Travels, Concerts, People – and a Wedding

Med boken Travels, Concerts, People – and a Wedding har Håvard Gjelseth laget en fotobok som gir et vakkert innblikk i øyeblikkets magi.
Tittelen på boken er identisk med innholdsfortegnelsen i boken. I første del tar Gjelseth betrakteren med på en reise til India, Sverige, Hong Kong, Japan, Island og Norge. I andre del er vi på konsert, både foran og bak scenen. I tredjedelen møter vi mennesker som portretteres i deres dagligliv. Mens fjerde og sistedel er en serie bilder fra et bryllup.

Det kommer tydelig frem i boken at Gjelseth besitter en genuin interesse for det han fotograferer. Han ser det vakre i hverdagen og han gjenskaper glimt eller snaps av dette som manifisterer seg som små magiske øyeblikk.

I pressemeldingen som medfølger boken spør Katrine Persson hvordan man fanger det flyktige øyeblikket og mener Gjelset lykkes i å gripe tak i det gjennom å la kameraet fokusere på detaljene, det bortvendte, det introverte, ekstasen, det sublime.

- Det synes å finnes en nærhet mellom fotografen og subjektet som på sin side minsker avstanden for betrakteren til utsnittet av en disig horisont, en skisse, et blikk. En poetisk ærbødighet ovenfor objektet hviler over bildene, og enten det er en papirbåt eller en musiker i dyp konsentrasjon føres tankene til studioportrett fra fotografiens barndom, men også til klassiske gatefotografer som Robert Frank og Joel Meyerowitz. Dette slektskapet gjør seg gjeldende ved at Gjelseths utvalg evner å være tidløst samtidig som det er spesifikt. Fremfor alt er temaet Concerts et dokument av understrømmer tilhørende et bestemt sted og tid, skriver Persson.

Travels, Concerts, People – and a Wedding er et nært og behagelig dokument av hverdagen og det unike som vi ikke alltid ser i hverdagen eller når man er på reise. Dette er ikke en bok som gir deg bakoversveis på noen måte, og slik er den ikke tenkt heller. Men dukker det opp en regnværsdag nå på sommeren, og det gjør det jo alltid, så er en god stol, en kopp kaffe, og denne boken absolutt å anbefale. Den stopper tiden littegranne opp, den gir rom for refleksjon.

Ut denne måneden vises også 19 bilder fra boken i en utstilling på Solli Brug Galleri sør for Oslo. Et eget rom er dedikert til prosessen rundt utviklingen av boken. På utstillingen selges store innrammede bilder (i et opplag av 3 eksemplarer per bilde), enkelttrykk i samme størrelse som bok (1 eksemplar per bilde, i silketrykket og nummerert konvolutt) – og boken som er gitt ut i samleverdige 500 eksemplarer.
Håvard Gjelseth -
Håvard Gjelseth
Håvard Gjelseth -
Håvard Gjelseth
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu