Franske øyne på Masi

Den franske fotografen og grafiske designeren Céline Clanet (f. 1977) viser sitt prosjekt fra Masi i Finnmark på det nomadiske galleriet The Apartment gallery.
Det nomadiske galleriet The Apartment er nå klar for sin tredje utstilling. Denne gangen er det Céline Clanet, en av Frankrikes fremste unge fotografer som skal vises på de vandrende galleriveggene. Clanet har gjort seg bemerket med arbeider som blant annet omhandler menneskers identitet gjennom tilknytning til landskap og minner.

En barndomsdrøm
Det er Célines prosjekt fra den samiske landsbyen Masi som har fått oppmerksomheten fra The Apartment gallery. Siden 2005 har fotografen reist til Masi lengst oppe på Norgeskartet. Prosjektet dokumenterer menneskenes nærhet til naturen, og reflekterer over evnen til både opprør og resignasjon.

- For meg var det en barndomsdrøm å reise til Sameland. Da jeg første gang reiste dit ble jeg helt hektet. Til å begynne med var jeg fasinert av det arktiske landskapet og den hvite og øde tundraen. Men ganske snart ble jeg interessert i de samiske innbyggerne, forteller Clanet til foto.no.

Et unikt sted
Etter 2 års forberedelser dro Clanet til Masi igjen i 2005 og ble værende der i flere måneder. I Masi fant hun et sted hvor den samiske kulturen fremdeles står veldig sterkt.

- Masi er et unikt sted. Det er et av de siste stedene hvor reinsdyr og den samiske kulturen fremdeles er ivaretatt. I prosjektet har jeg forsøkt å vise Masi og innbyggernes forhold til tid, territorium og dyrene. For det er dette jeg opplever som fasinerendes og unikt.

Siden 2005 har Clanet reist flere ganger til Masi for å jobbe videre med prosjektet. Masi har blitt en del av livet henens og hun ser på folket der som sine genuine venner.

Ikke dokumentarfotograf
Clanet ser ikke på seg selv som en dokumentarfotograf. Dette til tross for at de fleste av hennes arbeider fokuserer på konkrete steder og personer. Masi-serien er en tolkning av hvordan hun så ting i denne landsbyen, og de følelsene som oppsto da hun bodde der.

- Jeg har derfor ingen problemer med å iscenesette situasjoner. Det avgjørende er at følelsen er sann og relevant.

Undrende og verdig
Marcel Lelienhof, en av initiativtakerne bak the Apartment gallery, beskriver Céline som en spennende og dyktig fotograf som overrasker med sine prosjektvalg.

- Hun har skildret samisk liv på en undrende, men verdig måte. Jeg er veldig glad i den direkte nærheten vi som seere får med menneskene som portretteres, samtidig som hun gjør oss enda mer nysgjerrige på våre
landsmenn i nord.

Internasjonal oppmerksomhet
Céline Clanets bilder har oppnådd internasjonal oppmerksomhet gjennom en rekke utstillinger. «Máze» vant «Critical Mass Book Award» (USA 2009), “International Photography Awards” (USA 2009), og var finalist i
New York Photo Festival Book Award (USA 2010), for å nevne noe. Hennes arbeider finnes i samlingene til Société Française de Photographie (Frankrike), i Portland Art Museum (USA) og i flere private samlinger i Europa og USA.

Céline vil være tilstede under åpningen av utstillingen og signere boken om prosjektet.

Vernissage:
31. mars kl. 18.00
Sjøgangen 2, 12 etasje
Tjuvholmen, Oslo

Åpningstider for The Apartment 03:
01.04.2011 – 16.04.2011
tirsdag – søndag 12.00 . 16.00
og etter avtale
Céline Clanet -
Céline Clanet
Céline Clanet -
Céline Clanet
Céline Clanet -
Céline Clanet
 Céline Clanet -
Céline Clanet
 Céline Clanet -
Céline Clanet

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu