Mitt prosjekt: Ting i mellom

Bent Are Iversen


Bent Are Iversen ville fotografere alt som betyr noe for han i hjembygda Vågsøy. Det tok tolv år.

- Prosjektet begynte som mitt eget fotoalbum, det vil si – jeg ville avbilde alle de tingene som betyr noe for meg. Jeg har alltid likt de sære tingene som ligger litt på sidelinjen, forteller Bent Are Iversen.

“Ting i mellom” ble påbegynt rundt årtusenskiftet, omtrent samtidig som Iversen bestemte seg for å bli fotograf og flyttet fra hjemstedet Vågsøy. Prosjektet ble en motreaksjon på det journalistiske fotografiet han har jobbet med til daglig de siste årene, som student, frilanser og nå fast ansatt i en lokalavis på vestlandet.

- I alle år het prosjektet ”kjedelige landskap” for å understreke at dette definitivt ikke var noe som var interessant for avisene. Jeg har vært på jakt etter motiver og elementer som betyr noe for meg personlig, men også de elementene som i mine øyne er veldig typiske for Vågsøy. Dessuten har jeg prøvd å finne hverdagslige ting som er tidstypiske nå, men som kanskje forsvinner i fremtiden. Mange av motivene er faktisk forsvunnet eller vesentlig endret i løpet av prosjektet.

Hjemstedet er fullt av idylliske motiver som vakre strender og dramatisk natur, forteller Iversen. Allikevel var det ikke dette han ville forevige. Iversens sort/hvite bilder viser parabolantenner og klesvask, stier og brygger, husvegger, eldre biler og dyr. Bildene har han tatt for sin egen del, og ikke med tanke på at de skulle ende opp på vegger eller mellom to permer.

- Det var egentlig aldri meningen at noen skulle se disse bildene. Når jeg tusler rundt i naturen der ute i havgapet så får jeg en veldig ro, en slags meditativ stemning som jeg naturligvis trives svært godt med. Disse bildene skulle liksom være påminnelser på dette når jeg reiste ut i verden. Det er først de siste par årene at jeg har blitt oppfordret til å vise de frem.

Bent Are Iversen

Bent Are Iversen


Det som ligger mellom
For noe over et år siden begynte Iversen arbeidet med å redigere bildene han har tatt i løpet av årene. Blant titusenvis av bilder oppdaget han flere der motivene lignet på hverandre, tross forskjellig innhold, og valgte å presentere dem i par. Sammensetningen av bildene har han jobbet mye med.

- Det har vært viktig for meg at ikke bildene ligner for mye. Derfor har jeg ikke bevisst tatt bilder for å ligne på andre. Jeg prøvde det, men oppdaget at man da ble fort lei av resultatet. Det må være en viss tyggemotstand, sier han.

Tittelen "Ting i mellom" henviser både til de tingene som ligger mellom det spektakulære og det som ligger mellom bildene.

Bent Are Iversen

Bent Are Iversen


Viktig inspirasjonskilde
Iversen forteller at serien ble juryens favoritt under kåringen av vinneren til Interfotos debutantutstilling tidligere i år, men tapte på publikumsstemmene. Drømmen nå er å få utgitt prosjektet i bokform.

- Det er også grunnen til at jeg har ”smeltet sammen” to og to bilder – det er mitt forsøk på en slags simulering av det som skjer i margen på en bok der man ikke helt ser hvor det ene bildet slutter og det andre begynner. Jeg elsker fotobøker og synes at alle gode bilder bør få et permanent hjem i en bok av ett eller annet slag. Ett enkelt bilde på veggen er vel og bra, men det er først i serier og kontekst at historiene virkelig kommer frem, spør du meg. Utstilling hadde selvfølgelig vært gøy, men prosjektet er jo ganske sært, og appellerer nok ikke til de store massene, forteller han.

Men en av de viktigste funksjonene prosjektet har hatt, er som inspirasjonskilde til nye arbeider.

- Jeg lærte enormt mye gjennom å holde på med dette, og det er ting jeg drar nytte av i alle mine fotografier og prosjekter. Jeg holder allerede på med flere prosjekter som har sitt opphav i dette, og har mange flere i idéboken. Det er definitivt ideer jeg ikke ville hatt dersom jeg ikke hadde jobbet med dette. Med andre ord kan jeg virkelig anbefale å jobbe med et personlig prosjekt. Det å tvinge seg selv til å konkretisere hva man holder på med, hvorfor man gjør det og hva man vil si med bildene er uhyre nyttig for å utvikle seg som fotograf.

Se flere bilder fra dette og andre prosjekter på www.bentare.no

Har du et interessant fotoprosjekt på gang? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt oss på desk(a)foto.no, og merk e-posten "Mitt prosjekt."


Bent Are Iversen

Bent Are Iversen

Bent Are Iversen

Bent Are Iversen

Bent Are Iversen


Les også:
Mitt prosjekt: Rapport fra grenseland
Mitt prosjekt: Cirkus Arnardo
Mitt prosjekt: Byen jeg bor i
Mitt prosjekt: Skriften på veggen
Mitt prosjekt: Bestemor i Lofoten
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Matias Ø.
Noe av det beste jeg har sett på foto.no på lang tid! Jeg liker alt ved dette prosjektet!
31.8.2012
Geir Arne M.
Bent Are er nok oppvokst i et område av Norge som renner over av fantastiske fotomotiver , vill og vakker natur , idylliske småsteder med folk og fraflyttede. Stadhavet og Stadlandet. Et eldorado for opplevelser uansett vær. Vi som er derifra opplever dette mye sterkere etter at vi flyttet. Flott arbeid Bent Are.

Mh: Geir Arne Midtgaard
30.8.2012
Tanja H.
Noe av det mest inspirerende jeg har sett på lenge. Duo/par-i-par fungerer utmerket, og det hverdagslige blir opphøyd uten at det blir pretensiøst. Vakkert, rett og slett.
20.8.2012
Torbjørn V.
Må si meg enig med Børge Wahl. Inspirerende.
19.8.2012
Børge W.
Disse bildene treffer ihvertfall meg godt! Å kunne se forbi det åpenbare er noe du har fått til her. Flotte observasjoner som du formidler på en utmerket måte. Kontrastene, motsetningen og analogiene fungerer godt her. Inspirerende!
19.8.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu