Mitt prosjekt: Bestemor i Lofoten

Klaus Skrudland "ville og måtte dokumentere bestemor og barndommens Lofoten". Det resulterte i et seks år langt fotoprosjekt.
I en ny artikkelserie på foto.no ønsker vi å gi et innblikk i hva som rører seg innen fotografi i Norge i dag, gjennom å presentere utvalgte fotoprosjekter som er under arbeid eller nylig ferdige. Denne uken presenterer vi Klaus Skrudlands "Bestemor i Lofoten". Prosjektet har han jobbet med siden 2006.

- De aller første bildene til prosjektet tok jeg uten å vite at det skulle bli et prosjekt av det, forteller Klaus N. Skrudland til foto.no.

Skrudland, som til daglig jobber som intensivsykepleier og har en fortid som musiker med tre albumutgivelser bak seg, hadde nylig begynt med fotografering. I 2006 kjøpte han sitt aller første speilreflekskamera, og tok det med seg på sommerferie til bestemoren i Lofoten samme år.

- Jeg tok et bilde av kjøkkenet hennes, med gyngestolen og tøflene hennes, respatexbordet og det røde golvbelegget, fordi jeg alltid hadde likt det rommet. Neste morgen tok jeg noen bilder av bestemor mens hun spiste frokost. Da jeg kom hjem og studerte bildene, slo det meg at jeg hadde tatt for gitt at hun og det lille huset hennes ytterst i Lofoten alltid ville være der. Jeg hadde alltid reist dit og hun hadde alltid møtt meg i døra. Hun hadde alltid kokt kakao til meg, smørt de samme skivene, sittet i den samme stolen og sagt de samme tingene, og jeg hadde trodd at det ville vare evig. Nå innså jeg at både hun og det som var blitt "mitt Lofoten" var forgjengelig som alt annet. Da bestemte jeg meg for å dokumentere henne.

Ville og måtte fotografere
På hvert besøk i Lofoten de neste årene, tok han med seg kamera og fotograferte sin bestemor og hennes omgivelser. Uten en egentlig plan for hvor det hele skulle ende.

- Jeg visste bare at jeg ville og måtte dokumentere mitt barndoms Lofoten og min kjære bestemor, sier han.

Bestemoren forsto imidlertid ikke helt hvorfor andre skulle ha interesse av å se bilder av henne og hennes interiør.

- Som bestemødre flest var hun likevel så snill og godmodig at hun var glad på mine vegne og lot meg ta de bildene jeg ville, sier Skrudland og legger til at prosjektet har ført til at han har blitt bedre kjent med både bestemoren og landsdelen, såvel som seg selv.

Fulgte bestemoren til graven
I 2008 ble et utvalg av bildene vist på utstilling og også trykket i lokalavisen Lofotposten. Utstillingen ble et vendepunkt i prosjektet, og Skrudland bestemte seg for å lage en bok som han ville forsøke å få gitt ut. Bokutkastet ble nylig ferdig og har fått tittelen "Bestemor i Lofoten - nips, natur og himmeltur". Her ledsages portretter av bestemoren og bilder av interiører og landskap med korte, personlige tekster. Prosjektet fikk sin naturlige avslutning i fjor.

- Undertittelen spiller på motivene i boka, og himmelturen er bestemors egen begravelse. Hun døde i august 2011 og jeg fulgte henne til graven med kameraet, forteller Skrudland.

Flere bilder fra begravelsen er inkludert i prosjektet. Et bilde ("Fraflytting", til høyre) tatt av kirkegården der hun ligger begravet, har i ettertid også blitt valgt ut til å være med i NRK-prosjektet "Postkort 2012 - Sangen om Norge", der norske musikere skal lage en sang inspirert av et innsendt bilde. Stian Fjelldal valgte seg bildet av kirkegården, mens Elvira Nikolaisen har valgt seg et annet bilde fra prosjektet, av et forlatt hus på Røst.

Inspirert av Rune Johansen
Skrudland nevner Rune Johansens bilder som en inspirasjonskilde og døråpner for prosjektet. Tidlig i prosjektet tok han kontakt med den kjente nord-norske fotografen, og ba om råd.

- Han var veldig hyggelig og imøtekommende og ga meg gode, personlige råd som jeg hadde veldig nytte av. Han ga meg både tekniske tips om belysning og objektivvalg til visse motiver, samtidig som han også understreket hvor viktig det var å fullføre og tro på noe man har glede av og brenner for, forteller han.

"Bestemor i Lofoten - nips, natur og himmeltur" er Skrudlands andre større fotoprosjekt. I 2008 ble boken "Hatheads", et samarbeidsprosjekt med kameraten Trond Anfinnsen, utgitt på det amerikanske forlaget Watson-Guptill. Boken, som inneholder 200 av Skrudlands portretter av folk med kameratens hjemmestrikkede luer på hodet, ble i 2011 utgitt på norsk under tittelen "Luer er toppen."

Se flere av Klaus Skrudlands bilder på www.lapsklaus.com

Har du et interessant fotoprosjekt som du har lyst til å fortelle oss om? Kontakt oss på desk(a)foto.no, og merk e-posten "Mitt prosjekt."
Klaus N. Skrudland - Midnattssol på husveggen til Bestemor kl. 00:31
Midnattssol på husveggen til Bestemor kl. 00:31
Klaus N. Skrudland
Klaus N. Skrudland - Spor av Bestemor
Spor av Bestemor
Klaus N. Skrudland
Da jeg hadde bestemt meg for å fotografere hjemme hos Bestemor, var kjøkkenet det mest innlysende stedet å begynne. Der stod tøflene og gyngestolen hennes med hjemmestrikket lappeteppe, ved siden av den gamle vedkomfyren. Kjøkkenet har sett slik ut så lenge jeg kan huske. Brødfjøla over benken laget jeg på sløyden i 1985
Klaus N. Skrudland - Fraflytting
Fraflytting
Klaus N. Skrudland
Helt ytterst mot nord på Fredvang ligger kirkegården omgitt av fjell, himmel og hav. Et naturlig hvilested for fiskere og bønder. Her ligger Bestemor og Bestefar. Optimismen var stor kirkegården ble bygget i begynnelsen av femtiårene. Derfor ble det gjort god plass. I dag dør folk ikke i hjembygda si lengre. Det er mye ledig plass. Fraflyttingen og avfolkingen av Lofotens utkantstrøk er for lengst et faktum.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Klaus S.
Hei, Hilde! Tusen takk for det! Ja, det er en nydelig plass. En av Lofotens vakreste. Du var sikkert i Kvalvika også?
20.7.2012
Hilde L.
Fine bilder og nydelig fortelling om bestemor! Jeg var i Lofoten i forrige uke,lå på campingplassen nedenfor denne kirkegården.Gikk der en tidlig morgen,nydelig plass!
20.7.2012
Hilde L.
Fine bilder og nydelig fortelling om bestemor! Jeg var i Lofoten i forrige uke,lå på campingplassen nedenfor denne kirkegården.Gikk der en tidlig morgen,nydelig plass!
20.7.2012
Anke S.
Det betyr så mye å ha en bestemor,desverre blev min bestemor borte,da jeg var 7 år gammel,fordi hun reiste ut fra etterkrigstuskland til sin sønn,min onkel i Sverige.Jeg liker igjen og igjen det gamle enkle interiøret fra våre forfedre,men også det i filmen til Funny og Alexander av Ingmar Bergmann.
Det bilde fraflytting ,uten å ha lest hva det viste,trodde jeg var strandkurver ved sjøen ,sånn som vi har i Nordtyskland.Derfor er jeg tross den triste bakgrunn betatt av vidde ,hav og himmel også det bildet med besteforeldrenes gravsteinen,kjøkkenet og hvor bestemor sover er faforitene.Mvh Anke
23.6.2012
Klaus S.
Takk skal dere ha, folkens! Setter veldig pris på kommentarene! Jeg har jobbet en stund med å få boka utgitt, og forhåpentligvis skjer det snart ! De fleste bildene fra Lofotprosjektet finnes forøvrig på nettsiden min, men da uten tekster.
23.6.2012
Trygve B.
Å det var kjekt å lese og å se bildene. En nydelig serie. Jeg har jo bodd i Lofoten så kjenner stedet. Alt var så igjenkjennelig. Mvh Trygve
22.6.2012
Rune Chr. T.
Jeg må berømme denne presentasjonen av hverdagslige hvermannsensfoto, her klarer dere faktisk å presentere våre hverdagsbilder på en folkelig og skikkelig måte. Der de som ser bildene og leser teksten ser at det ER en historie. Jeg ser på annerkjente fotografers presentasjoner her å der. Og lurer på om de har gått lei? Er det bare meg som er nybegynner som ikke ser det andre så tydelig forguder..? Jeg bare spør, for tro meg, jeg vil gjerne se... For da vet jeg jo også hva jeg skal ta bilder av... :-)Rom 13 var jo spennende, syntes den fungerte meget bra, sette kjente personer i ukjente settinger, i samme rom. Jo ser den kunstneriske utfordringen, og få den på film!:-)Men en senere sak, var det bilder av skipsskråg, og det er like storslått.? Her henger jeg ikke med..? Hvor er kunsten, hvor vil du henne? Hadde de enda lagt til caffe og burning edges i Silver Efex, mulig i serpia... Så hadde det vært noe å se på.. Der finnes heller ikke en gripende historie som gjør et resparteksbord i fra 1970 årene til en forglemt nyoppdagelse. Så, med denne utblåsingen her så er dere alle !!! Spesielt annerkjente fotografer, komme med deres innspill,meninger og synspunkter. Ordet er fritt :-))
18.6.2012
karin s.
dette var sterkt,og veldig rørende,vet hva det vil si å miste, og synes du har gjort en fabelaktig god jobb.fine og flotte minner,du viser hvor glad du var i din bestemor.
takk for at du deler med oss..
17.6.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu