Felix Features med fokus i Perpignan

Fredrik Naumann og Marianne Alfsen er partnere både på hjemmebane og jobb. Sammen driver de billedbyrået Felix Features. Under den internasjonale fotofestivalen Visa Pour L ´Image legger de like godt byråets hovedkvarter til Perpignan
Det har sine fordeler å drive forretning sammen. En av dem er at du kan ta hele familien din med deg på jobb og kombinere med ferie. Under fotofestivalen i Perpignan har gründerne av det norske billedbyrået Felix Features gjort det til en tradisjon å flytte hjemmekontoret sitt fra St.Hanshaugen i Oslo, til Perpignan.

Med utsikt over franske tak fra en solbadet takterrasse i Perpignan sentrum, kun en kort kjøretur fra strand og badeliv, fusjonerer de jobb og det gode liv. Det passer også bra for familiens siste tilskudd på fire og et halvt år, som ikke har noe i mot å ha eget badebasseng på solterrassen. Naumann og Alfsen er ikke i tvil om hvorfor det er en viktig prioritering for dem å legge til rette for det årlige oppholdet på festivalen.

- Først og fremst er det viktig for oss i forhold til inspirasjonsplanet. Vi er avhengige av å være her for å ta pulsen på bransjen, og for å få en internasjonal vinkling på det vi driver med. Å bare forholde seg til hva som skjer og vises i norske medier blir altfor ensidig, sier Fredrik. – Her kommer vi utenfor de vante veggene hjemme, og møter et fagmiljø fra hele verden.

- Som journalist er jeg nesten litt misunnelig på fotografene som har denne internasjonale arenaen å møtes på, hvor de kan utveksle faglige erfaringer og få inspirasjon og påfyll gjennom en hel uke, skyter Marianne inn. – Men festivalen er jo ikke bare en arena for fotografer. Jeg kommer alltid inspirert hjem, og opplever at jeg lærer masse om visuell journalistikk ved å delta på festivalen. Ikke minst returnerer jeg alltid til Norge med fornyet inspirasjon til å få god fotojournalistikk på trykk i Norge.

Marianne har i flere år forsøkt å rekruttere flere norske journalister til å delta på festivalen. – Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere norske journalister reiser hit, sier hun. – For meg fungerer den som en ny giv i forhold til det arbeidet jeg og Fredrik gjør i Felix Features, men er også en viktig inspirasjon i jobben min som skrivende journalist

Det var nettopp i Perpignan at idéen om å starte et norsk billedbyrå ble unnfanget av de to. – Vi hadde lenge tenkt at Panos Pictures, som representerer Fredrik i utlandet, burde hatt en agent i Norge, forteller Marianne. - Men ingen hadde nappet. En kveld, inspirert av ånden i Perpignan, sa Fredrik: “La oss gjøre det selv”.

Det gjorde de. Dermed var Felix Features en realitet.
Fredrik og Marianne reiste hjem fra Perpignan med gründerplanene, og etablerte billedbyrået i 2005. Kort tid etter oppstarten traff finanskrisa både hjemme og ute. Det ble en lakmustest for forretningsidéen. Felix Features overlevde turbulensen. Det har krevd aktiv innsats fra begge to. En arbeidsdeling som fungerer mellom de to partnerne betyr alfa omega.

- Marianne håndterer som regel innsalg og kontakten med redaksjoner, forklarer Fredrik. – Jeg tar meg av kontakten med byråene og selve administrasjonen av bildene i forhold til arkivet vårt.

Felix Features signerer ikke individuelle kontrakter med enkeltfotografer, kun med byråer. Det forenkler logistikken og administrasjonen betraktelig.

Gründerparet erfarer at det kreves aktivt salg for å få fotoreportasjer på trykk i norske redaksjoner. Med blant annet de tradisjonelle damebladenes sviktende satsing på seriøse, mer dyptloddende fotoreportasjer, samt magasiner som er blitt nedlagt, er det norske markedet blitt merkbart smalere. – Samtidig hjelper det at vi har så utrolig bra stoff å presentere, legger Marianne til. – Vi har også tro på at nye medier kommer til å bidra til nye flater som kan gi andre muligheter for å presentere visuell journalistikk på spennende måter.

Etter å ha jobbet aktivt siden oppstarten med å markedsføre fotoreportasjer av verdensklasse for norske medier, opplever de nå at de får henvendelser fra kunder som etterspør kvalitetsstoff.

Felix Features driver etter fair-trade prinsippet. – Vi er opptatt av at fotografene skal få skikkelig betalt for den jobben de har gjort. Vi tar mindre provisjon enn andre byråer for den jobben vi gjør, så det ligger en god del idealisme i dette. Samtidig driver vi ikke veldedighet, og erfaringen vår er jo også at vi faktisk har lykkes med å få det til å gå rundt, understreker de begge to.

I Perpignan benytter de muligheten til å møte fotografene og agentene i byråene de representerer, i tillegg til å få med seg utstillinger, foredrag og de daglige kveldsvisningene.
– Hvor ellers får du muligheten til å se verdens beste fotojournalister på en 15x30 meter storskjerm under en åpen stjernehimmel sammen med flere tusen festivaldeltakere, avslutter Marianne entusiastisk. – Dette må man jo bare få med seg!
Maria Lundberg - Familien Felix Features er fulltallige på plass i Perpignan.
Familien Felix Features er fulltallige på plass i Perpignan.
Maria Lundberg
Fernando Moleres - Felix Features representerer blant annet billedbyrået Panos i Norge. Panosfotografen Fernando Moleres er an årets hovedattraksjoner i Perpignan.
Felix Features representerer blant annet billedbyrået Panos i Norge. Panosfotografen Fernando Moleres er an årets hovedattraksjoner i Perpignan.
Fernando Moleres
Fernando Moleres - Fra utstillingen
Fra utstillingen "Juveniles behind bars in Africa"
Fernando Moleres

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu