En natt med nordlys

I en video som allerede har fått mye oppmerksomhet, har fotograf og foto.no-medlem Ørjan Bertelsen fanget nordlyset på spektakulært vis.
Natt til 22. Januar bestemte fotograf Ørjan Bertelsen seg for å fotografere. Værvarselet, eller nordlysvarselet, var ganske godt. Ikke langt fra der han bor i Birtavarre i Kåfjord i Nord Troms, kjørte han opp på et høydedrag med god utsikt over fjorden og oppover i dalen i den lille bygda han bor i. Bilen var parkert og alt rigget til da det hele startet.

- Det var forholdsvis mørkt og ingen måne som lyste opp landskapet, så jeg måtte gå høyt opp i iso for å få den lukkertida jeg ønsket for at det ikke skulle bli så langt mellom bildene. Jeg fikk en rekke gode nordlys-utbrudd den gode timen jeg brukte på det hele. Kameraet jobbet kontinuerlig. Jeg kom hjem med 1600 bilder som jeg satte sammen til film, forteller Bertelsen til foto.no.



Videoen ble raskt lagt merke til og er allerede vist på TV2-nyhetene og the Guardian og Russia Today sine nettsider.

- Det var stor aktivitet på sola forrige uke og vi hadde noe av det sterkeste nordlyset som har vært de siste 7 årene. Media hadde stort fokus på dette den dagen filmen ble sluppet på Vimeo. Samme morgen ringte både NRK og TV2 som hadde snappet opp filmen min. I dag skal den vises blant annet i Midtøsten og flere land via et tv selskap i England. Jeg har fått masse henvendelser fra inn og utland, men har ikke rukket å svare på alle henvendelsene. Beina er godt planet på jorda, men jeg innrømmer at jeg ikke trodde videoen skulle få den oppmerksomheten som den har fått.

How to
Nordlysfilmen ble skutt med Nikon D3s og et 14-24mm vidvinkel-objektiv.

- Jeg brukte også et stødig stativ i tre fra Berlebach og Really right stuff sitt størte kulehode BH 55 og L plate montert på kamera. Stativ er et must for å fange nordlyset. Bildene har jeg etterbehandlet helt likt, og så satt dem sammen til en film der jeg kjører cirka 24 bilder i sekundet. Mange av nordlysvideoene som ligger ute på nett går litt for fort synes jeg, og gir derfor mange et litt feil bilde av nordlyset. Musikken på videoen er laget av Georg Buljo, som også har gitt meg tillatelse til å bruke den på videoen.

Delvis levebrød
Ørjan Bertelsen har alltid vært interessert i foto, og kjøpte sitt første digitale speilreflekskamera i 2005.

- Jeg gjør stort sett det meste innen foto og selve nordlysfotograferingen er en liten del av det jeg gjør.

Etter hvert har fotograferingen delvis blitt et levebrød. I 2008 fikk han en forespørsel om å fotografere i et bryllup og siden har etterspørselen blitt stor på den fronten. Bertelsen leverer også bilder til magasiner og aviser.

Bertelsens hjemmeside

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
vidar m.
skikkelig flott, må hva litt av en jobb og sætt i hop alle di bildan, men resultate ble bra fin musikk også. :)
29.2.2012
Tom B.
Skikkelig bra film Ørjan. Lengter nordover når man ser sånt..
8.2.2012
stig h.
utrolig bra fil å musikk :) nice ,,
8.2.2012
Emil B. B.
Kjempekult!

Jeg har hatt speilrefleks i 7mnd, og er ny innen fotoverdenen.
Jeg var selv ute i Trondheim og fanget nordlyset med mitt Canon speilrefleks-kamera.

Min nordlysvideo ble brukt på ABC News og Fox News i America, samt arabiske, russiske og tyske nyheter. Kjempegøy når verden viser stor interesse for vårt fenomen.
Synes din nordlysvideo var kjempebra!

Her kan du se mitt opptak:
http://www.youtube.com/watch?v=BEw5ngPYkl0&feature=g-...AAAAAAABAA

Stpå på! :)
7.2.2012
Håvard F.
Veldig flott kombinasjon film og musikk.
Mvh
Håvard
5.2.2012
Alexander Rex E.
En flott film med vakkert nordlys :) Musikken passet godt også. Det er bra slikt får oppmerksomhet!

Morsomt å se at noen bruker Berlebach, da jeg går med innkjøpsplaner om et snart.
3.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu