Speilløst fra Nikon

Verdens beste, raskeste og mest intelligente. Nikon sparte ikke på superlativene da de lanserte sine nye speilløse kameraer i dag.
- I dag starter vi en revolusjon innen fotografering. Fotografering vil aldri bli det samme igjen.

Nikon brukte store ord da de lanserte det nye speilløse systemet i dag. Lanseringen ble omtalt som Nikons viktigste siden det første digitalkameraet deres kom for 14 år siden. De nye kameraene skal ifølge Nikon være både verdens raskeste og verdens mest intelligente. Det tar opp til 60 bilder i sekundet, tar bilder før du gjør det selv og hjelper deg å velge ut de beste bildene fra et utvalg.

En ny funksjon gjør det i tillegg mulig å skape såkalte "bevegelsesbilder". Dette er en 2,5 sekunder lang "slow-motion"-film som fanger tiden før et bilde taes. Ved å trykke lukkeren halvveis ned registrerer kameraet alt som skjer frem til du trykker lukkeren helt ned og tar bildet.

- Med andre ord kan du forevige flere av øyeblikkene som for eksempel bilder med bølger som slår mot stranden eller av et barn som blåser ut lysene på bursdagskaken, forklarer Nikon i en pressemelding.

På minnekortet registreres bevegelsen og sluttbildet som separate filer.

Første av sin type
De nye kameraene har fått navnet Nikon 1, og kommer ut i to versjoner: V1 og J1.

- Tallet 1 representerer det faktum at kameraet er det første av sin type og at systemet er bygget fra scratch, forteller country manager Bjørn Mangset.

Nikon 1 er utstyrt med 10.1 megapiksler og en CMOS-brikke i CX-format. CX-formatet er bygget spesielt for disse kameraene og har en cropfaktor på 2.7. Forskjellen på de to, er robustheten og tilbehørsmulighetene. Mens J1 er et kamera beregnet for bruk til familiebilder, er V1 hakket mer avansert og kommer med flere muligheter for tilbehør, blant annet muligheter for å benytte ekstern blits og GPS. V1 kan også fotografere i RAW-format.

Nye objektiver
Samtidig ble det også lansert fire nye objektiver, spesialutviklet for de nye kameraene: NIKKOR VR 10-30, NIKKOR VR 30-110 mm, NIKKOR 10 mm og NIKKOR 10-100 PD-ZOOM.

Ved bruk av et spesielt f-fatningsadapter vil det være mulig å benytte objektiver fra speilreflekskameraer på de speilløse kameraene.

Et tilleggskamera
Nikon tror ikke kameraet vil bli en erstatning for kompakt- og speilreflekser, men at det vil fungere som et tilleggskamera.

- Det vil dekke et behov mellom kompakt og speilrefleks, sier Vegar Berg, produktspesialist i Nikon, men legger til at kanskje de aller billigste speilrefleksene vil merke konkurransen.

Begge kameraene og de fire objektivene vil være i salg fra 20. oktober. Kameraene kan kun kjøpes i kits, som vil koste fra 4990,- og oppover.

Flere detaljer om kameraene finner du i pressemeldingene her og her
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Nikon 1 V1 kommer i sort og hvitt
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Bjørn Mangset, Country manager Nikon Norge, lanserer Nikon 1
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Vegar Berg presenterer Nikon 1
 -
Nikon 1 J1
 -
V1 med tilbehør

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Sigurd R.
Jeg er også skuffet over brikkeformatet og dilldallfunksjonene. Likevel angrer jeg litt på at jeg punga ut 4 laks for en Panasonic LX-5 (med skinnveske) i sommer. Tror dette kameraet er bedre, og bare en tusenlapp mer enn det jeg ga for backupkameraet mitt.
10.10.2011
karin s.
nei, tror det er ganske mange nikonister som ble skuffet her. det har vært mye synsing her på foto lenge,og mange har ventet på oppdatering innen slr,nytt er sikkert spennende for noen,men det var vel ikke akkurat dette de ventet på.er fornøyd med det jeg har,men litt skuffet over problemene med våtflekker og støv på slr fullformat og halvformat,i hvertfall med objektiver som skal være tettet og likedan hus,og det vil jeg tro blir et enda større problem med speilløst.jada nikon vet vel hva de gjør,men det er det andre som gjør og!
27.9.2011
Kenneth S.
Det var en ønskedrøm at Nikon kunne komme med ett speilløst for entusiastene:-) Men de 2 store tør nok ikke å være like djerve som Sony enda. Det er likevel positivt at Nikon har tatt steget. Jeg skriver i det første innlegget her at Nikon ikke treffer med strategien. Det jeg mente er at de treffer ikke meg helt enda! Ellers tror jeg nok Nikon vet hva de gjør.
26.9.2011
Terje G.
Tror heller ikke Nikon treffer her - treffer hvertfall ikke meg med den lille bildebrikken og ved å markedsføre tullefunksjoner som kenneth nevner. Prisene er også høye. Foretrekker Panasonic Lumix når det gjelder speilløst - det er nydelige kameraer.
24.9.2011
John-Tore G.
Tjaa. Hvorfor i all verden skulle man kannibalisere DSLR markedet da? Det er jo helt naturlig å starte med konsument-markedet først og fremst. Tipper at mange ville vært meget forsiktig med investeringer i dyrt utstyr, om man ikke skulle ha tillit til at det man kjøper har en viss holdbarhetstid, både teknisk og økonomisk...

Godt at ikke du styrer dette da. Da ville jeg tapt mye penger:-)

23.9.2011
Kenneth S.
Tror ikke Nikon treffer med strategien her. Det er tydelig at de er redde for å lage noe som kannibaliserer DSLR markedet. Prolaps-ryggen min har fått nok av å drasse på tungt utstyr, og jeg har i lengre tid vurdert speilløst. Håpet i det lengste at Nikon skulle komme med noe for oss entusiaster, men nei. I stedet kommer de med et tullesystem med fjottete funksjoner som for min del er helt bortkastet, og med en helt idiotisk brikkestørrelse. Enda godt de ikke presset 16 megapixler inn på den. Sony på den andre siden, har skjønt det. NEX 5n/7 frister, men jeg håper objektivutvalget blir bedre. Tror likevel det blir en NEX 5n på meg. Så da blir vel speilrefleksen liggende å støve ned.. Eller solgt.
22.9.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu