”Interferens” i Fotografiens Hus

Utstillingen ”Interferens” på Fotografiens hus viser foto relatert til minnestedet etter tsunamikatastrofen i 2004 og et par av skulpturmodellene som ble til i prosessen.
Skulptør John Audun Hauge og fotografene Essi Frydenlund og Jørn Bøhmer Olsen er aktuelle på Fotografiens Hus med utstillingen "Interferens".

Etter initiativ fra Regjeringen i 2006, ble det avholdt en stor internasjonal konkurranse og en lukket konkurranse i regi av KORO (kunst i offentlig rom) med formål å skape et minnested etter tsunamikatastrofen i 2004. John Audun Hauge vant begge, og produserte og monterte Minnestedet ”Interferens”, som ligger på Huk på Bygdøy, i 2007.

John Audun Hauge er født i Haugesund, bor nå i Bergen og arbeider som skulptør. Hauge har dokumentert hele produksjonen av minnestedet fra steinblokk til ferdig montert.

Jørn Bøhmer Olsen arbeider som frilansfotograf. Han har selv skrevet og illustrert egne og andres bøker, samt hatt to utstillinger på Preus museum. Av KORO (Kunst i offentlig rom) fikk han i oppdrag å fotodokumentere minnestedet i løpet av et år, under alle værforhold. På utstillingen er et utvalg av Olsens fotografier fra boken ”Minnested” (2008) representert.

Essi Frydenlund opplevde selv tsunamien, og har etter ulykken arbeidet med å etablere et nytt ståsted. Helsevesenet ble byttet ut med kamera. Hun har tatt utdanning i fotografi ved Bilder Nordic School of Photography, samt deltatt på diverse kurs og workshops. Essi oppsøkte naturen for å få sjelefred.

- Jeg tok med meg kameraet og fant former, sammenhenger, stemninger og uttrykk, bl.a. på Bygdøy. En dag dukket det opp en arbeider som borret hull i svaberget, en annen dag kom en lekter inn fra fjorden. Skulpturen ”Interferens” kom inn i hverdagen og ble gjennom året et motiv jeg stadig vendte tilbake til, forteller Frydenlund til foto.no.

Av disse bildene ble et utvalg tatt med som illustrasjoner til boken ”Bare en overlevende” (2009). Noen av fotografiene er representert på utstillingen.

”Interferens”
Da John Audun Hauge så på alle disse bildene fra minnestedet, synes han at det var interessant å se hvor forskjellig fotografene hadde sett på og tolket det samme objektet. Da han skulle ha separatutstlling i Haugesund Billedgalleri/Kunstforening i fjor høst, ønsket han å prøve ut ideen om en felles utstilling, og inviterte de to andre til å stille ut et utvalg av sine tolkinger av minnestedet, sammen med noen av hans egne bilder og enkelte av arbeidsmodellene til skulpturen.

- Idéen var å vise fotografenes blikk/tolking av et konkret objekt sammen med egne dokumentasjoner. Til sammen gir dette også en pedagogisk vinkling som kan ha interesse for publikum. Det at også konkrete objekter/arbeidsmodeller er tilstede i utstillingen, gir et rikere uttrykk enn en ren fotoutstilling, uttaler John Audun Hauge.

Tittelen ”Interferens”, som er navnet på selve skulpturen på minnestedet, er også tittel for utstillingen i Fotografiens Hus, og symboliserer hvordan forskjellige krefter får nytt uttrykk når de forenes.

Utstillingen henger fra 06.01 til 30.01.
Tirsdag-fredag kl. 10-16
Lørdag og Søndag 12-16
Stengt mandager


Jørn Bøhmer Olsen -
Jørn Bøhmer Olsen
Essi  Frydenlund  -
Essi Frydenlund
Jørn Bøhmer Olsen -
Jørn Bøhmer Olsen
John Audun Hauge -
John Audun Hauge
Essi  Frydenlund  -
Essi Frydenlund
John Audun Hauge -
John Audun Hauge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu