Nikon D5100 lansert

Nikon har i dag lansert et nytt speilreflekskamera i nybegynnerklassen.
På Litteraturhuset i Oslo presenterte Nikon i dag nye produkter. Det ble også gitt en orientering om situasjonen i Japan etter de seneste katastrofene, og på hvordan Nikon i det hele tatt kunne klare å bli leveringsdyktig på en ny modell nå.

- Sendai, hvor et av Nikons største produksjonsanlegg ligger, ble hardt rammet, med en omkommet Nikon-ansatt og tre savnede, fortalte Bjørn Mangset i Nikon.

- I Sendai foregår mye av delproduksjonen og produksjon av mekaniske og elektroniske komponenter. Mange av disse komponentene sendes til Thailand for bruk i produksjonen der. Åtte av Nikons fabrikker ble stengt rett etter katastrofen. Nå er alle i drift igjen, om enn ikke hundre prosent.

Det er fremdeles to ting som er usikre: Komponenter fra underleverandører, og strømleveranser. Begge deler kan forsinke produksjon og produktleveranser i en tid fremover, men japanerne er avhengige av at hjulene kommer raskt i gang igjen etter katastrofene og vil gjøre hva de kan for å få fabrikasjon og leveranser tilbake i normal gjenge så snart det går an.

Nikon D5100

Dagens hovednyhet derimot, var lanseringen av Nikon D5100.

- Kameraet er en perfekt miks mellom Nikon D3100 med dets enkle utførelse og Nikon D7000 med topp bildekvalitet og fotografiske muligheter, fortalte Vegar Berg i Nikon.

Nikon har sine ord i behold, det dreier seg om et rimelig kamerahus som likevel har både god konstruksjon og etter alt å dømme funksjon.

Vår opplevelse av kameraet da vi tok i det var at Nikon D5100 bærer preg av å være godt og presist skrudd sammen, men håndgrepet er fysisk lite og passer nok aller best for små hender. Undertegnede har ikke svært store hender, men opplevde håndgrepet som mindre enn hva som ville vært optimalt for grepskomforten. Nå er grepskomfort mye en subjektiv følelse, så den som føler at spesifikasjonene og prisen på D5100 passer kan bare anbefales å prøve å holde i kamerahuset. Vi liker også å kunne fortelle om at D5100 er et godt eksempel på at kamerahusene i nybegynnerklassen er tydelig bedre konstruert enn de var for fem-seks år tilbake. Det er ikke veldig mange år siden at standarden for antall estimerte lukkersykluser var nede på 50 000 i denne kamerakategorien. Nå er den det dobbelte, i alle fall for Nikon D5100. Dette er ifølge Nikon et reelt tall som er testet i benk.

Nikon D5100 er nok et veldig godt alternativ, særlig for unge mennesker som vil ha et lettbetjent og ikke altfor dyrt kamera, men som likevel er i stand til å "levere varene." Opptaksfrekvensen på fire bilder i sekundet er også rask sett i forhold til hva vi er vant til fra kameraer i nybegynnerklassen.

Erfaringsmessig kjøper de fleste med et av de to "kit-objektivene" som vi også har listet opp prisen på nedenfor. Vi vil likevel understreke at også nybegynnere får mer spillerom for fotografering under forhold med lite lys ved å bruke lyssterke objektiver.

Nikon produserte for ikke så lenge siden sitt objektiv nr. 60 000 000. Ja, siden starten i 1917 har Nikon (Nippon Kogaku) produsert seksti millioner objektiver av alle slag, så det er litt av hvert å velge mellom!


Detaljer Nikon D5100

  • Skjermen er vippbar, har meget høy kontrast, 1:1000, og den viser tilnærmet 100% av sRGB fargerom, i følge Vegar Berg. Kameraet har innebygget RAW-redigering og dessuten innebygget videoredigering.

  • En ny funksjon på funksjonshjulet, "Effects," gir tilgang til ulike redigeringsinngrep. "Det stilige," sier Berg, "er at de forskjellige effektene også kan legges til videofilmer." Det var en interessant funksjon.

  • Nikon 5100 har innebygget HDR, og brukeren kan velge mellom 1-3 EV i forskjell mellom to ulike eksponeringer.

  • Autofokussensor med 11 fokuspunkter. Alle punktene kan velges individuelt.

  • To autofokusmodi, som er velkjente for brukere av Nikon speilreflekskameraer:

- AF-F Autofokus Full Time, hvor fokusen følger motivet kontinuerlig.

- AF-S enkeltbildefokus, som rimeligvis er beregnet på stillestående motiver og som låses når man trykker ned utløserknappen halvveis.

  • Under konstruksjonen ble det lagt vekt på å utvikle et brukergrensesnitt som er lett å håndtere, med knapp for videoopptak plassert nært til utløserknappen. På grunn av den store skjermen og den lille kamerastørrelsen er det lite plass til knapper og brytere, men en dedikert videobryter har Nikon fått plass til. Bra.

  • Brikke: Nikon D5100 har en 16.2 megapikslers CMOS-brikke, og denne er nøyaktig samme som den som sitter i D7000. Det er tilogmed den samme bildeprosessoren "Expeed 2" som sitter i D7000, så her er det store likheter. Lukkeren på D5100 er testet for minimum 100 000 lukkersykluser, noe som forteller at Nikon legger vekt på soliditet og holdbarhet også for kameraer i den nedre konsumentklassen. Vekten er imidlertid lav, 505 gram uten batteri og minnekort.

  • Full HD-video 1920 x 1080. Her er et viktig moment at Nikon endelig har gitt brukerne valg mellom 24, 25 og 30 bilder pr. sekund. Dermed kan det lages fjernsynsproduksjoner med kameraet. D5100 har støtte for ekstern mikrofon, noe som er imponerende for et kamera i denne prisklassen. Nikon har utviklet den nye ME-1 stereomikrofonen, som får strøm gjennom kameraets 3.5 mm minijack-kontakt. Nikons mikrofon trenger altså ikke et eget batteri. Av andre detaljer verdt å nevne er at denne mikrofonen er retningsbestemt og tar bare opp lyd fremover, og at den er utstyrt med høypassfilter for å filtrere ut forskjellige typer støy.

  • Mange redigeringsfunksjoner er innebygget i kameraet. De viktigste av disse er rødøyekorreksjon, perspektivkontroll og en rekke filtere for spesielle effekter.

  • GPS-støtte.

  • Intervallopptak innebygget i kameraet, tilgjengelig via menyfunksjon.

  • Blitzsynkronisering kan velges på fremre eller bakre lukkergardin.

  • D5100 støtter SDXC minnekort.

Priser

Den anbefalte utsalgsprisen på Nikon D5100 er kroner 6090 uten objektiv. Kameraet skal i følge Nikon være salgsklart i slutten av april.

D5100 kit med 18-55 3.5-5.6 VR, kroner 6990.

D5100 kit med 18-105 VR, kroner 7990.

ME-1 mikrofon har anbefalt utsalgspris på 1290 kroner. Denne mikrofonen skal også være klar for salg i slutten av april.
Nikon  - Kameraet sett rett ovenfra
Kameraet sett rett ovenfra
Nikon
Nikon - Nikon D5100 sett bakfra
Nikon D5100 sett bakfra
Nikon
Stor tretommers skjerm gir mye rom for bildevisning, men gjør at plassen blir liten
Per Inge Østmoen - Nikon D5100 med mikrofon ME-1
Nikon D5100 med mikrofon ME-1
Per Inge Østmoen
Det er ikke dårlig at et kamera i denne klassen har mulighet til å bruke eksterne mikrofoner

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind R.
Har D5100 fokusmotor?
29.4.2011
Per Inge Ø.
Erlend: Jeg har fått et minnekort med spesifikasjonene her, og de forteller det følgende:

* Med objektiver uten CPU, det vil si Nikons manuelle, har du ingen lysmåling.

* Autofokus får du bare med objektiver som er av type AF-S og AF-I. Du får i følge spesifikasjonene altså ikke autofokus med AF-D-objektiver, men du får alle andre funksjoner inkludert Matrix-måling.

6.4.2011
Erlend S.
Hvilke mangler har D5100? Mangler den fokusmotor?

Hvilke objektiver kommuniserer den dårlig og godt med?

Har den samme objektivkommunikajson som D3100?
6.4.2011
Tor B.
tøffe greier. fikk lyst på en slik nå
5.4.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu