Albert Watson til Nordic Light

Den skotske stjernefotografen Albert Watson (1942) er klar for vårens vakreste fotoeventyr, Nordic Light i Kristiansund.
Nå er det bare å begynne å sette av datoene for vårens eventyr, skrive pakkeliste og glede seg. Nordic Light-programmet begynner å ta form. Tradisjonen tro satser festivalen på de veletablerte sluggerne og har i den anledning dratt Albert Watson opp av hatten.

Den skotske stjernefotografen er av Photo District News rangert som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene, sammen med blant annet Richard Avedon og Irving Penn. Karrieren hans tok for alvor av da han 31 år gammel (i 1973) fotograferte Alfred Hitchcock med en gås. På bildet har både gåsen og regissøren sløyfe rundt halsen.

Et hav av stjerner
Siden den gang har han fotografert kjendiser som Kate Moss, Mick Jagger, Jack Nicholson, B. B. King, Bill Clinton, Michael Jackson, Al Pacino, Mike Tyson og Naomi Campbell. Watsons fotografier er stilt ut på gallerier og museer verden rundt. Siden midten av 1970-tallet har han skutt over 200 forsider for Vogue og 40 forsider for Rolling Stone magazine. Han har gjort hundrevis av reklamekampanjer for store selskaper som Max Factor, Gap, Levi's, Revlon og Chanel. I tillegg har han regissert mer enn 600 TV-reklamer.

"one of top ten"
Anne Lise Flavik i Nordic Light karakteriserer Watson som "one of top ten".

- Watson er ekstremt god på komposisjon, og han overrasker stadig med nye ting: mote, street, humor, farger og sort/hvitt. Denne fotografen står bak noen av verdens mest kjente bilder. Publikum kan bare glede seg til utstilling og foredrag.

Flavik har hatt kontakt med Albert Watson noen år nå, men det har ikke passet før i år. Det mener hun passer godt nå når NFF, IFF, Ariel Fotografene og masse studenter har planlagt sin ankomst til festivalen.

Watsons kall
Albert Watsons kall som fotograf er å få fram et menneskes karisma.

– Det er veldig viktig å la personen foran kamera kjenne seg aldeles komfortabel i situasjonen. Ingen som er spent og urolig kommer til å åpne seg for meg. Jeg kommuniserer, småprater, gjør hva som kreves for at jeg skal få fram denne karismaen og utstrålingen. Det er ingen enkel sak. Om personen ikke har karisma blir det enda vanskeligere, uttalte Watson i fjor i forbindelse med utstilling på Fotomessen 2010.

Unik fotografisk signatur
I en artikkel på Hasselblad.com fremhever fotograf og forfatter Ernst Wildi Watsons håndverksmessige overlegenhet og unike fotografiske signatur.

- Hvert eneste bilde er unikt og forskjellig fra det han laget dagen i forveien eller kommer til å lage neste dag. Vi kan kanskje si at Watson oppnår med sine portretter av mennesker det som Ansel Adams klarte å gjøre med landskaper. Det er ikke tvil om at Albert Watson har innflytelse på dagens fotografi. Han former også fremtidens fotografer. Siden han ikke er tilbakeholden med å diskutere teknikk, håper han å inspirere andre fotografer med sin visjon og tilnærming.

Nordic Light 2011 går av stabelen 3-7. mai i Kristiansund. Mer informasjon på www.nle.no

Kilder:
Albertwatson.net
Wikipedia
Fine Art TV
Pressemelding fra Nordic Light
The Independant Magazine, London. "About Face".
Pressemelding Fotomessen 2010
Hasselblad Masters
Albert Watson -
Albert Watson
Albert Watson -
Albert Watson
Albert Watson -
Albert Watson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu