Foto til jul

Julen nærmer seg nok en gang, og det er igjen tid for å handle julegaver. Hva er bransjens egne julegavetips?
Det er knappe 14 dager til jul, men hos FotoVideo er det få tegn på akkurat dette. Klokka 12 en fredag ettermiddag er det nærmest helt tomt i butikken.

- Vi venter at rushet vil begynne på mandag eller søndag, sier selger Thomas Reisæter.

Det er ikke uvanlig at det store salget begynner først noen få dager før jul, da folk kommer heseblesende inn i butikken for å finne en gave i siste øyeblikk til kona eller mannen.

- Da er det mye hemmelighetshold, folk betaler kontant sånn at det ikke skal vises på kontoutskriften de deler med kona eller mannen og vi må passe på at bestillingen blir sendt til riktig sted, sier han og ler.

Populært med kameraer
Men på tross av at rushet ikke har satt i gang for fullt ennå, kan han allikevel gi en liten pekepinn på hva som er de mest populære produktene akkurat dette året.

- Her hos FotoVideo selger vi mye speilrefleks, og i år er Canon 550D veldig populær, sier Reisæter.

550D ble tidligere i høst kåret til årets julegave av Elektronikkbransjen, med det som skal være et overveldende antall stemmer. Og også FotoKnudsen kan melde om en stor interesse for akkurat dette kameraet, samt for Canon EOS 1000D.

- Vi selger spesielt godt med speilreflekskameraer i disse dager. Dette til tross for at dette er det noe mer kostbare produktet, sier Monica Kversøy, Markedssjef Bedrift hos FotoKnudsen.

Kompaktkameraer er også en populær gave før jul. Mens FotoKnudsen kan fortelle at Canon IXUS 130 er bestselgeren, er det de dyrere kompaktkameraene av typen Canon Powershot G12 som selger best hos FotoVideo. Sistnevnte melder også om en voksende interesse for speilløse kameraer og for PEN-kameraene til Olympus.

Bilderammer og tilbehør
Både FotoKnudsen og FotoVideo vil trekke frem digitale bilderammer som gode gaver denne julen. Begge steder selger dette produktet godt før jul og det noe frynsete ryktet bilderammene en gang hadde, skal nå være en saga blott.

- Bilderammer har blitt veldig mye bedre, sier Reisæter, og forteller at mange modeller nå kan ta imot bilder direkte fra mobiltelefon, Facebook og lignende.

Reisæter vil ellers trekke frem tilbehør som en god gave, og nevner spesielt de nye Aurora Firefly softboksene til håndholdte blitser.

- De gir et vanvittig bra lys, og jeg bruker det hele tiden selv, sier Reisæter, som også jobber som fotograf.

Personlige gaver
Men på tross av godt kamerasalg, er det ikke dette som er det aller mest populære produktet hos FotoKnudsen på denne årstiden.

- Personlige julegaver i alle former og varianter, sier Kversøy på spørsmål om hva FotoKnudsen selger mest av før jul.

I tillegg til over 2 millioner julekort, er det fotokalender som er den aller største bestselgeren før jul. Hun kan også fortelle at fotobøker har solgt svært godt i år.

- Fotobøker er i vinden, og det er nok mange som vil få en fotobok under juletreet i år, forteller hun og legger til at kopp med personlig bilde er bestselgeren blant fotogavene.

Kversøy mener at personlige gaver er perfekt til den som har alt.

- Jeg vil igjen trekke frem fotobok som den personlige julegaven som både varmer og skaper rørende øyeblikk på julaften!, forteller hun og legger til at en fotobok kan fylles med akkurat det man ønsker av bilder og tekst.

Foto på lerret mener hun også er en fin gave, dersom man har et skikkelig blinkskudd.

Bli en bedre fotograf
Men om blinkskuddet uteblir, er det kanskje tid for faglig påfyll. For er det noe man aldri blir som fotograf, er det utlært.

- For fotografen som har alt, er kurs en fin gave, sier Reisæter hos FotoVideo.

Interessen for fotokurs har nærmest eksplodert de sist årene, og det finnes knapt en stor aktør innen bransjen som ikke tilbyr dette. Nå skal også FotoVideo satse på dette markedet og tilbyr en rekke fotokurs i tiden fremover.

Inspirasjon i bokform
Et annet gavetips til fotografen som har alt av utstyr, er en god bok. For selv om det er en grense for hvor mye utstyr man trenger, kan man aldri få nok inspirasjon. Vi ba fotobokansvarlig Terje Thorsen hos Tronsmo om å anbefale fem bøker som utmerker seg som ekstra spennende dette året.

Hos Tronsmo er det fullt trøkk denne fredagsettermiddagen, og pakkedisken er travel. Det er tydelig at bøker er en populær gave. Nede i kjelleren legger Thorsen frem fem bøker som han møysommelig har valgt ut for oss. Den første han plukker frem er en debutbok.

- Laëtitia Donvals "Nerves." Dette er den beste debutboka jeg har sett på lenge. Dette er en ung fotograf, hun er under 30, men har en livserfaring man ikke skulle ha i den alderen.

Boken oppdaget han gjennom den norske fotografen Morten Andersen, som solgte den på sin stand på Offprint i Paris, som er en bokmesse for selvutgitte bøker.

- Da jeg så boka så glemte jeg Morten. Den snakker rett til meg, sier Thorsen.

”Nerves” består av bilder fotografert på en psykiatrisk institusjon, der franske Donval oppholdt seg over en periode på fem år. Bildene er intime, slagkraftige og fyller hele boken.

Rusavhengige i USA, bok om Oslo og en japansk mester
Den andre boken Thorsen har funnet frem er svenske Hannah Modighs ”Hillbilly Heroin, Honey”.

- Dette er en dokumentar om rusavhengige i en liten amerikansk småby.

Modigh reiste til den lille gruvebyen St. Charles i Virginia, USA og fotograferte det økonomiske uføret mange av innbyggerne er i, utfordringene byens unge mennesker møter og den utstrakte bruken av narkotika. Boken består kun av bilder, i både sort/hvitt og farger, og tross det dystre temaet er den svært flott utført. Så flott faktisk, at den ble kåret til årets vakreste fotobok i Sverige.

Ingen liste over julens mest interessante fotobøker er komplett uten minst en nordmann på listen.

- Morten Andersens "Color F." Den handler om Oslo, men det er også en selvbiografi på så mange måter, sier Thorsen.

Andersen er en av landets mest produktive hva fotobøker gjelder og Color F er hans 10. og nyeste bok. Thorsen mener at dette er hans best redigerte bok, og at den funker best i bokform.

- Summen av bildene er mye større enn de er hver for seg, sier han.

Thorsens liste over bøker inneholder mye nytt og få verk av kjente fotografer. Men blant de mer kjente som har fått plass på listen, er Daido Moriyamas nye bok, ”The World through My Eyes.” Den tykke boken inneholder flere hundre bilder hentet fra den japanske mesterfotografens mange år som fotograf.

- Denne boka er en slags retrospektiv bok, og en bra måte å få oversikt over en enorm produksjon, sier Thorsen og legger noe spøkefullt til at man kanskje kan si at er du lei Daido Moriyama, er du lei fotografi.

Gjennomført Polaroid-bok
Siste bok på listen er av en annen nordmann. Bjørn Sterris ”Polaroid Work” ble lansert for en drøy uke siden, og består av Polaroid-bilder av han selv og hans familie, tatt over en periode på 20 år.

- Den er så ladet med energi. Den er intim, men uten at den er en kikkerbok.

Thorsen spøker med at en måte å karakterisere Sterri på som fotograf, er at han jobber kjapt med dyrt materiale. Men så blir resultatet noe helt annet enn forventet.

- Du tror det skal bli snapshots, men allikevel er de helt gjennomtenkt, sier Thorsen og legger til at boken er veldig gjennomført, og at han tror dette er en bok som kommer til å selge godt, og lenge.

- Kjører seift
Disse bøkene er blant de som har utmerket seg mest i året som har gått, mener Thorsen. Allikevel er det ikke bøker som dette det går mest av når folk går til innkjøp av julegaver.

- Folk kjører seift. Vi selger mye av bøker som ”Magnum, Magnum”, antologier og monografier av kjente fotografer som Capa og Cartier-Bresson.

Også trender spiller inn på salget, men Thorsen mener at det ikke er slik vi burde tenke når vi kjøper fotobøker.

- Folk bør stole på seg sjøl når de åpner en bok.

Han mener at hvis du liker det du ser når du blar gjennom boken, så vil du sannsynligvis like hele boken. Og med innkjøp av fotobøker kan man ikke gå feil, for de bare varer og varer.

- Bøker er en investering i evigheten, avslutter Thorsen.
dra_schwartz -
dra_schwartz
 - Canon EOS 550D. Populær julegave i år
Canon EOS 550D. Populær julegave i år
Christine Tolpinrud - Thomas Reisæter på FotoVideo med årets julegave
Thomas Reisæter på FotoVideo med årets julegave
Christine Tolpinrud
 -
Personlige fotobøker er populære gaver i år
Christine Tolpinrud - Terje Thorsen med hans fotoboktips
Terje Thorsen med hans fotoboktips
Christine Tolpinrud
 - Daido Moriyama,
Daido Moriyama, "The World through My Eyes"
- En bra måte å få oversikt over en enorm produksjon, sier Terje Thorsen
 -
Morten Andersens 10. fotobok
 - Hannah Modighs
Hannah Modighs "Hillbilly Heroin, Honey"
Kåret til årets vakreste fotobok i Sverige

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Frank W.
Fotoknudsen sin frist for å få bilde på over 1000 forskjellige fotoprodukter (som kopp,bok,lerret,kortholder,tapet,pute,puslespill,osv,osv,osv) ferdig til jul var 15 des. Skulle selv gjerne ønsket meg flere ting nevnt ovenfor. Men ikke alle bokhandlere klarer å skaffe inn f.eks. Daido Moriyama til jul.
17.12.2010
Mona Tenold L.
Damer kjøper til menn, og de er ferdige.... men menn derimot...sikkert mange damer som kunne tenke seg dette også!!
16.12.2010
David A B.
Neida, gutter kjøper som kjent alle julegavene på lille julaften likevel? :-)
16.12.2010
Frank W.
Denne artikkelen skulle vært postet for en mnd siden.
15.12.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu