SAGA – nytt fotografisk senter

I regi NORDphotography lanseres det neste år et nytt workshop-senter for fotografi i Norge.
I nærheten av tettstedet Straumen i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag, midt i den kjente og vakre kulturruten Den Gyldne Omveg, kom grunnlegger av NORDphotography og fotograf Elisabeth Nordeng Aanes over en nedlagt sag sommeren 2009. Bygget, med en grunnflate på 520 kvm, ligger like ved vannet og har en tomt på 2,5 mål. Elisabeth så med en gang for seg hvilket potensiale dette bygget hadde som et fremtidig fotografisk senter.


Bare glem det
Hun tok kontakt med kommunen for å kartlegge hvem som var eier av bygget, men fikk som svar at uansett hva hun kunne tenke seg å gjøre med dette, så kunne hun bare glemme det. Årsaken var uryddige eierforhold. 2 advokater hadde allerede vært på saken uten å lykkes. Da kom det godt med at Elisabeth i et tidligere yrkesliv har vært eiendomsmegler. Hun tok på seg å rydde opp i saken. Med suksess. I takknemlighet for at hun fikk ryddet opp og tinglyst skjøte over på den rettmessige eieren, solgte eieren hele eiendommen til henne for en rimelig penge. Og så skal det nevnes da – den tidligere eieren hadde også stor sans for Elisabeths visjoner for bygget. Og visjonene, de kommer vi tilbake til litt nedenfor.

NORDphotography
I mellomtiden fikk Nordeng Aanes utviklingsstøtte på 400.000 kroner av Innovasjon Norge til å utvikle og planlegge NORDphotography som ble etablert i 2010. Selskapet har spesialisert seg på fotografiske workshops, og har en visjon om å utvikle talent og inspirere fotografer til videre vekst.

- Vi samarbeider med internasjonalt anerkjente fotografer som blant annet Joyce Tenneson, Arno Minkkinen, Cig Harvey, Claire Rosen, Ron Haviv og Deborah Turbeville. Det som er fellestrekket med våre forelesere er at de i tillegg til å være dyktige fotografer, også er dyktige forelesere som engasjerer seg i sine studenter. I tillegg er de døråpnere inn til nyttige nettverk.

I fjor arrangerte NORDphotography 8 workshops, 7 i Norge og en i USA, mens i år kommer de til å arrangere mellom 12 og 15 workshops. De utvider også med en utenlandsworkshop i Russland til neste år.

NORDphotography har også kuratert en utstilling av Stine Loe Jenssen og "Students of Tenneson". I tillegg står de bak introduksjonen mellom Joyce Tenneson og Stenersen museet som senere resulterte i en egen separatutstilling på museet.

SAGA
Det viktige steget videre, ikke bare for NORDphotography, men også for foto-Norge, blir etableringen av det fotografiske senteret SAGA. Innovasjon Norge er igjen på banen og støtter prosjektet med 1 million kroner. Dette betyr at NORDphotography til sammen har fått støtte på 1.4 millioner kroner. Inspirert av internasjonale worskhop-sentre som Maine Media Workshops og Santa Fe Workshops, er planen å lansere et nytt fotografisk senter neste sommer.

- Jeg har jo store visjoner for dette bygget som blant annet består i å bygge brygge, platting og badestamp. Vi skal ha 2 klasserom/studio, kontor, kafe, overnatting og ikke minst et særegent galleri på rundt 130 kvm med 7 meters takhøyde. Jeg tror ikke det finnes noe lignende i Norge, men jeg kan ta feil. Alt dette blir i sum Midt-Norges første internasjonale workshop-senter for fotografi.

De første årene skal NORDphotography satse på sommersesongen med workshops spredt utover juni, juli og august. Målet er å skape et miljø rundt senteret som tiltrekker seg fotografer, og også andre, hver eneste sommer.

- Vi ønsker å være et naturlig stopp for fotografer som er ute etter inspirasjon og utvikling av eget talent. SAGA skal være et sted for ”mingling” med likesinnede. Det skal være et sted som ikke bare ønsker norske fotografer velkommen, men også fotografer fra andre land rundt om i verden.

Med tiden ønsker Nordeng Aanes også at senteret skal tilby hospitering for nordiske og internasjonale fotografer slik at de kan utvikle sine prosjekter og sitt talent.

- Vårt mål er å gi våre besøkende en opplevelse som går langt ut over det å fotografere. Og med en beliggenhet på Den Gyldne Omveg, har vi mange ulike aktiviteter som vi kan krydre våre workshops med. I tillegg så gjør beliggenheten at man fint kan ta med seg familien hit. Den fotointeresserte deltar på workshop, mens resten av familien benytter seg av ulike ferietilbud som tilbys i området. En vinn vinn situasjon, vil jeg tro. Og med denne beliggenheten tror jeg også vi vil tiltrekke oss fotografer fra andre land, som vil oppleve foto i et typisk norsk miljø.

Et løft for fotografiet
Ser man litt større på dette prosjektet, er ikke det bare viktig for de fotografer som kommer til å benytte seg av et slikt senter. Lykkes NORDphotography, blir dette definitivt et løft for norsk fotografi. Fotografiet får en ny arena for å vise seg frem, ikke bare for et norsk publikum, men gjennom NORDphotographys nettverk åpner det også opp gode muligheter for å nå et bredere internasjonalt publikum.

NORDphotography
NORDphotography på Facebook
Elisabeth Nordeng Aanes - SAGA
SAGA
Elisabeth Nordeng Aanes
Elisabeth Nordeng Aanes -
Elisabeth Nordeng Aanes
Elisabeth Nordeng Aanes -
Elisabeth Nordeng Aanes
Elisabeth Nordeng Aanes -
Elisabeth Nordeng Aanes
Elisabeth Nordeng Aanes -
Elisabeth Nordeng Aanes
Elisabeth Nordeng Aanes - Straumen
Straumen
Elisabeth Nordeng Aanes

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu