Mary Ellen Mark til Nordic Light

Nordic Light-programmet er nå klart og toppes av blant annet Mary Ellen Mark
Flere enn meg har denne gangen ventet i stor spenning på det endelige Nordic Light-programmet. Da det ble klart at Steve McCurry ikke kunne være et av trekkplastrene, så det tynt ut. Det manglet liksom et stort navn. I går kveld tikket det inn en pressemelding, med en ikke så liten nyhet:

Kunstnerparet Mary Ellen Mark og Martin Bell topper programmet i år.

- Fotograf Mary Ellen Mark er kjent for sine portretter i grenselandet mellom fotojournalistikk og portrettfotografering. Hun har en egen evne til å fange hverdagslivet til marginaliserte grupper i samfunnet; transseksuelle, psykisk syke, de ensomme, de hjemløse, narkomane og prostituerte. De som lever på randen. Hennes ektemann er regissør og filmprodusent, og står bak filmer som «Streetwise», «American Heart», «Hidden in America», «Twins», «Erin», «Alexander» og nå sist, «Prom». Dette er filmer om ekte mennesker, og som paret har samarbeidet om, både med fotografering og regissering, skriver Nordic Light i pressemeldingen.

Fredag 27. april blir de to historiefortellerne gjester i Morten Krogvolds Ansikt til Ansikt.

Bjørn Opsahl
En rekke andre navn ble også lansert i går. Blant annet, og en fotograf undertegnede gleder seg til å møte, er "vår egen" Bjørn Opsahl. Her i gården er han nok mest kjent som motefotograf og fotograf og dommer i Top Models. Men Bjørn er så mye mer. Han har et unikt og brennende engasjement for fotografiet. Han er et orakel og sa om seg selv, da jeg pratet med han for en stund siden, at han er professor i fotohistorie (med et glint i øyet). På Nordic Light blir det en todelt utstilling hvor det vises fotografier fra Opsahls andre hjem i Los Angeles og "rufsete" portretter tatt backstage fra TV-programmet Skavlan.

Stuart Franklin
Det er igjen duket for gjensyn med en tro Nordic Light-venn: Magnum-fotografen Stuart Franklin. Han gjestet festivalen første gang i 2009, var året etter tilbake som kurator for den omstritte utstillingen Point of No Return og har ledet en rekke workshoper i regi festivalen, blant annet på Draugen og Ormen Lange.

- Stuart hevder han ble forelsket i Møre og Romsdal etter sitt første besøk til Nordic Light i Kristiansund, og for å kunne fotografere naturen over lengre perioder kjøpte han seg ei hytte i området. I år får vi se og høre resultatet, i form av foredrag og utstillingen Narcissus, et personlig landskapsprosjekt basert på rykende ferske naturbilder i sort/hvitt fra vakre Otrøya utenfor Molde, forteller Nordic Light.

Andre fotografer og navn som er klare for festivalen er Robert Pledge (1942, England), James Mollison (1973, Kenya), Rupert Grey (England), Farzana Wahidy (1984, Afghanistan), Karoline Frogner (1961, Norge), Ingvar Moi (1953, Norge), Lars Elton (1957, Norge) og Søster Anne-Lise (1940, Norge).

Festivalen varer fra 24–28. april 2012. Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 24. april – 6. mai 2012.

Mer info: http://www.nle.no





Mary Ellen Mark -
Mary Ellen Mark
Bjørn Opsahl -
Bjørn Opsahl
Stuart Franklin -
Stuart Franklin

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu