Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Afghanistan

På Fotografiens Hus er fotografen Håvard Bjelland aktuell med utstillingen "Afghanistan".
Det går ikke mange dagene uten at vi får se bilder fra Afghanistan på nyhetene. Landet har kommet nærmt inn på oss i Norge, men er likevel så fremmed og fjernt.

Bergens Tidende-fotograf Håvard Bjelland besøkte landet i 2009 og 2010. Han fulgte de norske styrkene i Faryab provins ute i felt. Resten av bildene er fotografert i Kabul. Bildene fra det militære er tatt som ”embedded”. Det vil si at Bjelland fulgte de pågående operasjonene og levde og sov med de norske soldatene.

- Norske soldater sover med pistol ved hodeputen på oppdrag i Afghanistan. De er en del av et NATO-oppdrag som kan virke umulig. Usikkerhet, avmakt og frykt er en del av hverdagen. De skal prøve å kontrollere enorme områder og ulike etniske folkegrupper i ugjestmild natur med en nesten fraværende infrastruktur. De siste årene har opprørene blitt flere og sterkere. Hvor ligger neste veibombe, neste bakhold? Fienden er ofte usynlig, skriver Fotografiens Hus i en pressemelding.

På utstillingen forsøker Bjelland å formidle noe om hvordan noen hundre mann kan ha oversikt i et område større enn Hordaland fylke.

- Kabul og byens unge befolkning er merket av den konstante krigstilstanden. Kanskje særlig fra den blodige borgerkrigen på 90-tallet før Taliban kom til makten. Gjennom byen renner elven som har gitt byen navn. I dag er den et symbol på sammenbruddet av byens infrastruktur.

Håvard Bjelland har arbeidet som fotograf i Bergens Tidende siden 1985, med unntak av to år i Dagens Næringsliv.
Håvard Bjelland -
Håvard Bjelland
Håvard Bjelland -
Håvard Bjelland
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu