Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Jonas Bendiksen i Tromsø

Magnum-fotograf Jonas Bendiksen stiller ut sine to prosjekter "Satellites" og "The Places We Live" i Perspektivet Museum i Tromsø denne høsten og forvinteren.
Følg foto.no på Facebook

Denne høsten og forvinteren finner vi Magnum-fotograf Jonas Bendiksen i Perspektivet Museum i Tromsø. Han stiller ut to av sine prosjekter: Satellites og The Places We Live.

Utstillingen åpner 13. oktober og vil være en del av programmet under fotofestivalen Polar Fokus i Tromsø i perioden 12.-15. oktober. Bendiksen vil være til stede under åpningen og deltar også ellers i festivalens program.

Satellites
I en femårsperiode fram til 2005 tilbrakte Jonas Bendiksen mye av sin tid på reise i det tidligere Sovjetunionens ytterste periferi; i isolerte territorier preget av uro og omstillingsproblemer etter Sovjetrepublikkens oppløsning i 1991. Moskva kunne lite foreta seg for å forhindre framveksten av femten autonome stater. Men overgangen til en ny samfunnsorden var langt fra enkel. I Øst-Europa, Kaukasus, Sentral Asia og østre del av Sibir fant Bendiksen utposter der mennesker måtte redefinere seg selv i forhold til en ny historisk, religiøs og ideologisk virkelighet. Resultatet er blandet; blodige indre stridigheter, isolerte pariastater, selvkonstruerte versjoner av kapitalisme og fraflytting.

Utstillingen Satellitter forteller historier fra seks steder; Transdniester, Abkhazia, Nagorno-Karabakh, The Ferghana Valley, Spaceship Crash Zones og Birobidzhan i den jødiske autonome regionen nord for Vladivostok. Til dels eksisterer disse stedene uten internasjonal anerkjennelse som stater, men til sammen representerer de ufullendte kapitler i Sovjetunionens historie.

Steder der vi bor
Over en milliard mennesker i slumområder. Det er en sjettedel av verdens befolkning. Urbanisering og massefattigdom verden over, gir i dag sterk vekst til marginalisert bosetting utenfor den offisielle byen. Jonas Bendiksen har besøkt fire slumområder beliggende i Nairobi, Mumbai, Jakarta og Caracas.

Livet i slummen blir ofte skildret i et ensformig språk der fattigdom, kriminalitet, nød og elendighet dominerer. I Steder der vi bor stiller Bendiksen seg bokstavelig talt i hjemmets sentrum, blant kreativ innredning, nips og minnegjenstander og ber beboerne selv fortelle om sitt liv i slummen. Den overgripende fortellingen handler om menneskets kapasitet til å etablere et normalt liv, skape et hjem. Enorme variasjoner i enkeltmenneskenes omstendigheter og personlige stil åpenbarer seg, og vi utfordres i forståelsen av hvordan vi bebor verden i det 21. århundre.

Fakta om fotografen:
Jonas Bendiksen, født 1977 i Tønsberg. Bendiksen startet å jobbe som 19 åring ved London-kontoret til det nærmest legendariske bildebyrået Magnum. Her ble han såkalt “nominee” i 2004 og fullt medlem i 2008. Han har vunnet en rekke priser og utmerkelser for sine bilder, og har blant verdens største magasiner på kundelista. Han har også hatt flere separatutstillinger, og de to utstillingene som vises på Perspektivet finnes også i bokform. Satellites kom i 2006 og The Places We Live kom i 2008.

Magnuminmotion-video om bildeserien Satellites
Jonas Bendiksen, Magnum -
Jonas Bendiksen, Magnum
Fra prosjektet Satellites
Jonas Bendiksen, Magnum -
Jonas Bendiksen, Magnum
Fra prosjektet Satellites
Jonas Bendiksen, Magnum -
Jonas Bendiksen, Magnum
Fra prosjektet The Places We Live
Jonas Bendiksen, Magnum -
Jonas Bendiksen, Magnum
Fra prosjektet The Places We Live

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu