Portrett av Maya

Eksklusiv fotobok, solodebut på vinyl og bilder i gigantformat. Musiker Maya Vik er i fokus i Pål Lauklis nye prosjekt MV.
Pål Laukli løper stresset rundt i lokalene på Mathallen/Vulkan i Oslo. Det er onsdag og bare få timer igjen til prosjektet "MV" debuterer på en lukket fest med over 900 påmeldte. Siden april har han samarbeidet med den britiske designeren Gary Swindell og musiker Maya Vik om prosjektet som har resultert i en eksklusiv fotobok, en debutplate og en utstilling med 12 baklyste bilder i gigantformat. I fokus står Maya Vik, som i tillegg til å være modell i bildene, gjør sin solodebut på en vinylplate som følger med fotoboken.

- Maya er en veldig dyktig musiker, samtidig som hun har en ekstra faktor. Hun har en utrolig tilstedeværelse og omtales ofte i media, uten at det er hun selv som oppsøker mediene, forteller Laukli til foto.no om hvorfor han ville gjøre et prosjekt med akkurat henne.

Vik er mest kjent som bassist i bandet Monteé, men da Laukli og Swindell oppsøkte henne, viste det seg at hun hadde et soloprosjekt på gang. De to prosjektene ble slått sammen, og Laukli kan fortelle at han har latt seg inspirere av musikken når han har fotografert.

- Da vi fikk de første låtene, så måtte vi bare snu helt om. Vi har begynt på nytt flere ganger i løpet av prosjektet, ettersom vi har fått høre mer av musikken.

Et utvida portrett
Gjennom hele prosjektet har de jobbet med et fast team med blant annet stylister og sminkører. Uten en klar plan før opptakene, har de ”brukt styling og sett hva som skjedde.”

- Det vi har prøvd å gjøre er ikke fashionbilder, men noe annet. Noen beskrev det som et ”utvida portrett”, og det syns jeg er ganske dekkende. Dette er Mayas bilder, sier han og forteller at for å kunne gjøre et slikt prosjekt er det viktig med en stor grad av tillit mellom fotograf og modell.

- For eksempel er hun jo naken i noen av bildene. Da er det viktig at hun vet at jeg gjør ingenting med bildene uten at hun er enig, sier han.

Vik er selv godt fornøyd med samarbeidet og resultatet.

- Det har vært kjempegøy, kjempebra! Vi har kost oss masse, sier hun til foto.no.

- Pål er en veldig flink fotograf. Vi har jobbet sammen før, og jeg visste at det ville bli kult. Og vi har vært veldig enige om hva som har vært bra og hva som ikke har vært bra.

Samarbeid med Canon
Swindell og Laukli har samarbeidet flere ganger tidligere om sideprosjekter ved siden av Lauklis daglige virke som kommersiell fotograf. Men denne gangen fikk de også med en tredje samarbeidspartner. Canon kontaktet Laukli med en forespørsel om de kunne gjøre noe sammen, og dette prosjektet ble resultatet. Det har derfor blitt brukt Canon-utstyr hele veien, fra fotografering til ferdig produkt. Laukli ser på det som ærefullt å samarbeide med Canon.

- Ingenting hadde skjedd uten Canon. Det var Canons ide å lage boka, før i det hele tatt utstillingen var planlagt, sier Laukli og forteller at han har hatt full kunstnerisk frihet gjennom hele prosjektet.

- De har bidratt med løsninger heller enn begrensninger.

- Aldri fornøyd
Boken er ferdig, bildene er montert på veggen og musikkvideoen som ble påbegynt for en knapp uke siden ruller ferdigklippet over lerretet. Allikevel vil ikke Laukli si at han er helt fornøyd.

- Jeg blir aldri fornøyd med resultatet. Jeg kan bli fornøyd med det vi har fått til, men det er alltid ting man kan gjøre annerledes. Jeg tror den dagen du er fornøyd med ditt eget arbeid, så bør du gjøre noe annet.

Utstillingen hang på Mathallen kun en kveld, men onsdag 26. oktober skal deler av den flyttes til H&M i Bogstadveien i Oslo, der den skal henge i ca to uker. Dette vil høyst sannsynlig bli siste stopp for utstillingen, tror Laukli, som har planer om å ”lukke døra og gå videre med andre ting” når festen er over.

Se flere av Pål Lauklis bilder på tinagent.no
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Pål Laukli og Maya Vik
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell
Laukli/Swindell -
Laukli/Swindell

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu