Wildlife Photographer 2011

Still life in oil
Still life in oil
© Daniel Beltrá/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Canon EOS 5D Mark II + 35mm f1.4 lens at 35mm; 1/30 sec at f4 (-0.7 e/v); ISO 800.


Et bilde av en gruppe pelikaner dekket av olje ble denne uken kåret til verdens beste naturbilde. Bak bildet står spanske Daniel Beltrá, som nå kan smykke seg med tittelen Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011.

- Mitt mål er å utfordre folk til å tenke over deres forhold til naturen, sier Beltrá.

Bildet er tatt på et midlertidig fuglereservat i Fort Jackson, Louisiana.

- Pelikanene går gjennom det første stadiet av rensing. De har allerede blitt sprayet med en lett olje for å bryte opp den tunge råoljen som er fanget i fjærene deres.

Bildet, Still life in oil, er en del av en bildeserie om BPs Deepwater Horizon-katastrofe. De andre bildene i serien ble tatt fra et helikopter over ulykken i april 2010.

- Fem fantastiske flyfotoer, nesten abstraksjoner, og et oljemalt pelikanportrett. Med en skarphet som blir gjort enda mer sjokkerende av deres skjønnhet, har disse bildene skapt kunst av katastrofe, uttaler juryformann Mark Carwardine.

- Dette er en sterk miljøerklæring, teknisk perfeksjon og et kunstverk i ett.


Årets unge fotograf

Pester power
Pester power
© Mateusz Piesiak/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Canon EOS 40D + 400mm f5.6 lens; 1/800 sec at f5.6 (-1.3 e/v); ISO 400.


Polske Mateusz Piesiak ble kåret til årets unge fotograf for bildet "Pester power." Bildet ble tatt på long Island i New York, og viser to tjelder som krangler om maten. Med kameraet i en vanntett sekk, lå han på magen i den våte sanden for å fange tjeldene mens de jaktet på mat, så oppslukt av motivet at han ikke merket tidevannet før en bølge slo over han.

- Jeg klarte å holde kameraet høyt. Jeg var kald og våt, med sand i klærne, håreet og ørene, men jeg hadde bildet, sier Piesiak.

Juryen mente bildet var av profesjonell kvalitet.

- Sylskarpt, fantastisk dempet lys, interessant oppførsel, mengder med atmosfære og vakker komposisjon. Dette ville gjort en hver profesjonell stolt - og det er dobbelt så imponerende for en som er så ung.

Fire norske fotografer hedret
Norske fotografer har tradisjonelt gjort det svært sterkt i konkurransen, med flere førsteplasser. I år ble det ingen topplasseringer, men noen andreplasser og hederlig omtale. Aller yngst blant de norske fotografene var Aleksander Myklebust, som fikk en Highly commended i kategorien 15-17 år for bildet The duel.

Myklebust tilbrakte ti dager i kamuflasje for å få tatt bildet av de to orrfuglene som stirrer på hverandre. Juryen mente at bildet var en fantastisk ide.

- Et morsomt bilde av det tilsynelatende tomme rommet mellom de kjempende orrhanene. Men egentlig er det et rom fylt med høy spenning, respekt, frykt og vårhormoner.

The duel
The duel
© Aleksander Myklebust / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Nikon D300S + 300mm f2.8 VR lens + TC-17E II 1.7x teleconverter at 500mm; 1/800 sec at f9 (-0.3 e/v); ISO 400; tripod + Benro ballhead.


Ole Jørgen Liodden fikk en delt andreplass i kategorien Creative Visions of Nature for bildet Midnight tern. Bildet ble tatt i nærheten av Longyearbyen.

- Jeg så fantastisk lys nede i dalen og gikk mot det som om jeg ble tvunget av en magnet, sier Liodden.

Midnight tern
Midnight tern
© Ole Jørgen Liodden/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Nikon D3S + 600mm f4 lens; 1/8 sec at f13; ISO 100.


Han fikk også en Specially commended i kategorien Animals in their Environment for bildet Snow kings, av en gruppe pingviner fotografert i Antarktis.

I samme kategori fikk Erlend Haarberg en andreplass med bildet A wave of waders. Bildet ble tatt fra en klippe på Snefællsnes på Island og viser en gruppe med polarsniper som har stoppet på Island på vei til Canada og Grønland. Haarberg brukte syv dager på å få det perfekte bildet.

- Mine nøkkelingredienser var fugler, flo, nok lys til den lange lukkertiden og selvsagt en klippe, sier Haarberg.

Haarberg fikk også en Highly commended i kategorien Wild Places for bildet Land of fire and ice.

A wave of waders
A wave of waders
© Erlend Haarberg/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Nikon D700 + 24-70mm f2.8 lens; 1/6 sec at f7.1; ISO 400; Gitzo tripod.

Roy Mangersnes fikk en Highly commended i kategorien Birds for bildet Swoop of the sea scavenger. Bildet viser en ørn i silhuett, fotografert i Nord-Norge.

Swoop of the sea scavenger
Swoop of the sea scavenger
© Roy Mangersnes/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Nikon D3S + 500mm f4 lens; 1/3200 sec at f8; ISO 500.


Det ble delt ut priser i en rekke kategorier, samt tre spesialpriser. Fjorårets vinner av hovedprisen, ungarske Bence Maté, fikk førsteplass i årets Eric Hosking Award, en kategori for fotografer mellom 18 og 26. Prisen fikk han for et bilde av pelikaner tatt med fish-eye optikk.

Pelican perspective
Pelican perspective
© Bence Máté / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2011
Nikon D300S + Tokina 10-17mm f3.5-4.5 lens; 1/160 sec at f16; ISO 500; Subal housing; three linked SB-800 flashes; floating remote-control system.


Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year eies av the Natural History Museum og BBC Wildlife Magazine og ble i år arrangert for 47. gang. Over 40 000 fotografer deltok. Neste års utgave av konkurransen åpner 5. desember. Mer informasjon og flere vinnerbilder på www.nhm.ac.uk

Les også:
Verdens beste dyreportrett
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Arnstein D.
Jeg lot meg heller ikke friste til å ta frem de helt store superlativer. Ole Jørgen Liodden`s bilde er det eneste dom gir meg et kick. Hadde valgt anneledes jeg også...
4.11.2011
roger n.
glad for at jeg aldri trenger /må sitte i en jury for å plukke ut et bilde som er "best" av mange fantastiske bilder, og valget mitt hadde vel neppe falt på årets vinnere.
4.11.2011
Bjørn Aksel B.
Gratulerer kan man jo si, men personlig synes jeg bilde til Ole Jørgen er det eneste av de norske som gav meg en wow følelse. De andre har vi sett mange ganger før.
24.10.2011
Erland F.
Dette bærer preg av at sjangeren natufoto sliter med å fornye seg. Juryen har falt ned på flere høyst middelmådige, og tildels mislykkede bilder, met et par unntak.
Skal man først gå denne vegen, krever det nok en jury med innsikt i andre fotografiske sjangere i tillegg, så man ikke ender opp med som her, med en del tvilsomme forsøk på kunstfoto i stedet.

22.10.2011
Håvard F.
Gratulerer til vinnerne, og gode plasseringer. Knallgode bilder!!
22.10.2011
Dirk R.
fantastisk gode bilder!
21.10.2011
Ole Martin H.
Utrolig sterke bilder! Ta også en titt på de flotte svart/hvitt bildene på nettstedet. Flotte og spennende utsnitt der!
21.10.2011
Inger-Lise S.
Knallgode bilder!All ære til både fotografer og dommere!
21.10.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu