Lavazza 2012

I 20 år har noen av verdens beste fotografer laget den årlige kalenderen til kaffemerket Lavazza. Fotografer som David LaChapelle, Annie Leibovitz, Elliot Erwitt og Albert Watson har skapt fantasifulle, provoserende, hyllede og utskjelte bilder med den italienske kaffen mer eller mindre i fokus. Når kalenderen nå fyller 20, har imidlertid fokuset forflyttet seg. Denne gangen er det nemlig stjernefotografene selv som er motivet.

- Hvert år eksperimenterer Lavazza-kalenderen med nye kunstneriske trender og forskjellige temaer tolket av en internasjonal kunstner. I forbindelse med en utgave som er så viktig og betydningsfull for vår kommunikasjon, ønsket vi å snu om og be de store fotografene å skape selvportretter inspirert av vår espresso: resultatet er virkelig spennende, sier Francesca Lavazza i en pressemelding.

12 av fotografene som har fotografert for kalenderen tidligere, ble bedt om å ta et selvportrett som viser deres forhold til Lavazza-kaffen. De 12 fotografene, Erwin Olaf, Thierry Le Gouès, Miles Aldridge, Marino Parisotto, Eugenio Recuenco, Elliott Erwitt, Finlay MacKay, Mark Seliger, Annie Leibovitz, Albert Watson, David LaChapelle, Ellen von Unwerth, har blant annet tatt bilde av seg selv i jungelen, på en mekanisk hest, bak en Lavazza-pose og på kafe med en burleskdanser.

Modellen Valerie van der Graaf, som er like gammel som kalenderen, pryder for- og baksiden. Fotografert av Ellen von Unwerth, poserer hun bak en kake pyntet med 20 lys på forsiden.

Se bildene fra 2012-kalenderen under. Mer om kalenderen på 20calendars.lavazza.com

Forsiden
Kalenderforsiden
Kalenderforsiden
Lavazza/Ellen von Unwerth

Januar
Inspiration
Inspiration
Lavazza/Erwin Olaf
"Hva tenker kunstneren på når han drikker denne kaffen": det var ideen bak dette selvportrettet. Min hovedinspirasjon er menneskekroppen. Jeg har alltid likt hva lys gjør med kroppen i et studio, og hvordan et landskap av hud skapes. Så naturlig nok, er kroppen i mine tanker."

Februar
Substance
Substance
Lavazza/Thierry Le Goués
"Når jeg fotograferer ønsker jeg å komme innenfor tingenes natur, fortelle historier fra erfaringer og oppleve dem på nytt fra innsiden. jeg er ikke interessert i skygger og gjennom linsa kan jeg se verden rett frem: den er enten sort eller hvit. Aller mest sort, på grunn av intensiteten den formidler, styrken, følelsen av renhet. Sort lyver ikke, på en spesiell måte er den klar. Akkurat som modellene mine. Akkurat som kaffen min."

Mars
Reflection
Reflection
Lavazza/Miles Aldridge
"Inne i studioet mitt, blir et barndomsminne analysert, omformet, delt opp og satt spørsmålstegn ved igjen og igjen helt til dens knapt synlige omriss kommer i fokus på glasset i kameraet mitt. Jeg fyrer av lukkeren og fryser minnet for evig og alltid i det eksploderende lyset."

April
Seduction
Seduction
Lavazza/Marino Parisotto
"For en gangs skyld vil jeg nære drømmen om å være forføreren, ikke den forførede. I tillegg, er dette min sjanse til å være i søkelyset, eller enda bedre, være foran blitsen. Selv om jeg ikke får til å være en vellykket beiler denne gangen, kan jeg fortsatt trøste meg selv med en god kaffe."

Mai
Culture
Culture
Lavazza/Eugenio Recuenco
"Historien jeg ønsker å fortelle handler om et møte mellom to kulturer - spansk og italiensk - ved å bruke de to legendene: Don Quijote og Lavazza. En blanding av historiefortelling og historie, fantasi og virkelighet, det surrealistiske og det realistiske. Du vet, når du dagdrømmer som 'El ingenioso hidalgo' må du holde øynene dine vidåpne. Kanskje med en god kaffe."

Juni
Humour
Humour
Lavazza/Elliott Erwitt
"Det er en fundamental forskjell mellom fotografen Elliott Erwitt og kunstneren André S. Solidor. Elliott liker sin Lavazza espresso bar og 'corto', mens André liker sin macchiato 'lungo'. Men det er riktig å si at på en eller annen måte er begge forent i sin trofasthet til Lavazza-kaffen."

Juli
Excitement
Excitement
Lavazza/Finlay MacKay
"I likhet med de fleste fotografer, foretrekker jeg helt klart å være på den andre siden av kameraet, så da jeg ble bedt om å jobbe med dette oppdraget var det viktig at det var gjort med uærbødighet og viktigst av alt, å ha det moro. Den mest euforiske og lett opphissede enheten jeg kjenner, er Frank MacKay. Frank er en fransk bulldog og min beste venn. Hver gang jeg kommer hjem, er han alltid der - lojal og klar til å spise mine klær eller andre viktige ting i min besittelse, han hater at jeg er borte og har spist to pass og et førerkort, så dette beviser at han virkelig vil ha meg hjemme hos han. Jeg ønsket å fortelle denne historien i bildet og få folk til å smile. Jeg tror at livet er moro og hvert sekund bør nytes."

August
Deep
Deep
Lavazza/Mark Seliger
"En patinert 150 år gammel vegg, belyst ovenfra, en tom heissjakt, som nå brukes som trapp. Kanskje en unik destinasjon for en fotografiske serie om kunstnere - allikevel ble det på et tidspunkt en velkjent fellesnevner - nesten en scene - ikke bare for mine motiver, men også for mitt arbeid."

Oktober
Intimacy
Intimacy
Lavazza/Albert Watson
"Vi møtes på 69 Gansevoort. Hver kveld, fullfører hun forestillingen sin og finner meg ventende. Hun er en burlesk-danser. mens vi drikker kaffen vår, snakker hun veldig mye, veldig fort. Det gjør ikke jeg. Hun sier ofte at hun er lykkelig voer å være min muse og at jeg er vennlig. Det er ihvertfall hun. Hun vil at jeg skal komme å se på henne en gang når hun er på scenen. Jeg skal gå. Så smiler vi og sier farvel og går inn i hver vår taxi. Våre veier skilles til neste kveld, når vi møtes igjen på 69 Gansevoort."

November
Energy
Energy
Lavazza/David LaChapelle
"Lykke er når tristheten forsvinner...Kaffe og espresso, bruker jeg som verktøy for å dytte hjernen min i gir. Det er også bra for deg, svart og friskt. Det inneholder veldig sunne tanniner og antioksidanter på denne måten. Personlig, med depresjoner, så hjelper kaffen meg i de mørke tidene til å føle meg bedre og det motiverer meg, sammen med intens fysisk trening holder det beistet i sjakk og mørket unna. Takk Lavazza for muligheten til å skape dette selvportrettet. Takk også for aromaen, smaken og det lykkelige ritualet til din deilige kaffe. Din venn."

Desember
Euphoria
Euphoria
Lavazza/Ellen von Unwerth
"Alle vet at jeg er en fotograf. Det de kanskje ikke vet er at jeg ofte er involvert med bursdagskaker, spesielt når jeg jobber med Lavazza. En gang for å feire merkets 100-årsjubileum og nå, fordi det er Lavazza-kalenderens 20. bursdag. Så du ser, vi kan alltid finne en unnskyldning til å feire. Og hvis det er en fest, så kan du være sikker på at jeg ikke vil gå glipp av den."

Baksiden
Lavazza/Ellen von Unwerth
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Christine T.
Hei Kine, september-bildet var ikke inkludert i pressepakken, men du kan se det ved å klikke deg inn her og velge september: http://20calendars.lavazza.com/
31.10.2011
Morten Falch S.
Helt sinnsykt. Uten å gå inn på hvorfor vil jeg påstå at bildet fra/av Erwin Olaf er det stiligste bildet jeg noensinne har sett!
29.10.2011
Kine B.
Hvor er september? Hadde gledet meg til å se hva A.L. har funnet på.
28.10.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu