Sommerguide 2012: festivaler, konkurranser og utstillinger

Lurer du på hva du skal gjøre i sommer? Vi guider deg til noen av sommerens største fotobegivenheter verden rundt.
Godværet er kanskje på vei bort, men sommeren nærmer seg likefullt med stormskritt. Om bare noen uker starter ferien for store deler av befolkningen, og plutselig har man masse tid for fotoopplevelser. Lurer du på hva du skal bruke tiden på, kan du ta en kikk på vår guide til noen av sommerens største fotoarrangementer i både inn og utland.

Festivaler

Photomonth i Krakow, Polen har allerede begynt, men siden den varer en hel måned er det over to uker igjen av denne årlige festivalen. Frem til 17.juni kan du se utstillinger av blant annet Sally Mann, Alexander Rodchenko og René Magritte. Det er også daglige foredrag, filmvisninger og møter.

I hele juni skal London fylles med fotografi i festivalen London Photography Festival, som arrangeres for andre gang. I fjor het festivalen riktignok London Street Photography Festival og fokuserte kun på gatefotografi, men årets festival har valgt et bredere fokus som også inkluderer dokumentar og konseptuelt fotografi. Årets festival har gjester som Steve Bloom og Jodi Bieber på programmet og utstillinger på flere av de største museene og galleriene i byen.

Skal du til Madrid denne sommeren er sjansen stor for at du støter på PHotoEspana. Fra 6.juni og helt frem til 22. juli skal byen fylles med 70 utstillinger som viser arbeidene til over 300 fotografer. Det blir i tillegg foredrag, workshops og guidede turer rundt festivalen.

7.-17.juni arrangeres tredje utgave av Copenhagen Photo Festival i, nettopp, København. Under festivalen skal gallerier, museer og gater dekkes med fotogafi, og adgangen er gratis. Det skal også være foredrag, workshops og andre events. Programmet for årets festival avsløres 1.juni.

13-17.juni kan unge fotojournalister ha glede av å besøke Lumix festival for young photojournalism i Hannover, Tyskland. Etablerte fotojournalister som Stuart Franklin, Darcy Padilla og Joakim Eskildsen skal holde foredrag under festivalen, mens en rekke unge fotojournalister skal stille ut.

2.juli åpner Les Rencontres d'Arles i Frankrike. Årets festival skal fokusere på tidligere studenter ved fotoskolen i Arles. I tillegg til 60 utstillinger, blir det workshops og utdeling av priser. Festivalen varer til 23. september, mens åpningsuken er 2-8.juli.

1-16.september arrangeres Visa pour L'Image i Perpignan. Festivalen regnes som en av de store begivenhetene for dokumentarfotografi. Programmet for årets festival er ennå ikke klar, men vil inkludere utstillinger, foredrag og utdeling av flere priser.

Fotokonkurranser

Astrofotografer kan delta i årets utgave av Astronomy Photographer of the Year 2012 frem til 29.juni. Konkurransen består av flere kategorier, inkludert en for unge fotografer under 16 år.

30.juni går fristen ut for å søke om årets Ian Parry Scholarship. Dette er et stipend på £3500 som deles ut årlig til en fotograf som enten er under utdanning eller under 24 år, og skal gå til å finansiere et prosjekt.

Britiske National Portrait Gallery skal igjen kåre det de mener er årets beste fotografiske portrett. Konkurransen Taylor Wessing Photographic Portrait Prize er åpen frem til 9.juli og du kan sende inn opptil 6 bilder, som må leveres på papir.

31.juli er siste frist for å delta i italienske Celeste Prize 2012. Konkurransen arrangeres i år for fjerde gang, og består av fire kategorier, hvorav en er for fotografer. Premien er på €4000.

2014-utgaven av Hasselblad Master virker kanskje langt unna, men vil du være med, må du sende inn ditt bidrag allerede i sommer. Fristen for å delta er 31. august, men nytt av året er at bildene ikke lenger må være tatt med en Hasselblad for å kunne delta. Minimumskravet for digitale kameraer er at de har en oppløsning på 16 megapiksler, og man kan også delta med analoge bilder.

Travel Photographer of the Year er åpen helt frem til 17. september. Men siden sommer er høytid for reiser, er det kanskje i løpet av de neste månedene du har størst sjanse til å ta bilder du kan delta med. Konkurransen består av flere kategorier og store premier.

Enda bedre tid har du hvis du vil delta i Ciwem Environmental Photographer of the Year. Du har frem til 31. desember på deg til å sende inn dine beste miljøbilder.

2013-utgaven av konkurransen Sony World Photography Awards åpner først om to dager. Vanligvis er den åpen for innsending over en lengre periode, men følg med på nettsiden for mer info.

Foto.nos egen Årets fotograf 2012 har to frister i sommer. Naturrunden har innsendingsfrist 15.juni, mens neste runde, som har temaet reise, har frist 15. august.

Utstillinger

Stenersenmuseet kan du frem til 12. august se utstillingen "In a Lonely Place" av Gregory Crewdson. Her vises bilder fra tre av hans prosjekter.

Utstillingen "I Afghanistan" på Nobels Fredssenter i Oslo har blitt forlenget til over sommeren. Du kan se Lynsey Addario og Tim Hetheringtons bilder fra det konfliktfylte landet frem til 2. september.

1.juni-30.september kan du se utstillingen "A Matter of Time" av Sally Mann på Fotografiska i Stockholm. Utstillingen strekker seg over nærmere femti års produksjon, og viser blant annet den velkjente serien Immediate Family og hennes nyere portretter av ektemannen.

The Photographer's Gallery i London åpnet nylig sin aller første utstilling i nye og større lokaler. Æren gikk til Edward Burtynsky, og frem til 1.juli kan du se utstillingen "Oil." 13. juli åpner neste utstilling, med de fire fotografene som er nominert til Deutsche Börse Photography Prize 2012, Pieter Hugo, Rinko Kawauchi, John Stezaker og Christopher Williams.

London-besøkende med en ekstra interesse for dronningen og jubileet, kan ta en tur til National Portrait Gallery, der utstillingen "The Queen: Art and Image" vises frem til 21. oktober. Her kan du se portretter av den engelske dronningen tatt av blant annet Annie Leibovitz, Thomas Struth og Cecil Beaton.

Er du først i London, så kan det være verdt å ta turen innom Tate Modern. Fra 28.juni stilles publikumssuksessen "Edvard Munch: The Modern Eye" ut. Her kan du blant annet bli bedre kjent med kunstnerens bruk av fotografi. Varer frem til 14. oktober.

Jeu de Paume i Paris er det ungarskfødte Eva Besnyö som vies oppmerksomhet i sommer. Besnyö var bosatt i og utviklet sin fotografiske karriere i Berlin og Amsterdam, og dette er den første retrospektive utstillingen av hennes arbeider. Varer frem til 23. september.

Skal du til Berlin i sommer bør du benytte muligheten til å ta turen innom Helmut Newton Foundation for å se en utstilling med, nettopp, Helmut Newton. Fra 1.juni vises ustillingen "White Women/Sleepless Nights/Big nudes", basert på hans tre første bøker.

Larry Clark har sjokkert mange med sine fotografier og denne sommeren kan du se dem på C/O Berlin. Dette er første gang Clarks bilder vises i Tyskland, og utstillingen har fått 18-årsgrense. Vises frem til 12. august.

Ron Galella regnes som en paparazzi-pioner. Hvorfor, kan du se på Foam i Amsterdam i sommer, der vandreutstillingen "Ron Galella - Paparazzo Extraordinaire!" vises fra 8.juni-22.august.

MOMA i New York, kan du frem til 11.juni få med deg en retrospektiv utstilling av Cindy Shermans arbeder. Frem til 3. september kan du også se Taryn Simons prosjekt "A Living Man Declared Dead and Other Chapters I–XVIII," som har tidligere vært utstilt blant annet på Tate Modern. Simon brukte fire år å å reise verden rundt og dokumentere slektskap og historiene rundt, blant annet hos overlevende etter folkemordet i Bosnia og levende døde i India.

Er du interessert i nakenbilder, kan kanskje en tur til Metropolitan Museum of Art i New York være interessant. Frem til 9. september kan du se utstillingen "Naked before the Camera", som utforsker nakenbildenes historie og meningene bak dem.

International Center of Photography i New York viser flere utstillinger i sommer som det kan være verdt å få med seg. Gordon Parks, Weegee og Christer Strömholm har fått hver sin utstilling. I tillegg vises propaganda fra den amerikanske borgerkrigen, og viktige bilder fra fotohistorien i to egne utstillinger. De fleste utstillingene varer frem til 2. september.


Har du flere tips? Legg de gjerne igjen i kommentarfeltet under!
 - PHotoEspana varer nesten hele sommeren
PHotoEspana varer nesten hele sommeren
 -
Tredje og fjerde runde av Årets fotograf 2012 har frist denne sommeren: 15. juni og 15. august
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London  - Untitled (Brief Encounter), 'Beneath the Roses', 2006
Untitled (Brief Encounter), 'Beneath the Roses', 2006
© Gregory Crewdson, courtesy of Gagosian Gallery, New York and White Cube, London
På Stenersenmuseet kan du se utstillingen "In a Lonely Place" helt frem til 12. august.
Lynsey Addario / VII - In Labor on the Road.
In Labor on the Road.
Lynsey Addario / VII
Fra utstillingen "I Afghanistan" på Nobels Fredssenter
© Pieter Hugo Courtesy of Stevenson Gallery, Cape Town and Yossi Milo Gallery, New York - Yakubu Al Hasan, Agbogbloshie Market, Accra, Ghana, 2009
Yakubu Al Hasan, Agbogbloshie Market, Accra, Ghana, 2009
© Pieter Hugo Courtesy of Stevenson Gallery, Cape Town and Yossi Milo Gallery, New York
Pieter Hugo er en av de fire nominerte til Deutsche Börse Photography Prize 2012. Utstillingen kan du se på Photographer's Gallery i London fra 13.juli.
© 2012 Cindy Sherman - Untitled Film Still #6
Untitled Film Still #6
© 2012 Cindy Sherman
Frem til 11.juni kan du se en retrospektiv utstilling med Cindy Sherman på MOMA i New York.
© 2012 Taryn Simon - Excerpt from Chapter XVII, A Living Man Declared Dead and Other Chapters I?XVIII 5. (Name withheld), 16 Mar. 1993. Student. Undisclosed location, Ukraine. 18. (Name withheld), 25 Nov. 1993. Student. Undisclosed location, Ukraine. 19. (Name withheld), 17 Jan. 1994. Student. Undisclosed location, Ukraine.
Excerpt from Chapter XVII, A Living Man Declared Dead and Other Chapters I?XVIII 5. (Name withheld), 16 Mar. 1993. Student. Undisclosed location, Ukraine. 18. (Name withheld), 25 Nov. 1993. Student. Undisclosed location, Ukraine. 19. (Name withheld), 17 Jan. 1994. Student. Undisclosed location, Ukraine.
© 2012 Taryn Simon
Frem til 3. september kan du også se Taryn Simons prosjekt "A Living Man Declared Dead and Other Chapters I?XVIII" på MOMA i New York

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
John M.
På tampen av Sommeren avholder vi en spennende workshop i Kreative Glamour Foto på Filippinene. For mer info gå inn på vår hjemmeside, www.studiomossige.no/#!Workshop_Courses/cr8r
31.5.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu