Fotouke i Stockholm

Stockholm har seilt opp som en gigant innen fotohappenings de siste årene. Neste uke er det duket for Stockholm Photography Week.
Våren 2010 åpnet Fotografiska i Stockholm. De omtaler seg selv som en av verdens fremste samlingsplasser for fotografi. De jobber for å etablere det svenske fotografiet internasjonalt, og det internasjonale fotografiet i Sverige. Langt på vei lykkes de. Og skal man dømme etter besøkstallene, er det en stor suksess. Rundt 400.000 betalende besøkende per år kan museet slå i bordet med. Sentral beliggenhet og ikke minst store navn innen fotografiet kan forklare noe av suksessen. Fra den korte utstillingshistorikken (som allerede teller 50 utstillinger) kan man jo trekke frem navn som Anton Corbijn, Nick Brandt, Helen Levitt, Robert Mapplethorpe, Albert Watson, Sarah Moon, Lars Tunbjörk, André Kertész, Anders Petersen, Joel-Peter Witkin og Annie Leibovitz.

Fotografiska ligger på ingen måte på latsiden til tross for museets suksess. I fjor etablerte de Stockholm Photography Week. Det er en uke med hyllest til fotografiet, forteller de på hjemmesidene sine. Neste uke braker det løs igjen med den andre utgaven av festivalen.

- Med Stockholm Photography Week vil vi ytterlige etablere Fotografiska og Stockholm som en møteplass for fotografiet. I løpet av uken kommer noen av de mest anerkjente fotografene i verden til Stockholm. For unge og lovende fotografer håper vi fotouken kan være et springbrett ut i verden, forteller Jens Hollingby, pressekontakt på Fotografiska.

Portfolio-reviews står helt sentralt under fotouken og deltagere kan få sin portfolio vurdert av representanter for Photographer's Gallery, FOAM, Michael Hoppen Gallery, Taschen og Galerie Vu

- Forhåpentligvis leder det til at fotografer som ennå ikke har fått sitt gjennombrudd for en karriereboost gjennom en utstilling på for eksempel Photographer's Gallery i London, FOAM i Amsterdam eller her på Fotografiska.

Hollingby trekker også frem workshops med Albert Watson, Sarah Moon og Anders Petersen som høydepunkter. Og ikke minst artist talk med Sally Mann lørdag 2. juni (dagen etter blir det foredrag med Sally Mann på Litteraturhuset i Oslo i regi Pressefotografenes Klubb i Norge. Red. anm).

For nordmenn som ønsker å hive seg på denne begivenheten, er det dessverre få billetter igjen til de forskjellige arrangementene. Men det er likevel muligheter for å få med seg utstillinger, og ikke minst, slik det ofte er på festivaler, muligheter for å mingle med andre fotointeresserte.

Stockholm Photography Week er verdt å merke seg. Og om det ikke blir noen muligheter for besøk dette året, så satser de sterkt på å videreutvikle seg. Allerede til høsten legges det ut billetter for neste års festival.

Stockholm Photography Week
© Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery - Hayhook
Hayhook
© Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery
© Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery - Night Blooming Cereus
Night Blooming Cereus
© Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery
© Ulf Berglund -
© Ulf Berglund

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu