Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Diane Arbus i Oslo

På Peder Lund i Oslo er det duket for en retrospektiv utstilling med fotolegenden Diane Arbus.
26. juli 1971 tok Diane Arbus sitt eget liv. På det tidspunktet var hun på topp karrieremessig, og hadde seilt opp som en av samtidens mest anerkjente kunstfotografer.

- Det som er blitt skrevet om Arbus, har bidratt til at hennes fotografier ofte blir oppfattet som vitnesbyrd om kunstnerens biografi. Denne lesningen av bildene har nok bidratt til deres popularitet, men har skygget for aspekter ved dem som er vel så interessante som de sider av dem som forteller noe om fotografens biografi, skriver Peder Lund i en pressemelding.

Det har vært en streng kontroll med forvaltningen av den fotografiske arven etter Diane Arbus. Døtrene Amy og Doon Arbus ivaretar Arbus’ interesser og har ført en hard kontroll. Få arbeider har nådd ut i publikasjoner, på utstillinger og i bokform. Til tross for at Arbus var en svært aktiv fotograf, er det utifra en forholdsvis liten del av hennes arbeider vi vurderer hennes virke som fotograf.

- Konsekvensen av alt dette, er at vurderingen av Arbus fortsatt i det vesentlige hviler på et lite antall verker, fortrinnsvis de som ble publisert gjennom utstillinger og bøker på 1970-tallet. Når vi vet at Arbus var en svært aktiv fotograf og ved enhver anledning hadde et kamera for hånden, er det rimelig å tro at vårt bilde av hva hennes kunst representerer vil endres og utdypes etter hvert som kjennskapet til flere sider av virksomheten øker.

På utstillingen på Peder Lund blir det en anledning til å sette spørsmålstegn ved de vanlige forestillinger og fortolkninger av Arbus.

- Utstillingen setter oss i stand til å sette på prøve påstanden om at fotografiene gir et speilbilde av fotografen, samtidig som det åpner for at verket kan plasseres inn i de større og overgripende sammenhenger av kultursosial og fotografihistorisk art.

Utstillingen består av 21 vintage fotografier som Arbus fremkalte selv mellom 1956 og 1971. På utstillingen vises Diane Arbus’ mest kjente fotografier som Child with a toy hand grenade in Central Park, N.Y.C. (1962) og Identical twins, Roselle, N.J. (1966) sammen med mindre kjente fotografier som ikke har blitt utstilt i like stor grad.

Klokken 13 på åpningen den 3. september vil professor Øivind Storm Bjerke holde en en introduksjon for publikum om Diane Arbus og hennes kunstnerskap. Utstillingen er åpen for publikum frem til 8. oktober. 2011.

Peder Lund
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund.  Copyright © The Estate of Diane Arbus  - Nudist lady with swan sunglasses, Pa., 1965.
Nudist lady with swan sunglasses, Pa., 1965.
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund. Copyright © The Estate of Diane Arbus
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund. Copyright © The Estate of Diane Arbus  - A widow in her bedroom, N.Y.C., 1963.
A widow in her bedroom, N.Y.C., 1963.
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund. Copyright © The Estate of Diane Arbus
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund. Copyright © The Estate of Diane Arbus  - Siamese twins in a carnival tent, N.J., 1961.
Siamese twins in a carnival tent, N.J., 1961.
Diane Arbus. Courtesy of Peder Lund. Copyright © The Estate of Diane Arbus

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu