Solgte kamerautstyr for 20 mill

Et Polaroid-kamera i 22 karat gull, kulepennkamera fra Stasi og en Leica-kopi laget for Maos enke var blant raritetene som gikk under hammeren på en kamera-auksjon denne måneden.
To ganger årlig avholder det østerrikske auksjonshuset WestLicht en auksjon der sjeldne, verdifulle eller rett og slett bare pussige kameraer selges for ymse summer. Denne måneden ble den avholdt for 20. gang, til store summer.

1.2 mill for undervannshus
Auksjonens bestselger var et rødt undervannshus fra Leica, laget for det amerikanske militæret. Huset solgte for €150 000 (nærmere 1.2 millioner kroner), godt over den estimerte verdien på €12000. Kameraet skal ifølge auksjonshuset være ekstremt sjeldent.

En sjelden Leica 1 fra 1930 dekket av kalveskinn innbrakte €120 000, ca 940 000 kroner, langt over den estimerte prisen på €15 000. Det skal kun eksistere tre slike kameraer. Nesten like populært var Leica-kopien Shanghai Red Flag, som skal ha vært laget for Maos enke i 1977. Det skal eksistere mindre enn 200 eksemplarer, som alle ble laget på ordre fra den kinesiske regjeringen og hvorav ingen ble solgt til folket. Dette kameraet ble solgt for €108 000 (840 000 kroner).

Polaroids Image Cartier-kamera, dekorert med gull og saffir, solgte for €18000 (140 000 kroner). Kameraet er et av fire som ble laget i samarbeid med Cartier i 1988.

Populært spionkamera
Spionkameraer er ofte svært populære på disse auksjonene. Denne gangen var det et kulepenn-kamera fra den østtyske etterretningen, Stasi, som slo best an. Kameraet har et objektiv på 12.5mm/f2.8 og plass til ti runde negativer med en diameter på 5mm. Dette skal være et av de mest sjeldne og sofistikerte spionkameraer som er produsert og skal være i perfekt stand. Kameraet solgte for €22 800.

Et utvalg spionkameraer fra KGB var også til salgs, og flere internasjonale museer skal ha deltat i budrundene til spionkameraene.

Stor interesse
Det var enorm interesse for høstens auksjon, skriver WestLicht i en pressemelding.

- Flere enn 200 budgivere og samlere fra hele verden, hvorav noen kom i egen person til Wien, deltok i den 20. WestLicht-auksjonen. Det var sensasjonelt, og 94% av de totalt 650 gjenstandene ble solgt i hallen, over telefon eller på internett.

Totalt ble det solgt kamerautstyr for €2,6 millioner, eller ca 20 millioner kroner.

Les også:
Nikon 1 under hammeren
2.7. millioner kroner for gammel Leica
© WestLicht Photographica Auction - Leica underwater housing
Leica underwater housing
© WestLicht Photographica Auction
© WestLicht Photographica Auction - Leica I Mod.A Elmar 'Calfskin'
Leica I Mod.A Elmar 'Calfskin'
© WestLicht Photographica Auction
© WestLicht Photographica Auction - ballpoint camera
ballpoint camera
© WestLicht Photographica Auction

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu