Vietnamesiske ansikter

Planen var å skildre 100 mennesker i deres daglige aktiviteter og gjøremål. I Vietnam. Nå er det klart for utstilling. I Bergen.
Veldig mange fotografer som løfter nivået sitt fra rein hobbyfotografering, begynner etter hvert å tenke på prosjekter de kunne tenke seg å gjøre. Prosjekter løfter som regel den fotografiske utviklingen noen hakk. Men for alt for mange blir det bare med tanken. Dessverre.

For amatørfotografene og multimediestudentene Juliane Kravik og Espen Faugstad ble det ikke bare med tanken. Høsten 2009 begynte tanken om å dokumentere den vietnamesiske hverdagen å ta form. Planen var å skildre 100 mennesker, i deres daglige aktiviteter og gjøremål.

Men fra tanke til handling var det en lang og tung prosess. I tillegg til planlegging, gikk det mye tid og energi med på å søke om midler til prosjektet. Med støtte fra Bergen Kommune og Frifond skjønte de at prosjektet ville bli en realitet.

På plass i Vietnam
I starten av juni i år reiste Faugstad og Kravik til Vietnam. På plass i Vietnam var hensikten å ta ting slik det la seg til rette for dem ut ifra situasjonen. Hver eneste dag opplevde de utfordringer og muligheter. Steder å overnatte fant de underveis, og nye byer dro de til slik som det passet seg best. Mennesker møtte de i gatene, på strendene og andre steder. Hvis de ble invitert hjem til noen, var de henrykt.

- Jeg husker spesielt en dag vi hadde tatt turen ned til den lokale stranden. Mens vi satt der i sola, kom det noen menn bort til oss og tilbydde oss noe å drikke. De tok oss med bort til familien, og gav oss både mat og drikke. De kunne ikke engelsk, så alt foregikk i form av tegninger i sanden. Til slutt greide vi å forklare at vi gjerne ville se hvor de bodde. De pekte mot mopeden sin, og ville vise oss veien hjem. Vi startet vår moped, og fulgte etter familien på fire voksne og fem barn på to mopeder. Vi kjørte lenge, og kom stadig lenger vekk fra byen. Ettersom det gradvis begynte å bli mørkt, vurderte vi å si at vi måtte reise tilbake, men bestemte oss til slutt for at dette måtte vi se. Etter vel en og en halv time på moped, var vi fremme på et lite gårdstun, der resten av familien ventet. De viste oss rundt i den lille landsbyen, og vi forstod at vi ikke ville nå tilbake samme kvelden. Til slutt fant de frem noen pledd, og sa at vi kunne ligge i stuen. Sammen med hele familien sov vi der, og våknet neste morgen til lyden av hanen som gol, forteller Julianne Kravik.

For henne er dette et av de fineste minnene hun har fra turen til Vietnam.

Klart for utstilling
Etter 3 uker i Vietnam og en høst i Norge, er det endelig klart for utstillingen ”100 Ansikt”.

- Utstillingen vil bestå av et lite knippe av de bildene vi tok på turen. Vi har fokusert på 100 ansikter av Vietnam. Vi plukket til slutt ut 100 bilder, som skal illustrere dette. På fotoutstillingen vil en få oppleve rundt 60 av disse bildene.

Utstillingen er gratis, og åpen for alle.
Åpning lørdag 11. desember kl 14.00 på Cafe Cacti Art. Henger til 30. januar.


Prosjekt Vietnam

Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam -
Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam
Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam -
Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam
Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam -
Juliane Kravik og Espen Faugstad, prosjekt Vietnam

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu