Menneskelige landskap

Fotograf Anne Helene Gjelstad åpner torsdag 31. mars sin første separatutstilling i Norge: SCAPES – Norwegian kids, teens and nature.
Anne Helene Gjelstad debuterte i fjor med sin første separatutstilling i Tallin i Estland. Nå er hun aktuell med samme prosjekt og utstilling på Fotografiens hus i Oslo.

I forordet til boken som følger utstillingen får vi ta del i tankene Gjelstad har rundt prosjektet og utstillingen SCAPES – Norwegian kids, teens and nature:

"Inni hver og en av oss finnes mange landskaper, noen synlige og i full blomst, noen tåkelagte og nesten usynlige, noen tørre som en ørken eller våte som havet, andre maltrakterte som en herjet krigssone. Jeg liker å kalle dem SCAPES.

Våre indre landskaper skapes av våre opplevelser og former oss til den vi er. Øyene sies å være sjelens speil, de reflekterer vårt indre, våre erfaringer, våre seire og tap.

Jeg har alltid vært fascinert av øyne, fra den rene sannheten i barneblikket, den universelle visdommen i kloke, gamle øyne som har sett det meste og til kjærligheten som bor i hvert enkelt menneske."

Barn og ungdom
Gjelstads lidenskap er å fotografere mennesker. Ærlige bilder av unike individer.

- Spesielt liker jeg å fotografere barn og ungdom. De er så direkte foran kamera og ser rett inn i linsa, er seg selv og viser oss at det er godt nok å være akkurat den vi er.

For Gjelstad betyr det svært mye å nå stille SCAPES ut i Norge.
- At prosjektet er valgt ut av Fotografiens hus er en stor anerkjennelse og jeg er svært glad for å få vise utstillingen nettopp her. Tanken er jo også at den skal vandre rundt i Norge som den har gjort i Estland, hvor den har blitt vist syv steder siden den åpnet i Tallinn i mai i fjor.

Bildene av ungdommene betyr enormt mye for henne personlig. I prosjektet var kjemien på plass fra første øyeblikk. Prosjektet er også satt sammen i en egen bok som kan bestilles fra BLURB

- Å sette alt sammen i bok er helt topp, det er et håndfast resultat og gjør hvert enkelt bilde enda sterkere. Å sette tekster til portrettene og ha med stemningsfulle naturbilder forsterker og utdyper mye synes jeg.

Karrierebytte
Gjelstad er opprinnelig utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har drevet sitt eget atelier hvor hun designet og produserte eksklusive modeller, bl.a. til dronning Sonja. I 5 1/2 år drev hun egen strikkeproduksjon i Estland for det norske og internasjonale markedet. Etter 25 fine år i motebransjen bestemte hun seg så for å følge barndomsdrømmen og utdanne seg til fotograf.

Fotoutdannelse har hun fra Bilder Nordic School of Photography, hvor hun ble uteksaminert for nærmere 2 år siden. Men hun gir en stor takk, som mange andre, til Morten Krogvold for at drømmene falt på plass. På en workshop med han for 5 år siden bestemte hun seg for å følge barndomsdrømmen om å bli fotograf. Hun har også vært på workshops med internasjonalt anerkjente fotografer som Mary Ellen Mark, Joyce Tenneson og William Ropp.

- Datteren min kaller meg nerdemamma, og det er jo virkelig en hederstittel! Utdannelse, inspirasjon og påfyll er utrolig viktig og jeg vil aldri stoppe å utvikle meg. Jeg har også vært så heldig å få jobbe i studioet til Mary Ellen Mark i New York City. Bare det å være i studioet hennes, med veggene fulle av kjente bilder av andre store fotografer, mens jeg arkiverte hennes bilder og tekniske notater av verdensberømtheter som Bill og Hillary Clinton, Sarah Jessica Parker, Glenn Close og Jodie Foster, var en opplevelse for livet, forteller hun.

Premiert fotograf
Som fotograf jobber Gjelstad helst med mennesker; med portrett, mote og reportasje, men hun gjør også interiør, produktfotografering og livsstil. Hun har etablert seg i studio på Gjettum Gård i Bærum, 20 minutter fra Oslo.

- Naturen er viktig for meg og gården har en fantastisk beliggenhet. Det er toppen å ha alt innen kort radius, enten location er sjø eller skog, og byen er heller ikke langt unna.

For sine portretter er Anne Helene premiert i Norges Fotografforbunds landskonkurranse i 2008 og 2009. I år gikk hun til topps i kategorien 'Eget arbeid' i reklamefotografenes konkurranse Gullsnitt. Hennes bilder er vist på flere utstillinger, i bøker og i magasiner.

Utstillingen på Fotografiens hus åpner torsdag 31. mars og henger frem til 30. april.
Anne Helene Gjelstad -
Anne Helene Gjelstad
Tilde (11): Når jeg blir stor vil jeg bli motedesigner i Paris for da kan jeg designe en fin gutt. Paris er kjærlighetens b
Anne Helene Gjelstad -
Anne Helene Gjelstad
Rebecca (15): Om tjue år har meg og min kjæreste bygget et undervannshus. Her sitter vi og ser på svart-hvittfilmer dagen lang og danderer på sjøstjerneakvariet vårt. Venner og familie besøker oss jevnlig. 2030 blir flott!
Anne Helene Gjelstad -
Anne Helene Gjelstad
Nils (14): Jeg tror at om 20 år vil jorda bli kvitt fossile brensler og ta i bruk fornybare energikilder.
Jon Skille Amundsen - Anne Helene Gjelstad
Anne Helene Gjelstad
Jon Skille Amundsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu