Stemt til topps i National Geographic-konkurranse

Michelle Schantz nordlysbilde fra Finnmark fikk en av topp-prisene i National Geographic Traveler Photo Contest 2012.
Et bilde av et enslig hus i Finnmark ble stemt frem av leserne og kåret til Viewers Choice i 2012-utgaven av den prestisjetunge konkurransen National Geographic Traveler Photo Contest. Bildet er tatt av amerikanske Michelle Schantz, som bor halve året i Karasjok med sin norske kjæreste.

- Jeg håpet at ved å delta i konkurransen ville jeg få litt anerkjennelse, men jeg hadde ikke forventet å komme så langt! sier Schantz til foto.no og beskriver det som fantastisk å vinne prisen.

Bildet er tatt på Sennelandet i Finnmark, et sted som ifølge Schantz egner seg godt for fotografering av nordlys grunnet lite lysforurensning. Men noe manglet.

- Jeg tenkte for meg selv, "det ville vært så kult hvis jeg hadde et gigantisk lys til å belyse hytta." Idet jeg trykket på knappen for å ta kveldens siste bilde, kom plutselig en bil ut av intet og belyste hytta helt perfekt.

Nettopp dette gjør at bildet skiller seg fra andre nordlysbilder, mener hun.

- Du ser ofte lys over fjellene, reflektert i en frossen elv, men det er ikke så ofte du ser en bygning eller et hjem perfekt belyst i forgrunnen. Jeg skylder den personen som dro forbi med sine sterke lys den natten mye!

En anerkjennelse fra National Geographic betyr mye, sier den unge fotografen, som allikevel ikke beskriver seg selv som en landskapsfotograf. Til daglig jobber hun med portrettfotografi, i tillegg til at hun studerer psykologi i USA.

- Jeg anså aldri meg selv som en spesielt god landskapsfotograf før jeg begynte å eksperimentere med nattfotografi i Norge. Selv om jeg elsker portrettfotografi, er det noe mer utfordrende med landskapsfotografi som jeg tror gjør et vellykket bilde som dette enda mer tilfredstillende.

Bilde fra Afghanistan fikk førsteplass
Amerikanske Cédric Houin vant hovedprisen i konkurransen med et bilde fra Afghanistan. Bildet viser en kirgisisk kvinne og hennes datter som syr på en gammeldags symaskin.

- Det intime i dette hverdagslige livsøyeblikket, fotografert inne i en familieyurt, er i fullstendig kontrast til det harde miljøet disse nomadiske stammene lever i. Disse stammene bor flere uker til fots fra nærmeste landsby, sier Houin som har vunnet en 10 dagers fotoekspedisjon til Galapagos.

- Innholdet i bildet er slående fordi fotografen har fanget både nomadenes tradisjonelle livsstil og noen av deres moderne ting - betrakteren får den visuelle tilfredstillelsen av noe som går imot klisjeene, sier jurymedlem Alexandra Avakian.

Vietnamesiske Vo Anh Kiet fikk andreplassen for bildet "My Balloon" og italienske Andrea Guarneri fikk tredjeplassen for bildet "Devotees". Det ble i tillegg delt ut syv hederlige omtaler.

Dette var den 24. utgaven av konkurransen og mer enn 12000 bilder fra 6515 fotografer i 152 land ble sendt inn.

Les mer på konkurransens hjememside: travel.nationalgeographic.com/travel/traveler-magazine/photo-contest/2012/
Michelle Schantz hjemmeside

Se alle vinnerbildene ved å trykke på fanen over.
Michelle Schantz/National Geographic Traveler Photo Contest - Huset
Huset
Michelle Schantz/National Geographic Traveler Photo Contest
Viewers Choice 2012 National Geographic Traveler Photo Contest
Cedric Houin/National Geographic Traveler Photo Contest - Butterfly
Butterfly
Cedric Houin/National Geographic Traveler Photo Contest
1. plass 2012 National Geographic Traveler Photo Contest
Vo Anh Kiet/National Geographic Traveler Photo Contest - My Balloon
My Balloon
Vo Anh Kiet/National Geographic Traveler Photo Contest
2. plass 2012 National Geographic Traveler Photo Contest
Andrea Guarneri/National Geographic Traveler Photo Contest - Devotee
Devotee
Andrea Guarneri/National Geographic Traveler Photo Contest
3. plass 2012 National Geographic Traveler Photo Contest

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tor Ivan K.
Are-Martin. Kunne ikke vært mer enig.
27.8.2012
Jørgen T.
Fantastiske bilder. Var heldig å få med ett bilde videre i konkurransem og fikk en "Editors Choice", men ingen finale slik som på disse. http://travel.nationalgeographic.com/travel/traveler-maga...eek-11/#/2
20.8.2012
Are-Martin S.
Vel, det heter "Sennalandet" og ikke Sennelandet. Det er et flott bilde, bevares, men det er IKKE slik nordlys - Aurora Borealis - oppleves. Dette bildet manger jo alle mønster og farger som nordlyset har. Det mangler rett og slett nordlysets spenning og egenart.

Det kryr av proffe- og amatørbilder på fot.no som yter nordlyset mye mer rettferdighet enn dette vinnerbildet.
17.8.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu