Kritisk til Nordic Light

- Jeg håper ikke Nordic Light behandler andre norske fotografer på samme måte som meg.
Kraftsalven mot Nordic Light kommer fra en av de heteste norske fotografer de siste årene: Oddleiv Apneseth.

Ifølge Fotojournalisten.no trakk Oddleiv Apneseth seg fra årets Nordic Light da han ble forelagt en kontrakt som han mener var helt urimelig. Nordic Light ønsket ekslusivitet til Apneseths prosjektet "Jølster" og ville at han skulle forplikte seg til å ikke vise dette andre steder i Norge fra oktober 2010 til oktober 2011. Apneseth forteller til Fotojournalisten.no at han ble helt forskrekket av kontraktsforslaget, spesielt at han ikke skulle kunne stille ut etter Nordic Light.

- Et prosjekt som dette er noe man gjør en gang i livet, og da handler det om å komme seg på beina igjen økonomisk. Men med slike betingelser, gjør de det vanskelig for fotografer å ha normale inntekter, forteller han til Fotojournalisten.no.

Hvis Apneseth hadde gått med på betingelsene til Nordic Light kunne han ikke stilt ut på årets fotomesse på Lillestrøm og det hadde heller ikke blitt noe av hans kommende utstilling på Preus museum i Horten.

Får støtte
Apneseth får støtte av både tidligere deltager på Nordic Light, Jock Sturges, og daglig leder i Forbundet Frie Fotografer, Kjersti Solberg Monsen.

Sturges har forfatttet et brev til Anne Lise Flavik i Nordic Light hvor han påpeker at dette er uakseptabelt, mens Solberg Monsen synes det er urimelig å forlange denne typen ekslusivitet.

Alle får samme betingelser
Anne Lise Flavik forteller til Fotojournalisten.no at alle fotografer får samme type betingelser og at Nordic Light vil ha noe til visse premisser, mens det er opp til fotografene selv om de vil være med på dette eller ikke.

Etter det foto.no kjenner til betaler ikke Nordic Light noen form for honorar til gjestende fotografer på festivalen, men de får dekket reise og opphold.

Anne Lise Flavik i Nordic Light har blitt forelagt en rekke spørsmål fra foto.no om denne saken. Blant annet om hvorfor Nordic Light ønsker ekslusivitet og på hvilken måte dette er med på å fremme norske fotografer og deres interesser. Alt Flavik sier til foto.no er at denne diskusjonen er gammel (saken kom først frem i media 10. mai. red. anm.) og ble for hennes vedkommende avsluttet i fjor høst. Utover det ønsker hun ikke å gi noen kommentarer.


Frank Hesjedal - Arkivfoto: Oddleiv Apneseth presenterer
Arkivfoto: Oddleiv Apneseth presenterer "Jølster" på DOK-festivalen
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind D.
Det er avtalefrihet i Norge, dette er en ikke-sak. Ingen gidder å vise bilder der hvis man er avhengig av å få vist dem andre steder. Vil Flavik ha ryggen fri, og er bundet på hender og føtter av styret, og er dermed ikke i stand til gå inn på løsere avtaler?
15.5.2011
Aslak Jonas T.
Har du hørt på makan!!!!Dette er temmelig frekt av Nordic Ligth, og typisk for Kristiansund når det gjelder gjestfrihet. Lurer på hva fotografene skal leve av dersom dettte er fremgangsmåten ellers!!
14.5.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu