Krigen som aldri tar slutt

Vinnerbildet i årets utgave av konkurransen UNICEF Photo of the Year viser at ettervirkningene av krigen i Vietnam langt fra er over. 9 år gamle Nguyen Thi Ly fra Da Nang er merket for livet etter eksponering for giften Agent Orange, som ble hyppig brukt av amerikanske styrker under Vietnam-krigen. Hun er et av 16 000 barn i byen som har blitt misdannet som resultat av den kjemiske krigføringen som fant sted.

Bildet er del av en serie som ble tatt i juli 2010, som omhandler ettervirkningene av Agent Orange. Selv om krigen tok slutt i 1975, rapporteres det fortsatt om misdannelser og kreft som følge av bruken av giften. I serien følger Ed Kashi to familier som mottar hjelp fra organisasjonen Children of Vietnam.

- Jeg har en dyp tro på fotografiets makt til å forandre folks meninger, sier Kashi i en pressemelding.

- Kashi bruker på et utmerket vis sterke lys og skygge-effekter for å vektlegge en misdannet jentes lengsel etter å leve et normalt liv, sier juryleder Klaus Honnef.

Ed Kashi / VII


Andreplassen i år gikk til iranske Majid Saeedi fra Getty Images for hans bilde fra Afghanistan. Bildet viser 6 år gamle Mina som leker med sin brors kunstige hånd. Familien hadde nettopp flyktet fra hjembyen Jalalabad til Peshawar i Pakistan, da 8 år gamle Akram kom i kontakt med en strømførende kabel. De kraftige brannskadene førte til at han måtte amputere armen.

Majid Saeedi, Iran, Getty Images


GMB Akash fra Bangladesh fikk tredjeplassen med et bilde av barneprostitusjon i hjemlandet. I pressemeldingen forteller Akash at de unge prostituerte ofte tyr til steroider for at kroppen deres skal virke eldre og mer attraktive for kunder. Vinnerbildet viser 20 år gamle Yasmin som har bodd i bordellet siden hun var barn, i likhet med sin mor som jobbet som prostituert i 30 år.

GMB Akash, Panos Pictures


I tillegg ble det delt ut 7 hederlig omtale, til fotografer fra Tyskland, Spania, Canada og USA.

Lust for life, Uganda
Lust for life, Uganda
Leslie Alsheimer

Refugees from Myanmar, Bangladesh
Refugees from Myanmar, Bangladesh
Javier Arcenillas

Brave water carriers, Tanzania
Brave water carriers, Tanzania
Christoph Gödan, Agentur Laif

Puberty: The search for a new self
Puberty: The search for a new self
Rania Matar

Merciless justice, Sierra Leone
Merciless justice, Sierra Leone
Fernando Moleres

Child soldiers, Somalia
Child soldiers, Somalia
Ed Ou, Getty Images

FH Hannover: Victims of compulsive hoarding
FH Hannover: Victims of compulsive hoarding
Fara Phoebe Zetsche


UNICEF Photo of the Year deles ut hvert år til bilder som "dokumenterer, på en fremragende måte, personlighetene og boforholdene til barn verden rundt." Fotografene må være nominert av en anerkjent foto-ekspert for å få delta i konkurransen. I årets konkurranse deltok 113 fotografer fra 33 land, som sendte inn til sammen 1236 bilder.

Tidligere vinnere av konkurransen inkluderer svenske Johan Bävman og Marcus Bleasdale.

Vinneren av konkurransen får et oppdrag for GEO Magazine i premie. Les mer om konkurransen på www.unicef.de
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu