Nordic Light: Et fotografisk senter

Nordic Light utvider konseptet med spennende worshops og lærerike seminarer.
- Vi har i sommer og høst gjennomført forskjellige typer workshops. Responsen har vært meget positiv, forteller Elisabeth Bjerkestrand, nyansatt salgs- og markedsansvarlig i Nordic Light.

Hennes rolle er blant annet å markedsføre festivalen ytterligere i det norske markedet, i tillegg til det nordiske, engelske og tyske.

Fotografisk påfyll
Nordic Light har to hovedmål. Det ene er å bli Nord-Europas beste fotofestival. Best på kvalitet, ikke nødvendigvis størst. Det har ikke Kristiansund overnattingskapasitet til, og intimiteten vil bli fullstendig borte. Det andre er å bli noe mer enn bare en årlig festival.

- Vi ønsker flere bein å stå på, og vil utvide tilbudene slik at muligheten for fotografisk påfyll er der gjennom hele året.

Nye arenaer byr ofte på prøv-og-lær metoden. September-workshop med fotografering av havørn med teleobjektiv ute på Smøla var populær. Enda bedre ville det ha vært om havørnen var skikkelig sulten.

- Vi fant kjapt ut at denne workshopen må legges til forsommeren. Havørnen var mett og fornøyd så sent på året, og bød ikke på særlig spennende situasjoner. Bildene ble gode til tross.

Deltagerne var fornøyde med opplegget, og flere vurderer å melde seg på igjen. Med på laget hadde Nordic Light huket inn et par eksperter. De fortalte inngående om havørnen mens deltagerne fotograferte. Mørkeromsworkshopene som også ble arrangert i høst, fikk ikke fylt opp alle plassene. Det er tydelig at den digitale tidsalderen har overtatt mer og mer, og mørkeromsarbeid er i dag for de spesielt interesserte. Portrettworkshopen med Arnfinn Johnsen gikk for fulle hus. Deltagerne kommer gjerne langveis fra.

Utenfor ring 3
I tillegg til workshops planlegges det et næringslivseminar. Seminaret er foreløpig et en-dag-i-året prosjekt. Her er flere ulike typer foredragsholdere booket inn.

- Variasjon er viktig. Kunstarter av alle slag er med på å gi inspirasjon til det fotografiske uttrykket. Vi vil gjerne tilby innspill fra de forskjellige sjangrene som litteratur, film, dans, teater og musikk.

Teambuilding-workshop med havørnfotografering er et prosjekt under planlegging. Foreløpig eksisterer det kun på blokka. Istedenfor å legge teambuildingen til et hotell i eller rett utenfor Oslogryta, kan firmaer heller bestille fotoworkshop i Kristiansund. Det arbeides med en brosjyre.

- Vi tror Oslofolka kan trenge litt frisk luft i lungene. Det er så mange som eier et speilreflekskamera i dag, og teleobjektiv kan de få lånt. Folk generelt må forstå hvor kort avstand det er fra Oslo til Kristiansund, og hvor mye som faktisk eksisterer utenfor ring 3.

Bjerkestrand vet hva hun prater om. Nyinnflyttet fra Bærum bor hun nå et sted hvor hun kan senke skuldrene. Alt er lett og oversiktelig. Byen ligger ute i havgapet omkranset av mektige fjell. Flyturen fra Oslo til Kristiansund tar 45 minutter, med fire avganger hver dag. Fra flyplassen til sentrum tar det cirka ti minutter. Seks hoteller inviterer til behagelig overnatting.

På vårparten er det klart for workshop ute på oljeplattformen Draugen. Interessen har vært enorm. De endelige deltagerne er ennå ikke bestemt.

- Deltakerne må levere helseerklæringer og bilder til vurdering. Det blir spennende å se utfallet av det. Bilder fra workshopen vil bli stilt ut under Nordic Light 2011.

Et ansiktsløft
I kjølvannet av alt det nye, får også festivalen et ansiktsløft. Foredrag av kjente fotografer skal holdes to ganger. Deltagerne vil ha større mulighet til å få med seg alt, samtidig som at salene ikke trenger fylles til randen. Et velsignet tiltak for alle journalister hvor målet er å lage pressedekningen så bred som mulig.

- Det finnes alltid ting vi kan bli bedre på. Logistikk og finpuss av utstillingslokaler er to av dem.

Coming star er et nytt innslag for 2011. Avgangsstudenter innen Visuell Kommunikasjon kan sende inn bilder til Nordic Light. Bildene blir vurdert av en internasjonal jury, og vinneren vil få en separatutstilling på festivalen året etter.

- Bakgrunnen for konkurransen er å motivere studenter til å gjennomføre studier innenfor fotografering, samt å få de unge på banen så tidlig som mulig.

Nordic Light vil hvert år invitere en ”Debutantutstiller”. En person på et hvilket som helst alderstrinn kan være aktuell. Til neste år er dette Helene Fjell, barnebarn av Kai Fjell. Hun har i mange år jobbet som fotograf, men har hele tiden hatt sine egne prosjekter.

Kommer dit tilslutt
Det er lett å glemme at hele konseptet drives av kun fire personer. Anne Lise Flavik, Morten Krogvold, Mariëtte Glas-Albers og Elisabeth Bjerkestrand arbeider knallhardt for å få hjulene til å gå rundt. Heldigvis er dugnadsånden stor i Kristiansund. Under festivalen har Nordic Light nærmere 200 frivillige som trår til der det trengs. Gleden var stor over å komme på statsbudsjettet.

- Det betydde veldig mye for oss. Vi har blitt sett, og det gir en fin anerkjennelse.

De går ikke i overskudd riktig ennå. Ved å få tilskudd fra statsbudsjettet, mistet de mulighetene til å søke hos kulturdepartementet som har støttet dem før. Bjerkestrand håper det bare er snakk om tid.

- Med Anne Lise Flavik ved roret er Nordic Light i trygge hender. Vi kommer dit tilslutt.
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre - Kristiansund
Kristiansund
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre - Atlanterhavsveien, Averøy
Atlanterhavsveien, Averøy
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre - Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien
Terje Rakke/Nordic Life AS/Destinasjon Kristiansund & Nordmøre
Anne Lise Flavik - Mørkeromsworkshop
Mørkeromsworkshop
Anne Lise Flavik
Ken Alvin Jenssen - Fra workshop i portrettfotografering
Fra workshop i portrettfotografering
Ken Alvin Jenssen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu