Et spark bak

Læreren på high school mente Cathrine Hall var en god fotograf. Profesjonell derimot, trodde han aldri at hun kom til å bli.
I Nordic Light-programmet legges det mye vekt på å presentere cathrine Hall som bryllupsfotografen. Det handlet ikke mye om bryllup på hennes prat og bildepresentasjon på festivalen onsdag. Istedenfor sto hun for et sjarmerende, men målrettet spark til alle fotografer, ung eller erfaren, som ønsker å oppnå noe, men som sitter på gjerdet og venter eller egentlig er fornøyde.

Men først, hvem er Cathrine Hall? Selv om hun regnes for å være en svært dyktig bryllupsfotograf, er hun mye mer en det. Hun tar oppdrag for blant annet Reuters, News Corps, Fox, NASDAQ, Credit-Suisse og John Deere. Hun karakteriserer ikke seg selv som en fotojournalist, langt ifra, men når hun gjør redaksjonelle oppdrag kan hun karakteriseres som en redaksjonell fotokunstner. Sammen med Leo Laporte lager Cathrine Hall ukentlige tv-show om fotografi på TWiT TV.

Læreren som ikke kunne se
Fotointeressen sporer hun tilbake til dagene på high school og et kurs hun tok i fotografi som 16-åring. Når kurset var ferdig viste de frem bildene for foreldrene, og hun hadde sin egen lille utstilling. Da overhørte hun læreren si at hun er veldig god, men proff fotograf kommer hun aldri til å bli.

- Da tenkte jeg for meg selv. Jeg skal vise han.

Hun bærer ikke noe nag, hvorfor skulle hun det? Men forklarer at hun tror ikke at han sa det fordi han var en dårlig person. Han kunne bare ikke se.

Etter high school gikk veien videre til høyere utdannelse med fotografi som et av fagene.

- Jeg forelsket meg i foto og utviklet en stor lidenskap for det.

- Jeg fotograferer fordi det er slik jeg opplever verden. Jeg kan ikke forestille meg å ikke fotografere. Med fotograferingen opplever jeg, utforsker, lærer og vokser.

Det handler om å våge
Halls fotgorafiske karriere handler mye om å våge og ikke lage unnskyldninger. Dette var også den røde tråden gjennom foredraget.

- Det er ikke noe problem å unngå å feile hvis man ikke tar noen sjanser. Det er veldig enkelt å lage unnskyldninger. Ikke la frykt for hva andre tror om deg, hindre deg i å være hvem du er, formaner hun foran et forholdsvis ungt publikum. Foran en rekke studenter som absolutt trenger å høre disse enkle setningene. Men også foran etablerte fotografer og entusiaster. Alle trenger spark. De fleste trenger å høre hvor enkelt det er å la være istedenfor å våge.

I knocked and knocked and knocked
Det er ikke bare ord og formaninger Cathrine Hall kommer med. Gjennom foredraget illustrerer hun med eksempler fra sin egen karriere innen å fotografere og våge.

For eksempel den gangen hun var i Tasmania i Australia på et seminar/workshop sammen med en rekke andre dyktige fotografer. Perfekt for natur- og landskapsfotografer. Noe som ikke Cathrine er. Hun liker best å fotografere mennesker. Men mennesker er det ikke masse av på Tasmania. I alle fall ikke ute. Litt som i Norge, forteller Hall med et smil.

- Det var kun en ting å gjøre. Banke på dører. I knocked and knocked and knocked.

Og folk åpnet. Hun fikk fotografere de hun ville. Fikk unike bilder. Og ikke lenge etter ble hun invitert tilbake av turistkontoret på Tasmania for å fortsette prosjektet.

Fear is that little darkroom where negatives are developed. Michael Pritchard.

Cathrine Halls nettside
TWiT TV
Frank Hesjedal - Cathrine Hall
Cathrine Hall
Frank Hesjedal
Cathrine Hall -
Cathrine Hall
Cathrine Hall -
Cathrine Hall
Cathrine Hall -
Cathrine Hall

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kim K.
Leo Laporte og Catherine Hall lager sending fra Nordic Light, som skal vises vises på Twit-Photo på tirsdag.

Rasmus, du kan se foredraget i sin helhet her:
http://www.livestream.com/nordiclight
29.4.2012
Elisabeth J.
Vi har vår egen Anneli Drecker, Bel Canto-vokalist, senere soloartist, som i sin tid fikk beskjed om "å finne på noe annet" enn å synge.
29.4.2012
Rasmus h.
Man kan forøvrigt se foredraget på nle.no/live
27.4.2012
Beni R.
Hadde læreren ikke sagt det han sa, hadde nok Cathrine ikke trengt å "vise han" at han tok feil. Så Kudos til læreren som sparket konkurranse innsikten hennes!

Dermed skal ikke alle lærere (eller venner/familie, etc) si sånt til hvem som helst, for noen kan det bli ett stor påkjnning/nederslag at de mister gnisten.

Men husk: Alle kan bli mester i hva som helst hvis de øver nok. Problemmet mange ganger er å vite hvordan man øver/lærer eller hva er nok! ;). for både godt og vondt.
27.4.2012
Jan Folke R.
Mange idioter av noen lærere som har en svært dårlig inflytelse på elever. Sangeren Adele er en annen jeg kommer på i farten som også fikk passet påskrevet av inkompetente lærere.
27.4.2012
Rasmus h.
Jeg er stor fan af Cathrine Hall og ville gerne have set dette foredrag.
Hun er for det første en dygtig fotograf, men hendes rolle i Twit photo skal ikke undervurderes, et gratis web tv show der har fokus på fotografering og ikke teknik og har haft mange fantastiske fotografer til nu.
27.4.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu