Enestående og historisk utstilling til Oslo

Statoils Kunstprogram satser tungt på fotografi. Nå inviterer de til en unik utstilling med fotografier fra den legendariske samlingen til Lars Hall, mannen bak Camera Obscura, fotografiets første storstue.
I 1977 åpnet Lars Hall Sveriges første fotogalleri. Camera Obscura ble raskt en legendarisk og levende utstillingsarena for samtidsfotografi. En separatutstilling med Irving Penn markerte galleriets åpning.

Siden den gang har uttallige store navn innen fotografi stilt ut hos Camera Obscura. Som et resultat av galleridriften, eier ekteparet Lars og Karin Hall i dag en helt unik samling fotografier på rundt 400 klassiske bilder. Samlingen har tidligere vært vist i Sverige. I regi av Statoils Kunstprogram kommer den eksklusive samlingen nå til Norge.

Jens R Jenssen er Personal- og organisasjonsdirektør i Statoil og ansvarlig for Statoils kunstprogram. Han opplyser til foto.no at utstillingen representerer en unik samling av noe av det beste gjennom fotografiets historie og bekrefter fotografiet som en selvstendig og vital kunstform. - Lars og Karin Hall samling er enestående av sitt slag i Norden, og vi er svært stolte av å kunne vise et håndplukket utvalg av de ca 400 bildene som samlingen består av, sier Jenssen til foto.no

Rundt 180 arbeider signert noen av historiens mest innflytelsesrike fotografer innen ulike sjangre kommer til å henge på veggen når den unike utstillingen åpner i Oslo 31. mars i år.

Kunsthistoriker Arnt N. Fredheim fra Statoils kunstprogram er kurator for utstillingen. Han forteller at de over 180 arbeidene er en historisk godtepose av sjeldne dimensjoner å få mellom hendene. Med verker signert av noen av historiens mest innflytelsesrike fotografer, er det en unik utstillingen som åpner i Oslo 31. mars i år.

– Vi kommer til å vise et utvalg av Halls samling som spenner fra vintage til samtidsfoto, sier Fredheim. – Motivene viser alt fra humanisme til avantgarde. Vi gleder oss enormt til å få bildene på veggen! Blant utvalget er originale konfektbiter signert William Henry Fox Talbot, Edward Weston, André Kertész, Eugène Atget, Hasse Persson, Jacques Henri Lartigue, Tom Sandberg og Christer Strömholm.

Veggen – eller veggene i flertall, som det er snakk om i denne sammenhengen, er Statoil sine lokaler på Vækerø rett utenfor Oslo. Navet i det hele er Irving Penns fotografier. Fredheim forteller at de har forsøkt å ta et kunsthistorisk grep i måten de viser dette utvalget på, slik at det skapes en rød tråd mellom de ulike fotografene og deres bilder.

Statoils Kunstprogram ønsker at dette skal være en utstilling som er tilgjengelig for publikum, ikke bare for Statoils ansatte. – Vi vil jo gjerne bidra til å bringe kunsten ut av de etablerte institusjonene, forklarer Fredheim. - Derfor vil vi invitere publikum til åpne omvisninger og læringssesjoner på Vækerø.

Jens R Jenssen forteller til foto.no at de gleder seg og ønsker alle fotointeresserte mennesker velkommen til denne historiske utstillingen. - Vi er overbevist om at den ytterligere vil styrke fotografiet som et viktig kunstuttrykk, avslutter Jenssen.

Statoils Kunstprogram

Lars Hall samlinger
Jacques-Henri Lartigue. -
"Reneé".
Jacques-Henri Lartigue.
Lartigue er en av fotografene som vises når Statoils Kunstprogram åpner sin unike utstilling med utvalg fra Lars Hall sin store samling.
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland - Lars Hall etablerte Camera Obscura, det første galleriet i Norden som presenterte fotografi som kunst.
Lars Hall etablerte Camera Obscura, det første galleriet i Norden som presenterte fotografi som kunst.
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland - Planlegging av utstillingen.
Planlegging av utstillingen.
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland
Leder for Statoils Kunstprogram Jens R. Jenssen, kurator Arnt N. Fredheim og ekteparet Lars og Karin Hall forbereder utstillingen.
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland - Ekteparet Lars og Karin Hall
Ekteparet Lars og Karin Hall
Statoils Kunstprogram/ Ole Jørgen Bratland
Sammen drev Lars og Karin Hall drev det legendariske fotogalleriet "Camera Obscura" i Stockhom.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu