet på sine sønner.

- Og så er det slutt.

"Polaroid Work" er trykket i 1000 eksemplarer, og er allerede i handelen i utvalgte butikker i Oslo og på nett. Den lanseres offisielt førstkommende lørdag kl. 13 på Norli i universitetsgaten i Oslo, og da kan man også få den signert. Se flere av Bjørn Sterris bilder på sterri.net
Bjørn Sterri - Self..., Edinburgh, Scotland, 1997
Self..., Edinburgh, Scotland, 1997
Bjørn Sterri
Fra serien Breathe Keep Breathing
Bjørn Sterri - Jens Linus, Oslo, 1997
Jens Linus, Oslo, 1997
Bjørn Sterri
Fra serien Breathe Keep Breathing
Bjørn Sterri - Buenos Aires, Argentina, 2008
Buenos Aires, Argentina, 2008
Bjørn Sterri
Fra serien No Me Olvides
Bjørn Sterri - Jens Linus, Oslo, 2007
Jens Linus, Oslo, 2007
Bjørn Sterri
Fra serien Where I End And You Begin
Bjørn Sterri - Høvikodden, 2006
Høvikodden, 2006
Bjørn Sterri
Fra serien Memory of Water

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu