Markerer morsdagen med alvor

Torsdag 10. februar vises fotoutstillingen Congo/Women på fasaden til Nobels Fredssenter i Oslo. Utstillingen gir et innblikk i hverdagslivet til kvinner i Kongo.
Førstkommende torsdag skal morsdagen markeres på alvorlig vis på Nobels Fredssenter i arrangementet Morsdag på alvor. I tillegg til en paneldebatt om kvinnehelse verden over, skal fotoutstillingen Congo/Women projiseres på fasaden i tre timer.

Viser hverdagen i Kongo
Bak bildene i utstillingen står VII-fotografene Lynsey Addario, Marcus Bleasdale, Ron Haviv og James Nachtwey. Congo/Women hadde sin premiere i 2009, og har siden turnert gjennom flere land. Og nå er det altså vår tur til å få et lite innblikk i hvordan kvinnene i DR Kongo har det.

Prosjektets hjemmeside forteller at kvinnene i DR Kongo har overlevd en rekke grusomheter, fra diktatorer og økonomiske kriser til blodige stammekriger. I tillegg til dette lider de under et dårlig helsesystem, HIV og utbredte tilfeller av voldtekt.

Gjennom utstillingen ønsker de å sette søkelys på kjønnsbasert vold verden over, og demonstrere "hvorfor kunsten har en mektig rolle som speil og kart for å influere sosiale endringer."

Estetisk, men smertefullt
Bildene i utstillingen forteller historier om hverdagslivet i Kongo, både politisk såvel som kulturelt og personlig.

På hjemmesiden beskrives bildene som "på en gang nydelig komponert, høyt estetisk og fullt av menneskelighet. Samtidig er mange av dem smertefullt mettet med menneskelig sorg og lidelse."

Utstillingen Congo/Women åpner 10. februar og projiseres på fasaden fra kl. 18-21. Mer informasjon på www.nobelsfredssenter.no Les mer om prosjektet på congowomen.org
©Marcus Bleasdale/VII -
©Marcus Bleasdale/VII
Valentine Mbolibirani, 15, ble bortført og tvunget til å bli en av Lords Resistance Armys ledere, Joseph Knoys mange koner. Hun flyktet og lå gjemt naken i en åker i to døgn mens de lette etter henne. Da de forlot området, gikk hun ut av buskene og fant en to år gammel gutt som skrek etter mamma. Hun plukket han opp og gikk til den nærmeste landsbyen for å søke hjelp.
© Ron Haviv / VII -
© Ron Haviv / VII
Banga Roger Bimael, 17, blir gjenforent med familien av internasjonale Røde Kors
© Lynsey Addario / VII Network -
© Lynsey Addario / VII Network
Eliza, 12, på sykehuset der hun blir behandlet for fistula.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu