Reiserunden er i gang!

I dag åpner femte og nest siste runde av årets fotograf 2011. Denne gangen er temaet Reise, og i juryen har vi fått med oss Knut Bry, Terje Bringedal og Bjørn Moholdt!
Sommeren er ubønnhørlig over, og mange har tilbrakt ferien på reise. Passende nok er derfor temaet i denne runde av Årets fotograf 2011 nettopp Reise. Og med oss i juryen har vi nok en gang fått med oss et ordentlig stjernelag!

Denne gangen er det Knut Bry, som har reist verden rundt og fotografert for flere publikasjoner, Terje Bringedal, reisefotograf i VG og leder for Pressefotografenes klubb, og Bjørn Moholdt, fotograf og ansvarlig redaktør for bladet Reiser og ferie, som skal bedømme de innsendte bildene. Mellom seg, og hver for seg, har de mange års erfaring med reisefoto.

Essensen av stedet
De tre har flere gode tips til hva som gjør et godt reisebilde.

Knut Bry mener bildene bør vise essensen av stedet og gi en følelse av miljøet. Bjørn Moholdt nevner såkalt stedsfølelse som en viktig faktor.

- Det viktigste tror jeg er at motivet gir det hva amerikanerne kaller "sense of place", forteller Bjørn.

- Stedsfølelse høres kanskje litt mer prosaisk ut, men at det du fotograferer har en geografisk tilstedeværelse. Det kan være en gresk salat mot en hvit og blå murbakgrunn, eller en reindriftssame med vidda i bakgrunnen for den del.

Både Knut og Bjørn nevner mennesker som et viktig element i reisebilder.

- Det gir både liv til bildene, en form for skalering (målestokk), samt tilstedeværelse. Det behøver ikke være blikkontakt, som kan føles oppstilt, men er det gjort riktig kan også et godt portrett være fint, forteller Bjørn og viser til Steve McCurrys bilder.

Komposisjon og kvalitet
Terje Bringedal etterlyser stoppeffekt i bildene og slår samtidig et slag for kvalitet.

- De fleste som reiser på ferie el. tar nå bilder med sin mobil, noe som senker kvaliteten på alle slags bilder i disse dager. De er nesten bare av ansikter av venner eller andre og det er knapt mulig å se hvor bildene er tatt, sier han og savner et større fokus på ting som komposisjon og bakgrunn.

God komposisjon vektlegges av alle tre jurymedlemmene. Det er også viktig at man går nært motivet.

- Gå nær nok. Det er ofte at du har personer langt borte i bilder. Det er viktig at du kommer inn på de du skal fotografere, forteller Knut, mens Bjørn legger til:

- For mange bilder tas på avstand, og da blir også opplevelsen slik: En følelse av avstand.

Årets fotograf 2011
Årets fotograf 2011 er et samarbeid mellom Nikon, Epson, Adobe og Cyan :galleri.

Årets fotograf 2011 går gjennom hele 2011, og har som mål å kåre årets aller beste fotograf. Det blir premier med en samlet verdi på cirka 115.000 kroner. I tillegg blir det en egen separatutstilling til Årets fotograf 2011. Vi er nå inne i femte og nest siste runde av konkurransen og sammenlagt leder Kristine Henriette Kroder-Schille med 20 poeng.

Frist 15. oktober
Konkurransen åpnet for innsending i dag, 1. september, og frist for å delta er 15. oktober kl. 23.59.

Les mer om konkurransen
Lever ditt bidrag

Se vinnerne av de forrige rundene her:
Vinneren av portrettrunden er kåret
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Landskap' kåret
'Fritt Motiv'-vinneren er kåret
 -
 - Knut Bry
Knut Bry
 - Bjørn Moholdt
Bjørn Moholdt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu