And the Mountains are the same

Gjert Rognli har fotografert forfallet som skjer i de sjøsamiske områdene i nord. Resultatet stilles ut på Fotografiens hus frem til 30. oktober.
- Den norske stats politikk har gjort at folk flytter fra bygdene, fiskekvotene er blitt gitt til de store trålerne og småbruk er lagt ned. Med dette er det ingen som tar seg av den gamle kulturen. Hus, fjøs, naust og et gjengrodd kulturlandskap blir resultatet av dette. Bildene i prosjektet dokumenterer forfallet og menneskene som forsvinner med sin gamle viten om naturen og hvordan det var å leve for cirka 30 år siden, forteller Gjert Rognli til foto.no.

Som fotograf er Gjert Rognli selvlært, men han har gått på forskjellige kreative fagskoler. Han har blant annet filmutdanning fra Oslo Film og TV-akademi og Noroff.

Rognli arbeider i flere ulike medier – som fotografi, skulptur, performance og film. Nylig fikk han ”Hederlig Omtale” av det anerkjente amerikanske fotomagasinet Photographer’s Forum magazine. Han har også fått filmpris for sitt arbeid med kunstfilm.

Multimediaprosjektet ”Mæn fjællan e de same” – “Vàrit leat seammat” – “And the mountains are the same” består av film, fotografier og utgivelse av boken med navnet ”Fotografier fra en utdødende kystkultur” av Forfatternes Forlag.

Utstillingen henger til 30. oktober.
Gjert Rognli -
Gjert Rognli
Gjert Rognli -
Gjert Rognli
Gjert Rognli -
Gjert Rognli

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Arve S.
Interessant! Jobba i Finnmark i tidsrommet 1972-75, i ei tid da folk på øyene fikk fraflyttingstilskudd. Samtidig ble det bygd veg over Sørøya. Dem som hadde kai fikk lyssatt den, og sjøsaman som måtte i småbåt for å entre lokalbåte (uansett vær) fikk bygd kai. Det var vel bare "brannslokning" det da! Bildene lyver ikke.
Trist! mvh.@rve
10.10.2011
Hjalmar E.
Snart er det bare Oslo som er igjen av Norge. Er du ikke stor nok er det ikke plass for deg. Norge er blitt en plass for de rike i kke tro du er noe.
8.10.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu